reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

Był u mnie właśnie pediatra i powiedział,że te bóle brzuszka są przez to,że małą zbyt płasko układam :szok: pozycja do spania w ciągu dnia ma być taka mniej więcej jak w foteliku samochodowym. Kąt nachylenia materacyka powinien wynosić 45stopni :szok: kurde,jestem w szoku..myślałam,że dla niemowląt nawet poduszeczki się nie kładzie.. Tak mnie przynajmniej wszyscy uczyli..
No i jak najczęściej mam Zuzię na brzuszku kłaść. Na krótko,ale często.

reklama
Pierwsze słyszę, Paula. Wszędzie piszą, że dziecko musi płasko leżeć, bo to najlepsze dla małego kręgosłupa.

ja też wcześniej o tym nie słyszałam,ale narazie mała grzecznie śpi od 4godzin,właśnie w takiej podwyższonej pozycji.. Może podziałało?

Mój śpi płasko i boli nie ma... zastanawiam się nad witaminą K - pisalam w wątku o wychowaniu bo tam też paula pisałaś.Która podaje w kroplach? Bo niektóre miały zalecenia od 8 dnia życia.

Mój maluch cały czas tak się pręży i wyrywa mi sutki - bo zawsze jak je to ma skurcze. budzi się tylko przez skurcze- myślę że gdyby nie te skurcze to by więcej spał. Ale robi kupki - zawsze jak mu daję herbatkę - a jak się pręży i płacze to próbuje puścić bąki. Też zupełnie nie wiem co z tym robić, ale chętnie spróbuję tej metody z podwyższonym materacem bo jak zaśnie na mnie to się nie pręży i śpi spokojnie- to może rzeczywiście coś w tym jest.

Był u mnie właśnie pediatra i powiedział,że te bóle brzuszka są przez to,że małą zbyt płasko układam :szok: pozycja do spania w ciągu dnia ma być taka mniej więcej jak w foteliku samochodowym. Kąt nachylenia materacyka powinien wynosić 45stopni :szok: kurde,jestem w szoku..myślałam,że dla niemowląt nawet poduszeczki się nie kładzie.. Tak mnie przynajmniej wszyscy uczyli..
No i jak najczęściej mam Zuzię na brzuszku kłaść. Na krótko,ale często.

paula a twoja Zuzia nie ma czasem refluxu? nie ulewa ci?
podobno wlasnie przez reflux tez dzieci sie strasznie mecza i podwyzszona pozycja jest dla nich dobra (na brzuszku tez) bo sie im nie cofa do przelylu tresc zoladka i nie pali. Ja sie mocno zastanawiam czy moja mala nie ma refluxu...
a zapomnialabym chyba znalazlam zloty srodek na sen dla mego dziecka...rozek :)
od 8 sie meczylam z nia nawet do mojego lozka ja wzielam i na boczku spobie spala ale bylam juz tak zmeczona ze zasypialam i balam sie ze mala spadnie albo ja przygniote. Wytaskalam rozek z czelusci pokoju i mala spi narazie od godzinki..Alleluja!

Kaja_10 ja podaje witamine K w takich kapsułkach - wyciska się z nich jedną porcję kropel VitaK się nazywa. podaje Małej od wczoraj bo mam napisane ze od 3 tygodnia zycia w wypisie ze szpitala....a dzisiaj położna mi powiedziała ze od 8 dnia isę podaje te witaminy !!! wrrryyyyy tyle ile lekarzy na świecie tyle róznych informacji ! zaczyna mnie już to drażnić bo skąd mam wiedzieć kto ma racje a kto nie?
tak samo z tym spaniem. jedni mówia niech dziecko śpi płasko, drudzy ze musi być uniesione. jedni mówią ze dziecko powinno spac w nosidełku bo tam jest ciasno i jest uniesione a drudzy mówią ze nie wolno kłaśc spać dziecka w nosidełku bo się kręgosłup krzywi ;]
i bądz tu człowieku mądry........

dzisiaj jak była położna to też kazała mi Amelcie jak najczęściej kłaść na brzuszku bo wtedy łatwiej odchodza gazy i lepiej kupke się małej bedzie robiło . Małej chyba przypasowała ta pozycja bo jak ją położyłam na brzuszku to mi tak 4 godziny prawie przespała ! oczywiście dziecko może spac w tej pozycji tylko w dzień i przy kimś dorosłym, zeby czasem sie nie przekreciło i noska sobie nie zatkało i nieszczęście gotowe....

Tysiolek nic się nie stało, że nie podawałaś... :-D Jest teorii bardzo wiele- oczywiście prawo mamy zdecydować czy i kiedy coś podawać - uczulam was tylko, że wiele dzieci ma po tych witaminach kolkę, żebyście nie szukały winy w tym co jecie lub cudach niewidach innych.

reklama
Hmm ja chyba nie dawałam Dominisiowi wit.K albo nie pamietam że to to było bo tam jakieś witaminy o nazwie zaczynające się na C dawałam no a Vigantol będe dawała na pewno ale to jak położna przyjdzie co powie ile bo Dominisiowi to po 1 kropli miałam dawać:tak:

Do góry