reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

Carine, my dziś podobnie mieliśmy z dynią i ziemniakiem :) Mąż pierwszy raz karmił Franka i robił to bardzo powoli. Pucek w połowie słoika się rozryczał - jak zaczął dostawać łyżeczkę za łyżeczką, to był już cały zadowolony ;)

Dałam mu potem trochę wody z niekapka Aventu. Póki co bardziej go gryzie niż pije, ale coś tam wyciągnął... Problem w tym, że nie daje sobie pomóc - chce sam trzymać i koniec. Zmiana ustnika na smoczek nic nie dała. Jak się szybko nie nauczy trzymać butelki, to mi ten indywidualista padnie z pragnienia ;)

reklama
nawet marchewka jest okropna az sie boje tej brokuły chyba tato bedzie karmił nią

też mnie ciekawi kiedy dawać piciu

wyjaśnijcie mi jak tępakowi w jaki sposób dawać ten gluten czy to sie robi codziennie?

ewa a podawałaś już jakąś kaszkę

Gluten podaje się dopiero po skończeniu 6 miesiąca więc masz jeszcze sporo czasu ;-) Jak chcesz podawać kaszki to najlepiej bezglutenowe mój Krzyś upodobał sobie bardzo bananową :)

My mamy problem z herbatka - Krzyś nie chce jej pic pod żadną postacią. TYLKO jak mu się chce bardzo pić... chyba ma to po mnie bo ja piję max 4 szklanki dziennie... czasem jak się wieczorem zastanawiam ile wypiłam to wychodzi 2 kawy;-)

Gluten zaczynamy wprowadzać po 5 mies. - po 3-4g manny dziennie (np kaszka manna dodana do przecieru) U dzieci na piersi ekspozycję prowadzimy przez miesiąc, a u dzieci na mm 2-3 miesiące, zanim podamy pełny posiłek glutenowy.

Ja podaję picie po warzywnym słoiczku. Jest to najczęściej soczek. Zaczynaliśmy od 50ml. Wczoraj było 60 ml bo i zupka była gęściejsza. Jak wprowadzę owoce ze słoiczka to zmniejszę ilość soku, żeby nie było, że za dużo owoców na raz.

cristalrose a tak po ludzku bardziej - znaczy że jak Zuzka na mm to przez 3 miesiące mam dawać po łyżeczce kaszy mannej zanim podam cały posiłek z kaszy mannej czy ja?

Oliwka bardzo polubiła młodą marchewkę z ziemniaczkami. Mam wrażenie, że hipp bardziej jej pasuje. Jabłuszka z hippa i marchewka z ziemniakami oraz soczek śliwkowy (za radą cristalrose na kupkę) baaaardzo jej smakowały,a marchewkę z bobovity, jabłko z morelami gerbera i sok jabłkowy gerbera jej nie wchodzą zbytnio...

cristalrose a tak po ludzku bardziej - znaczy że jak Zuzka na mm to przez 3 miesiące mam dawać po łyżeczce kaszy mannej zanim podam cały posiłek z kaszy mannej czy ja?
Tak:-)
Ja już zaczęłam (albo dopiero, bo moja super pediatra kazała już w połowie 5 mies. dawać ....glutenowy kleik ryżowy :-D) oczywiście gotowanie co drugi dzień łyżki manny jest, co tu dużo mówić, upierdliwe;-) więc znów poszłam na łatwiznę i na razie daję łyżeczkę kaszki mlecznej bobovity (6m+) do kaszki ryżowej (hehe, tym sposobem mam ryżową z glutenem:-D) Mam też próbkę owocowej bezmlecznej kaszki - taką można do przecierku owocowego dodawać. No i tak mam zamiar ciągnąć przez jakieś 2 miesiące.

Cypriano wcina na szczęście wszystko, oczywiście dynia jest uwielbiana;-) Deserki też lubi, ale bez przesady, zresztą daję mu nie więcej niż 1/3 słoiczka. Do picia podaję wodę z nektarem bobofrut (3/4 do 1/4) (jabłkowy jest hitem:tak:). Dziennie wypija ok 150ml. No i powoli przemycamy marchewkę, zawsze z jakąś śliwką, szpinakiem,czy jabłkiem, na razie jest ok:-) A po świętach wejdziemy z mięskiem - chociaż jak powiedziałam małżowi, że po mięsie kupy będą bardziej śmierdzące, to "on by się nie spieszył" :-D

reklama
:szok: W szoku jestem co wy już wprowadziliście;-) My póki co tylko na słoiczkach warzywnych i owocowych, teraz będę wprowadzać soczki i skoro Cristalrose mówi, że gluten już po 5 m-cu to w takim razie wprowadzamy gluten :-) Mięsko dopiero jak młody skończy 6 miesiąc.

Do góry