reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

witam się tu i ja :-)
ja odpukać z sutkami problemu nie mam, pokarmu tyle że wycieka a przy karmieniu zalewa młodego

Ale mam problem z młodym, bo płacze "kolkowo" w nocy. Ale w książkach mądrych piszą, że kolka to po 4 tygodniu życia.. A przecież on ma kilka dni dosłownie!! jem bardzo ostrożnie, zaczęłam już mocno eliminować z diety wszystko co podejrzane.. A pręży się i męczy okropnie... :(

reklama
dopajac powinno się,jeśli dziecko jest tylko na sztucznym
z naszych cyców leci na początku picie,więc dziecko się napije a potem jedzenie...najbardziej pożywne jest na koniec,dlatego powinno się opróżniać pierś
sztuczne mieszanki to tylko jedzenie a dziecko to taki mały człowiek...my oprócz jedzenia jeszcze pijemy,więc dziecko też chce oprócz jedzenia jeszcze się napić.Można podać ciepłą wodę.
Jeśli karmisz piersią i tylko dodajesz sztucznego nie musisz przepajać bo dziecko napije się z cycka na początku następnego karmienia.

Własnie wrócilam od pediatry i moja Agatka przybrała juz sporo... wazy 3760g, a 2 tygodnie temu miała 3040g:szok: 2 tygodnie i 720g:-)Chyba jej mamusine mleczko smakuje:tak:

ASIOWO super:-)ja i M też widzimy jak Alanek jest okrąglejszy juz taką fajniuchną drugą brode dostał:-)

Wiecie co jednego nie lubie np.teraz synek śpi a mi mleko się zbiera i jak jest duużo to wtedy aż tak cycuchy się ściągają(dziwne bolące uczucie)i mleko cieknie no i tego nie lubie co fajnie by było jakby już synek się obudził bo mi cycki wybuchną:blink:

patrysia-u mnie jest to samo-jak tylko malutka dłużej pośpi,to cyce mam jak donice :-) są twarde i trochę bolą. A przy karmieniu mała się cała tym mlekiem zalewa,bo nie nadąża z łykaniem :-pAle nie jestem taką sadystką,żeby dziecko ze snu na karmienie wybudzać :-) Czekam aż sama zgłodnieje i się przyssie :-)
No i Zuzia też się już drugiej brody doczekała :-D taka mała,a taka pulchna,no!

Ivi-moja Zuzka miała to samo kilka dni temu. Zadzwoniłam do pediatry i powiedział,że to nie mogą być kolki,bo za wcześnie :confused: Ja już jadłam samą bułkę i piłam wodę mineralną,a ona dalej się prężyła,stękała i płakała. Brzuszek miała twardy jak skała. No i (nie zapeszyć)-samo przeszło. W sumie to wczoraj napoiłam ją herbatką z kopru włoskiego Hipp,wypiła 60ml i całą noc ślicznie przespała. Może spróbuj? Ona jest od pierwszego tygodnia,ale jeśli boisz się małemu ją dać,to sama spróbuj ją wypić-dojdzie do synka z Twoim mlekiem;). A jeśli jest krytyczna sytuacja,to bez obaw daj małej Espumisan. Mi położna już w szpitalu mówiła,że można kilka kropelek od czasu do czasu dać,żeby dziecko się nie męczyło :tak:

Anetrix, morka dzięki wielkie za odpowiedź:tak: Sztuczne ostatni raz podałam mu w nocy około 3, od tamtej pory jedzie na moim i nawet raz mu się ulało więc wszystko idzie ku dobremu:-):-) dzięki raz jeszcze

A mój synek się dziś strasznie pręży - zaczęło się już o 5 w nocy. coś okropnego, próbuje zasnąć i tu nagle skurcz i tak cały dzień cierpi. Ja podaję około 60 ml dziennie herbatki na trawienie Hippa i jest dużo lepiej, kupki już robi ale bąków nie może puścić i jak juz puszcza to właśnie z wielkim bólem i płaczem:-( żal mi go strasznie i nie wiem co robić, caly czas siedzę i masuję aż mi ręce odpadają ale tylko tak trochę przesypia.

A czytam książkę Tracy Hogg - Język niemowląt" - ciekawa książka ale zaleca budzenie dzieci co 2,5 - 3 godziny i karmienie- i nie stosuję sie do tego bo żal mi budzić, zresztą mój śpi tylko maksymalnie dwa razy dziennie po 2 godziny. I nigdy nie udało mu się samodzielnie zasnąć w łóżeczku!! jest z tym coraz gorzej - w ogóle nie chce spać przed 23 godziną, nawet ze mną w łóżku- w sumie już się nauczył tego co najgorsze- usypia go tylko cyc!
No ale chciałam powiedzieć co się doczytałam o tych okresach wzrostu u dzieci - wtedy wiszą 24h na piersi:
"Należy pamiętać o tym, że noworodki odczuwają fizyczną potrzebę ssania około szesnastu godzin na dobę. Okres kiedy dziecko sprawia wrażenie, jakby chciało jeść przez cały dzień. Należy przypuszczać, że jest to objaw przyspieszonego wzrostu. W ciągu jednego dnia lub dwóch niemowlę potrzebuje większej ilości pożywienia niż zwykle. Skoki takie występują zwykle co 3-4 tygodnie. Obserwując uważnie dziecko, łatwo możemy zauważyć, że anomalia taka nie trwa dłużej niż 48 godzin, po czym apetyt niemowlaka wraca do normy."

dziewczyny powiedzcie mi czy ktoras z was po karmieniu odczuwa straszne zimno?? mi po skonczonym karmieniu robi sie okropnei zimno tak ze musze ubrac kolejne wartsyw.do tego ostatnio leci mi krew z noda praltycznie codziennie.czy to moze byc oznaka braku jakis witamin?

reklama
Ja mam pytanie zupełnie z innej beczki:
Jeżeli chodzi o mycie chłopców- czy odciągacie napletek??? bo mi mówią że nie odciąganie grozi nacięciem później,
a w szkole rodzenia i w poradnikach jest napisane że nie wolno tego robić!
no to jak jest??? wolno czy nie wolno? powinno się czy nie???

Beti - nie pomogę nie mam tego objawu, a krew leci mi z jednej dziurki co rano od połowy ciąży i tez nie wiem co to.

Do góry