reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

reklama
Beti ja 1 córę karmiłam tak ze zaczynałam od lewej a kończyłam na prawej jak było młodej za mało .....a potem zaczynałam od prawej i kończyłam na lewej ....tak na zmianę żeby nie było że zawsze zaczynam od lewej a mi dziecko z prawej odmówi bo już najedzone ;-) :tak:

Nawał :) też bym chciała mieć nawał :-) No ale dziś miałam mokre prześcieradło od mleka - co mnie strasznie ucieszylo.
I sukces! od przedwczoraj jesteśmy bez butli i mały się najadał w nocy co 3 godziny się budził na 30 minut ssania!!!! super!
A dziś byłam u pediatry - ale nic mi nie doradziła ani powiedziała - no cóż.
za to mały przytył 1 kg przez 2 tygodnie to chyba nie najgorzej.
Ale za to się zwija z bólu całą noc i dzień i nie wiem w sumie o co chodzi, wygląda to jak by nie mógł kupy zrobić (wali rękoma,płacze i kopie nogami) ale robi ją zawsze i puszcza bąki - więc nie wiem co to ale mu spać nie daje! teraz od 13 je i wlaśnie o 16 skończył ale znowu nim rzuca i zasnąć nie może. Może wiecie co to bo ten pediatra nie skomentowała tego !
Black piszecie że mleko na początku jest bardziej wodniste a potem gęstsze, ale ja ściągnełam do końca pierś i było cały czas takie wodniste ale białe, czy może macie na myśli że pod koniec laktacji?

Mi polozna odradziła uzywania laktatora tylko polecila robienie okładów z cieplej mokrej pieluszki i masaz, pomogło.
Ja równiez daje mialej piersi na zmiane raz zaczynam od prawej pozniej lewa na koncu butla (bo mam malego głodomorka) i na odwrót.:sorry2:

Maria wiadomo, że naturalny, kobiecy pokarm będzie wyglądał inaczej niż mleko modyfikowane. Więc się kochana nie przejmuj, na pewno z mleczkiem wszystko ok. Ja też dziś odciągałam mleko, żeby zamrozić na okazję jak ktoś będzie musiał z małą zostać i specjalnie zwróciłam uwagę na to, czy jest wodniste. I też było. W szpitalu doradca laktacyjny mi mówił, że nie ma czegoś takiego jak niewartościowy pokarm itp :tak:. Mleko kobiece jest najlepsze dla malucha :tak:

Dzięki Black, ja znowu się lekko załamałam bo karmię już 3 godziny i zasypia na 10 minut i głodny :( a mnie znowu tak boli że nie wiem jak w nocy dam radę i ile jeszcze mam karmić :-(a to wszystko przez to że jak zasypia to nagle zaczyna się skręcać kopać i wymachiwać rączkami i od nowa karmienie. Albo mi tu już ściemnia i chce być na rękach.

Dzięki Black, ja znowu się lekko załamałam bo karmię już 3 godziny i zasypia na 10 minut i głodny :( a mnie znowu tak boli że nie wiem jak w nocy dam radę i ile jeszcze mam karmić :-(a to wszystko przez to że jak zasypia to nagle zaczyna się skręcać kopać i wymachiwać rączkami i od nowa karmienie. Albo mi tu już ściemnia i chce być na rękach.
a może jesz coś co małemu "szkodzi":confused:lub tak jak mówisz chce na rączkach:tak:

No może coś jem, ale w sumie poza gotowaną piersią i kanapkami z szynką nic nie jem, ah banana i jablko jadłam wczoraj. ale robi kupy tylko jak idzie kupa tak się wcieka i jak zasypia.

Wiem że za mało czy praktycznie to samo to też nie jest dobrze jeść:sorry2:ogólnie unikać wzdymających potraw czy doprawionych np.na ostro itd.co powoduje kolki:tak:moze herbatka koperkowa:confused:

reklama
Moja mała też lubi spać na rączkach, bo cyca jak tylko czuję, że nie ssa to jej wyciągam, żeby nie traktowała jak smoczka;-)Dzieci to sa małe cwaniaczki - wiedza co jest dobre i chca to wyekzekwować. Notabene żadnego smoczka nie używam - położne u nas bardzo odradzały dawanie smoczków dzieciom karmionym piersią, zresztą nawet takiego nie kupiłam:-p

Co do brzuszka - to ja Misie kładę na brzuszek na kilka minutek i pięknie główke podnosi i rozgląda się wokoło na tyle ile może 9dniowy niemowlak, uważam, że calkiem nieźle - silna jest - czasami kładę ją na sobie - a że chodzę półnaga bo wietrze piersi i strupki na sutkach to ma kontakt bliski z moja skóra i serduchem i jest wtedy cała szczęśliwa, więc polecam :-D Dzieci nie lubia leżec ciągle na boczku - to dla nich nienaturalne.

A dziś się morduję z małą przez własną słabość - 3 dni jadła przez kapturek ochronny na sutku i teraz wrociłam do karmienia bez osłonki, bo podgoiłam sutki i jest problem, bo trudniej jej zassać i popłakuje mi przy piersi i łapie ją 10 -15 razy zanim się zassie... normalnie ona płacze i mi sie płakac chce, ale miałam takie rany, że nie dałam rady bez tych cholernych kapturków a teraz znowu musi załapać o co chodzi z karmieniem :baffled::baffled: Matko jak to sobie można życie uprzykrzyć samemu...

Do góry