reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

reklama
pewnie że jest nadzieja :)

powiem Ci nawet lepszy 'hit' koleżanka podawała mleko łyżeczką! inaczej jej trzyletnia już dziś córeczka nie chciała pić mleka!

też znam taki przypadek, dziewczynkę u koleżanki to bolały dziąsła że też piła z łyżeczki mleko, ale potem wróciła do butli ;-)

a moją córka nie tyle nie chciała butli co nie chciała w o9góle posiłku mlecznego i wtedy jadła tylko zupe i piła, taka była jej fanaberia na dwójki ;-)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny - pamiętajcie tylko, że mm nie wolno gotowac, ale znalazłm alternatywny przepis na budyń na mm bez gotowania;-) Oczywiście trzeba uwzględnic to żółtko w tygodniowym jadłospisie.

Budyń na mleku modyfikowanym bez gotowania:
120 ml wody przegotowanej
4 miarki mleka
łyżeczka mąki ziemniaczanej
żółtko lub pół (w zależności od wieku dziecka)
W 20 ml wody rozpuszczamy mąkę i żółtko. Gotujemy osobno 80 ml wody. Do ugotowanej wody dodajemy mąkę z żółtkiem i chwilkę gotujemy mieszając. Przestudzić.
Mleko rozpuszczamy w pozostałych 20 ml ciepłej wody i dodajemy do budyniu. Polać sokiem lub deserkiem.

Mhm, dlatego pisałam, żeby czytać komentarze :) Pod przepisem na budyń ktoś podał też właśnie tą alternatywną wersję. Generalnie chodzi o to, żeby część wody zrobić z mm, a drugą część zagotować i połączyć po przestudzeniu.
Tylko ja gdzieś czytałam, że daje się łyżkę mąki ziemn. na 100 ml wody. Nie wiem, czy to nie za dużo, bo jeszcze nie robiłam budyniu...

Łeee jak nie czytam już tego wątku, bo mogę się tylko pochwalić tym jak otworzyłam słoiczek i zagrzałam ;-) hehehe
Ale swoją drogą właśnie myślalam już i kisielu i budyniu, żeby wprowadzić na podwieczorek coś nowego. Skoro budyn jest na mleku to chyba pożywne i wartościowe?

Ewa - myślę, że to za dużo. Zwykły budyń jest na ok. 0,5l mleka, a proszku w tej torebce jest może ze 2 łyżki - i to nie jest sama mąka ziemniaczana. Do tego żółtko też zagęszcza, wiem bo często robię budyń ze skrobi kukurydzianej z żółtkiem właśnie:tak:
A młodemu nie wiem czy będę go robic - na razie nie widzę potrzeby urozmaicania menu, za chwilę dostanie mannę, a zresztą on za gęstymi mlecznymi posiłkami nie przepada, kaszkę tylko z przecierem ze śliwek łaskawie zje, a samej- nie ma mowy;/

Za to wczoraj jadł truskawki pierwszy raz. Takie bez nawozu, z ogródka rodziców, kwaskowe, ale jemu bardzo smakowały. Oczywiście na początek dostał bez nasionek, ale może następnym razem dostanie już kompletne;-)

w sprawie gotowania mm - mm nie należy gotowac, ale oczywiscie mozna. jego zagotowanie pozbawia je niektorych witamin i bakterii bifidus. ja budyn robilam raz czy dwa w tygodniu i wtedy normalnie gotowalam mm.

ja też czytałam że mm można gotować

z serii "100 pytań do..."
1.ile wasze dzieci piją mm na sen?
2.ile trwa picie butli u waszch dzieci?
3.jak nie chcą mm to wypluwają smok? (bo moja niunia zasypia i nie wiem czy już się najadła czy podać jej więcej)
4.ile wsypać kaszki smakowej do butelki z mm?
5.podgrzewacie mm?
6. c.d.n. :-) więcej problemów z tą butlą niż z cycem

reklama
ja też czytałam że mm można gotować

z serii "100 pytań do..."
1.ile wasze dzieci piją mm na sen?
2.ile trwa picie butli u waszch dzieci?
3.jak nie chcą mm to wypluwają smok? (bo moja niunia zasypia i nie wiem czy już się najadła czy podać jej więcej)
4.ile wsypać kaszki smakowej do butelki z mm?
5.podgrzewacie mm?
6. c.d.n. :-) więcej problemów z tą butlą niż z cycem

Ja daje na noc 180ml,nie zawsze wypije całe,czasami dodam mu 2 miarki kaszki kukurydzianej.
Nie wiem ile min pije nie zwracam uwagi.
Jak nie chce to wypluwa jak nie zaśnie przy tym,ale jak zasypia to staram się ruszam mu smoczkiem w buzi żeby całkiem nie zasnął i wypił więcej,bo jak zasnie to tyle hehe.
Kaszki smakowej nie daję.
Czasami podgrzeje,jak nie wypije a hula chwilkę i mleczko wystygnie to do mikro i znowu podaje :-)

Do góry