reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

reklama
U nas śliwki za mocno zadziałały... Masakra kupowa była wczoraj, a tylko 1/3 słoiczka dodałam do kaszki... No i jesteśmy z Igorem modni - tak jak Wy wczoraj w menu szpinak z ziemniakami, dzisiaj dynia z ziemniakami a na jutro zaplanowana marchewkowa z ryżem :)

ja daję młodemu na lepsza kupkę o 18 troszkę jabłuszka lub innego owocu - działa :) Póki co mamy wypróbowane:
- dynie z ziemniakami
- szpinak z ziemniakami
- młoda marchew z ziemniakami
- zupa krem z Hippa ziemniaki,pietruszka, kalafior, groszek (brzuszek po niej bolał)
- zupkę jarzynową z gerbera - marchew, pieruszka, ziemniak
- słodką marchewkę z jabłuszkiem
- marchewkową z ryżem
- jabłuszko
- jabłuszko z jagodą
- morele
- jabłko z brzoskwinią i bananem

Kupiłam jeszcze "Przysmak na dobranoc" z Hippa po 4 miesiącu tzn. kaszkę z bananami i czymś tam - taki dość duży słoiczek może jutro wypróbuję :)
Próbowalismy też kleik ryżowy i kukurydziany, najbardziej sprawdzał sie kukurydziany ale oba "korkowały" więc pozostaje przy Nutritonie.

a ja mam pytanie - głupie pewnie ale nie wiem więc pytam... jaką kaszką macie zamiar zagęszczać później zupki? zwykłą manną czy manną specjalną do dzieciaków? jaka różnica? :crazy:

Gosia - do zagęszczania zupek to raczej zwykłą, bo ta gotowa jest słodka i chyba średnio by smakowała np brokułowa z indykiem na słodko;-) A co do wprowadzania glutenu, to jeszcze nie myślałam, ale chyba też zwykła skoro ma być mało i też podawana z warzywami (no chyba, że z deserkami, to można tą zmodyfikowaną).

Mam pytanko - od kiedy zamierzacie podawać chrupki kukurydziane??

Ostatnia edycja:
Gosia, ja już kupiłam zwykłą mannę. Z Lubelli, bo lubię ich makarony ;) Ale to dopiero najwcześniej po 5 miesiącu, najpierw spróbujemy same warzywka, potem wejdą zupki, które będą zagęszczane.

A ile podawałyście dzieciakom tych nowości? Na początek 2-3 łyżeczki, tak jak piszą w poradnikach? Potem dzień przerwy, tak? I potem co? Nowy smak czy ten sam, ale więcej łyżeczek (czyli ile?).
I nie piszcie tak o tych trudnościach, bo się stresuję ;) My zaczynamy w sobotę - wtedy będzie czas, a dziś przekroczyliśmy magiczną barierę 4 miesięcy ;)

ewe pamiętam jak jakiś czas temu pisałaś że pierwsze nowości podasz w maju pamiętam bo nasze dzieciaki różni jeden dzień i wtedy tak samo myslałam :-D a też zmieniłam zdanie i zaczynam jutro hehe a kiedy podać 1 kaszkę taka smakową np. kukurydzianą bo pierwsza musi być bezglutenowa?

Martynce na początek dałam jabłuszka (pomijając sok ) i bardzo ładnie jadła nic nie wypluła a wręcz sobie sama łyżeczkę do buzi pchała i tak sie rozpędziła z tym jedzeniem ze cały słoiczek by na raz pochłonęła ale powstrzymaliśmy się na kilku łyżeczkach tak na początek a potem oczywiście pozwalałam jej na więcej:rofl2: ale widzę że już nie które z Was to już mają bogatszą listę jedzonke za sobą;-) no to my jutro startujemy kremem z jabłek i jagód z Gerbera:rofl2:

Gosia ja planuję tą zwykłą kaszą zagęszczać zupki:tak:
Cristalrose wydaje mi się że jak będzie miała z 6-7 miesięcy to zacznę jej podawać chrupki kukurydziane:rofl2:
https://www.babyboom.pl/forum/members/cristalrose-74600.html

Ostatnia edycja:
reklama
ewe pamiętam jak jakiś czas temu pisałaś że pierwsze nowości podasz w maju pamiętam bo nasze dzieciaki różni jeden dzień i wtedy tak samo myslałam :-D a też zmieniłam zdanie i zaczynam jutro hehe a kiedy podać 1 kaszkę taka smakową np. kukurydzianą bo pierwsza musi być bezglutenowa?

Poważnie? O, to dawno musiałam pisać, bo już jakiś czas temu uznałam, że poczekam po prostu do skończenia 4 miesiąca :)
Ale system będzie taki, że teraz przez miesiąc warzywa, potem miesiąc dodam owoce, a warzywa będę zagęszczać kaszą manną (glutenową), a dopiero po 6 miesiącu wejdzie kaszka na mleku albo kleik - na noc. Wtedy już obiad i deser powinny być zastąpione zupełnie słoiczkami.

Zastanawiam się, czy Franek załapie, o co chodzi z łyżeczką ;) No bo jak ja mu to pokażę? Sam musi chyba dojść do tego, jak wsuwać z łyżeczki...

Do góry