reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WSZYSTKO O KARMIENIU

ale z tym ulewaniem to radziłabym pediatrę a nie połozną skoro mała ma tylko 2 tyg ,moze zjada zaduzo jak na jej mozliwośći jak karmisz piersią to sprubuj odciagnąć sobie i daj jej z butelki i zobaczysz czy jest tak samo a wtedy mozsz skontrolować ilość pokarmu

reklama
Ja słyszałam od połoznej i od lekarza, że jak dziecko jest karmione piersią to nie jest w stanie zjeść za dużo...

tak to prawda ale czasmi sa i takie łakomczuchy ze jedzą ile się da i niemaja umiaru a potem ten nadmiar ulewają bo karmiąć piersia tak do końca niewiesz czy zjada 10...15.,...20 a moze i więcej ml. na jeden posiłek

Jolik rano wyłączyli mi prąd, po południu z kolei neostrada nie chciała działać, ale już w końcu jestem ;)
Witaminka D3 jest w buteleczce z zakraplaczem, często poleca się wkraplać je dziecku bezpośrednio do buzi! Nie wiem ile masz zalecone, mój Olivierek dostaje tylko 1 kropelkę co drugi dzień. Możesz też wkroplić na łyżeczkę i dodać odrobinę swojego mleczka i podać Tymkowi z łyżeczki.

Jeśli chodzi o przyrost wagi - właśnie wyłączyli mi prąd, gdy pisałam Ci odpowiedź w wątku witam - o tak sporo przybiera mój Olivek i się zastanawiam czy nie za dużo ??? We wtorek idziemy do pediatry szpitalnego to się jej podpytam. I do tego cały czas ulewa, więc chyba już nie będę przejmować się tym ulewaniem skoro tak ładnie przybiera na wadze!
Twój Tymek też już jest spory - 58cm! Muszę poprosić w szpitalu aby Olivka również zmierzyli, bo nie mam pojęcia ile ma teraz wzrostu. Mój synio mimo takiej wagi (3800) nadal pływa w rozmiarze 56 ;), ale pierwszy pajacyk, który nosił w szpitalu już poszedł w odstawkę  ;D

Atas - mój Olivierek też sporo ulewa! Ale jednocześnie bardzo dobrze przybiera na wadze (ostatnio w ciągu 6 dni przytył 300g). Musisz kontrolować wagę Igi, możesz chodzić do przychodni na ważenie! Poza tym wskazane jest podłożenie pod nogi łóżeczka np. książki telefonicznej tak aby uzyskać kąt nachylenia 30st. Po każdym karmieniu trzymaj pionowo córcię min. 15min żeby dobrze jej się odbiło (mojemu synkowi ulewa się, a nie odbija ;)).
Przyczyn może być wiele, ale najważniejsze czy dziecko przybiera prawidłowo na wadze tj. 20-40g na dobę. Jeśli tak to trzeba przeczekać ten okres aż dziecko będzie miało min. 6 m-cy, całkowicie ulewanie może ustąpić nawet około 1 roku.
Piszesz, że Iga je łapczywie, to może być przyczyną łykania dużych ilości powietrza!
Najlepiej skonsultuj to z zaufanym pediatrą!

Aaa i chciałam Wam donieść, że po miodzie mojemu syniowi nic a nic nie jest :)

A dzisiaj robiłam sobie zupkę mleczną na śniadanie czyli płatki ryżowe na mleku, zobaczymy czy będzie jakaś reakcja ;)

Doxa dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Dzisiaj Tymek zażył witaminkę i nawet całkiem nieżle nam poszło (łyżeczka)

Niestety Tymek nadal ma niewielką wysypkę w okolicach uszu... nie wiem czy to jakaś alergia kontaktowa czy pokarmowa z tego Belriso :-( Muszę poczekać, aż zniknie i zobaczyć co się będzie działo z innymi produktami mlecznymi.

Jolik ta wysypka jest w okolicach obydwu uszu? Jesteś w stanie zrobić zdjęcie tych zmian i je pokazać?
Widział jakiś lekarza-pediatra te zmiany?

Niestety nie jestem już w stanie - bo ta wysypka juz prawie znikła. Żaden aparat by jej już nie wychwycił.
Przy jednym uszku było wiięcej przy drugim mniej.

reklama
Jolik to może nie jest tak źle ;) Poczekaj ze 2-3 tygodnie i znowu spróbuj zjeść coś na mleku, to może być zwykła nietolerancja, która z czasem przechodzi!

Do góry