reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko dla naszych dzieci - PORADY i NASZE ZAKUPY(wózki, łóżeczka, mebelki itp)

spróbuję napisać, ale to tylko tak według mnie, co uważam za potrzebne, jak ja się zamierzam zaopatrzeć
zacznę od odzieży:

body z długim rękawkiem - 5 sztuk
body z krótkim rękawkiem - 5 sztuk
pajacyki lub komplety kaftaników ze śpiochami - 0k. 10 szt, bo nie zamierzam codziennie przepierać po jednej sztuce
cieplejszy pajacyk lub inny zestaw, np. dresik - 2-3 sztuki
ciepły kombinezon zimowy - 1 szt
skarpetki - 4 szt
czapeczka bawełniana - 2 szt
cieplejsza czapka - 1 szt
rożek - 1 szt
śpiworek do spania - 1 szt
kocyk - 1 cieplejszy i 1 cieńszy
prześcieradło do łóżeczka - 2 szt
pościel do łóżeczka - 2 zmiany, 1 może być z ochraniaczem na szczebelki
łóżeczko - oczywiście :) lub jak kto woli kołyska, ale starczy na krócej, z materacem
przewijak - ja mam zakładany na łóżeczko
ceratka pod materac - 1-2 szt
wózek
pościel do wózka, ale można wykorzystać kocyki lub śpiworki
wanienka - ja preferuję te najprostsze, bez kombinacji, takie się najlepiej sprawdzają
pieluchy tetrowe - jak będą pampersy to tak ok. 6 szt
pieluchy flanelowe - 2 szt., dobrze się wykłada na dno wanienki i dziecko się nie ślizga
butelki - nawet jak karmimy piersia to przyda się jakaś 1 mała i 1 duża
smoczki do butelek - 2 szt
podgrzewacz do butelek i obiadków - 1 szt
termoopakowanie na butelkę - 1 szt
śliniaczki - 3 szt, można na początek sobie darować, dopiero jak dzidzia zacznie jeść coś poza mleczkiem, albo zacznie się ślinić
smoczek uspokajający - 1 szt, ew. dokupić drugi, jeśli mamy smokożercę :)
szczotka do mycia butelek - 1 szt
laktator - 1 szt
fotelik samochodowy - obowiązkowo
mydełko do mycia - jest chyba wygodniejsze niż osobne szampony i żele, najprostsze rozwiązania najlepsze :)
oliwka bądź balsam do smarowania - ja w pierwszych miesiącach zamierzam używać oliwki, ale jak dziecko jest starsze to i balsam się fajnie sprawdza :)
spirytus 70% lub gaziki nasączane do pępuszka - chociaż ostatnio czytałam, że najlepsze do mycia pępuszka jest szare mydło
ręczniki kąpielowe - 2 szt
szczotka do czesania włosków - 1 szt
nożyczki + cążki - mi się bardziej do paznokietków małych sprawdziły cążki, ale co kto lubi :)

nie wiem, może o czymś zapomniałam, bo piszę z głowy, ale mniej więcej tak będę kompletować moją wyprawkę, jeśli się przyda na coś którejś z was, to służę pomocą :)

Jesli moge sie dolaczyc to w wiekszosci zgadzam sie z wyprawka Margoz.Dodalabym tylko jeszcze jedno przescieradlo i rozek.Tak na wszelki wypadek jesli nie macie suszarki do prania.Zima ''szmatki'' moga troszke wolniej schnac na sznurkach.Odnosnie paznokci to tez polecam cazki.Paluszki sa tak malutkie ze strach do nich przystawiac nozyczki.
Jesli sa mamusie ktore nie beda karmic piersia tylko proszkiem z butli to mam sposob na szybkie mleko.A wiec kupujemy maly termos(taki do kawy)i przed pojsciem spac sypiemy formule w butelke natomiast do termosu wlewamy wode o temp.do podania.W srodku nocy nie trzeba wstawac zeby mleko podgrzewac tylko zanim malenstwo zacznie koncert butelka juz gotowa.To taki wyprobowany sposob na blizniakach na przyszlosc.

reklama
Odnosnie zakupow to ja tez narazie ogladam.Pierwsze zamierzam robic w piatek (rozowe lub niebieskie)aby oznajmic mezowi czy bedzie tatusiem Oscara czy Gabrielli poniewaz na polowkowe ze mna nie moze isc :(
Mam juz upatrzony wozek.Nie taki gleboki jak wasze bo te amerykanskie maja potem kijowe spacerowki.Pozatym poniewaz duzo czsu spedzamy latem na dworzu poszlam na 3 kolowca.Na spacerki napewno zima chodzic tez nie bede bo u mnie wszedzie trzeba samochodem(do spozywczego 5 km)wiec gondola nie ma sensu. Za to ma wbudowane glosniki kolo raczki do muzyki z mp3 w trakcie spacerku.Oto zdjecia mojego wyboru...

pTRU1-7527809reg.jpg
pTRU1-7527809_alternate1_reg.jpg

posciel jest super ja tez wybralam podobna tylko firma chyba mamo tato( adres stronki mam w domu) czy cos takiego kosztuje troche wiecej ale jest super.....

ja dla córeczki kupowałam pościel z mamo tato, podejrzewam, że to czy z mamo tato czy z innnej firmy to jakość będzie podobna. Ogólnie to co kupiłam wyglądało dokładnie tak samo jak na zdjęciu, dosć dobrze wykonane, ale niestety ma dosć sztywny materiał i mamy ją od 1,5 roku i niestety nie zmiękła w praniu, jest ciągle tak jakby była wykrochmalona. po jakiś czasie kupowaliśmy łóżeczko turystyczne i gratis dostaliśmy 2 kpl używanej pościeli i ta była mięciutka i milutka zupełnie inna jakość bawełny. Tak więc ja po raz drugi bym w mamo tato bądź ego typu podobnych firmach nie kupiła. WIem, ze cena jest bardzo atrakcyjna.

Neta ta komoda fajna i cena też niezła będzie. Ja kupuję ale z serii hopen, bo mam szafę też z tej serii.

IKEA | Przechowywanie w sypialni | Komody | HOPEN | Komoda, 6 szuflad

Margoz dobrze masz termin wyliczony, bo ja miałam @ 9 maja a termin mam na 16 lutego. Lekarze jak obliczają termin wg om to odejmują 3 miesiące od ostatniej @ i dodają 7 dni. Ponieważ jednak cykle są różne to jest te 2 tyg na + lub -. a wg usg termin będzie się zmieniał, bo dziecko też różnie się rozwija a oni określają je wg pewnych standardów. No i jak masz na suwaczku już 18 tc i 2 dzień to jesteś w 19 tygodniu wg om.

ja dokładnie mam ten sam dzień co TY :) i @ tak samo :) hihi, pierotwonie mówiono mi, że 14 lutego będzie, ale później lekarz zmienił zdanie :)

To ja jestem chyba jedyną osoba, która nie kupiła jeszcze nic dla swojej dzidzi. Nawet jednego bodziaka. I nic się nie zmieni do października co najmniej. Poza rzeczami, które dostałam to jakoś nie mam ciśnienia na zakupy dziecięce jeszcze. Rozglądam się, ale nic nie kupuję jeszcze.

Gosia nie jesteś sama!! ja tez jeszcze nic nie kupiłam!! tylko chodzę, szukam, oglądam, może po jutrzejszym usg jesli poznamy płeć łatwiej będzie coś wybrać :)

Ja jeszcze tez nic nie kupuję. Po za parą skarpetek w autka, które strasznie sie spodobały mojej Nince, więc musiałyśmy kupić. Czekam z zakupami na grudzień lub styczeń. Nie będę już wtedy pracować to zajmę się zakupami.

Dziewczyny, powiem Wam, że przy poprzednim dziecku, a termin miałam na marzec pierwsze zakupy poczyniłam w grudniu i to był wózek potem fotelik a reszta styczeń - luty. tak wiec wszystko przed Wami.

spróbuję napisać, ale to tylko tak według mnie, co uważam za potrzebne, jak ja się zamierzam zaopatrzeć
zacznę od odzieży:

body z długim rękawkiem - 5 sztuk
body z krótkim rękawkiem - 5 sztuk
pajacyki lub komplety kaftaników ze śpiochami - 0k. 10 szt, bo nie zamierzam codziennie przepierać po jednej sztuce
cieplejszy pajacyk lub inny zestaw, np. dresik - 2-3 sztuki
ciepły kombinezon zimowy - 1 szt
skarpetki - 4 szt
czapeczka bawełniana - 2 szt
cieplejsza czapka - 1 szt
rożek - 1 szt
śpiworek do spania - 1 szt
kocyk - 1 cieplejszy i 1 cieńszy
prześcieradło do łóżeczka - 2 szt
pościel do łóżeczka - 2 zmiany, 1 może być z ochraniaczem na szczebelki
łóżeczko - oczywiście :) lub jak kto woli kołyska, ale starczy na krócej, z materacem
przewijak - ja mam zakładany na łóżeczko
ceratka pod materac - 1-2 szt
wózek
pościel do wózka, ale można wykorzystać kocyki lub śpiworki
wanienka - ja preferuję te najprostsze, bez kombinacji, takie się najlepiej sprawdzają
pieluchy tetrowe - jak będą pampersy to tak ok. 6 szt
pieluchy flanelowe - 2 szt., dobrze się wykłada na dno wanienki i dziecko się nie ślizga
butelki - nawet jak karmimy piersia to przyda się jakaś 1 mała i 1 duża
smoczki do butelek - 2 szt
podgrzewacz do butelek i obiadków - 1 szt
termoopakowanie na butelkę - 1 szt
śliniaczki - 3 szt, można na początek sobie darować, dopiero jak dzidzia zacznie jeść coś poza mleczkiem, albo zacznie się ślinić
smoczek uspokajający - 1 szt, ew. dokupić drugi, jeśli mamy smokożercę :)
szczotka do mycia butelek - 1 szt
laktator - 1 szt
fotelik samochodowy - obowiązkowo
mydełko do mycia - jest chyba wygodniejsze niż osobne szampony i żele, najprostsze rozwiązania najlepsze :)
oliwka bądź balsam do smarowania - ja w pierwszych miesiącach zamierzam używać oliwki, ale jak dziecko jest starsze to i balsam się fajnie sprawdza :)
spirytus 70% lub gaziki nasączane do pępuszka - chociaż ostatnio czytałam, że najlepsze do mycia pępuszka jest szare mydło
ręczniki kąpielowe - 2 szt
szczotka do czesania włosków - 1 szt
nożyczki + cążki - mi się bardziej do paznokietków małych sprawdziły cążki, ale co kto lubi :)

nie wiem, może o czymś zapomniałam, bo piszę z głowy, ale mniej więcej tak będę kompletować moją wyprawkę, jeśli się przyda na coś którejś z was, to służę pomocą :)

Jesli moge sie dolaczyc to w wiekszosci zgadzam sie z wyprawka Margoz.Dodalabym tylko jeszcze jedno przescieradlo i rozek.Tak na wszelki wypadek jesli nie macie suszarki do prania.Zima ''szmatki'' moga troszke wolniej schnac na sznurkach.Odnosnie paznokci to tez polecam cazki.Paluszki sa tak malutkie ze strach do nich przystawiac nozyczki.
Jesli sa mamusie ktore nie beda karmic piersia tylko proszkiem z butli to mam sposob na szybkie mleko.A wiec kupujemy maly termos(taki do kawy)i przed pojsciem spac sypiemy formule w butelke natomiast do termosu wlewamy wode o temp.do podania.W srodku nocy nie trzeba wstawac zeby mleko podgrzewac tylko zanim malenstwo zacznie koncert butelka juz gotowa.To taki wyprobowany sposob na blizniakach na przyszlosc.

trochę Wam Wam dziś zasmaowałam wątek, ale nie śpię od 4 więc nadrabiam zaległości :)

jeśli chodzi o moje doświadczenia, to przyda się jeszcze:
- sterylizator, nie jest obowiązkowy, ale jest wygodny
- termometr, ja mam taki przykładany do czoła
- termometr do wanienki, na początku ciężko samemy oszacować, czy dobra temperatura
- waga
- ękawiczki niedrabki
- nożyczki wg mnie w tymi zaokrąglonymi końcami są tępe i ja kupiłam po 2 parach zwykłe dla dorosłych
- przyda się pokrowiec na przewijak (ja też mam nakładany na łózko) korzystam z niego na pralce ;)

oraz wyprawka dla mamy:
- majtki jednorazowe siateczkowe
- podkłady poporodowe (takie wielgachne podpaski :) )
- podkłady poporodowe rozkładane na łóżko
- wkładki laktacyjne
- koszule nocne
- tantum rosa bądź nadmanganian potasu + mydło biały jeleń! uwierzcie mi przyśpiesza gojenie (mi szwy po porodzie poszły i a jeleń przyśpieszył mi gojenie)
- szczoteczkę do włosów polecam z naturalnego włosia kupiłam canpolu i może miałam takie szczęście ale jakoś śmierdziała i jak małej czesałam główkę to później włoski śmierdziały :(
i chyba tak na szybko to tyle ;)

jak mi się coś przypomni to jeszcze dopiszę :)

trochę Wam Wam dziś zasmaowałam wątek, ale nie śpię od 4 więc nadrabiam zaległości :)

jeśli chodzi o moje doświadczenia, to przyda się jeszcze:
- sterylizator, nie jest obowiązkowy, ale jest wygodny
- termometr, ja mam taki przykładany do czoła
- termometr do wanienki, na początku ciężko samemy oszacować, czy dobra temperatura
- waga
- ękawiczki niedrabki
- nożyczki wg mnie w tymi zaokrąglonymi końcami są tępe i ja kupiłam po 2 parach zwykłe dla dorosłych
- przyda się pokrowiec na przewijak (ja też mam nakładany na łózko) korzystam z niego na pralce ;)

oraz wyprawka dla mamy:
- majtki jednorazowe siateczkowe
- podkłady poporodowe (takie wielgachne podpaski :) )
- podkłady poporodowe rozkładane na łóżko
- wkładki laktacyjne
- koszule nocne
- tantum rosa bądź nadmanganian potasu + mydło biały jeleń! uwierzcie mi przyśpiesza gojenie (mi szwy po porodzie poszły i a jeleń przyśpieszył mi gojenie)
- szczoteczkę do włosów polecam z naturalnego włosia kupiłam canpolu i może miałam takie szczęście ale jakoś śmierdziała i jak małej czesałam główkę to później włoski śmierdziały :(
i chyba tak na szybko to tyle ;)
jak mi się coś przypomni to jeszcze dopiszę :)
Zamiast kupowania sterylizatora polecam wykorzystanie mikrofali do tego celu. W ogóle mikrofala jest super do podgrzewania, zupek, mleka dla dziecka.
Termometr jak najbardziej, czy ten do czoła mierzy ci wiarygodnie? Bo ja mam taki bezdotykowy Microlife i kurcze różnie to bywa z pomiarem +-2st ale za to można nim zmierzyć również temp wody, powietrza itp :-)
Waga taka specjalistyczna do ważenia noworodków wg mnie zbędna. Ja z początku (do 5 kg) ważyłam na elektronicznej kuchennej, a potem na łazienkowej.
Co do rękawiczek niedrapek, moje maleństwo szybko się wycwaniło i nauczyło je zdejmować. Ja polecam koszulki z zabezpieczeniem na rączki.
Szare mydło - rzeczywiście polecam, świetnie wysusza i goi rany.
Dwa rożki rzeczywiście się przydają, ja miałam jeden z usztywnieniem kokosowym - super do przenoszenia noworodka w nocy do karmienia, drugi rezerwowy dostałam w spadku.
Szczotkę do czesania ja miałam z Canpolu ze sztucznego włosia - średnio twardą - jak jest za miękka to nie zabezpiecza tak dobrze przed ciemieniuchą, do tego oliwka do smarowania również główki.

Margoz strasznie duzo tych ciuszków wyliczyłaś, to wszystko w jednym rozmiarze? Ja to na sam początek (2-3 m-ce) miałam z 4-5 koszulek i kaftaników z długim rękawem, 2 bodziaki, 2 śpiochy, 2 pajacyki. I to spokojnie wystarczyło. Rodzina zasypała nas różnymi ubraniami po narodzinach - to też trzeba wziąć pod uwagę, dać szansę rodzinie :-) No i najlepiej dokupić sobie tak po miesiącu, jak juz będzie wiadomo jak duże jest dziecko i jak szybko rośnie. Z doświadczenia koleżanki wiem, że posiadanie za dużej liczby ciuszków na początku kończy się tym, ze niektórych ubranek dziecko nie zdąży ubrać albo ubierze ze 2 razy.
No i jeśli chodzi o krajowe dzieciaczki, to w małych rozmiarach można sobie spokojnie podarować ubranka z krótkim rękawem, noworodki naprawdę szybko marzną, ja miałam dziecko w maju a krótki rękaw ubrałam dopiero w lipcu.

Dwa prześcieradła i komplety pościeli zdecydowanie wystarczą. Ja też zdecydowanie polecam obcinacz do paznokci najlepiej taki z zabezpieczeniem przed przycięciem skórki. Obcinanie paznokci zawsze przyprawiało mnie o dreszcz.
Co do buteleczek, jak się karmi piersią, to zdecydowanie wystarczy jedna mała np na jakaś herbatkę. Ja kupiłam dwie i tej drugiej w ogóle nie wykorzystałam, bo mały zdążył przejść na bidon. No i wtedy wszelkie podgrzewacze, ochraniacze, sterylizatory spokojnie można sobie podarować.
Zimą wcale tak wolno rzeczy nie schną, powiedziałabym wręcz, że szybciej niż na wiosne czy jesień, bo CO i suche powietrze szybko wyciągaja wodę z ubrań (naturalny nawilzacz), no właśnie, przy małym dziecku warto zaopatrzyć się w nawilżacz powietrza. Grzać trzeba mocniej a to strasznie wysusza powietrze.
Pieluszek tetrowych najlepiej kupić sobie paczkę 10 sztuk, bo szybko się brudzą, a potrzebne są do zabezpieczania przed ulewaniem, podłożenia pod główkę maluszka do spania (np w rożku), do zabawy dla dziecka, potem przy karmieniu deserkami i zupkami. Ja miałam 20, z czego 15 miałam w ciągłym ruchu.
Ręcznik kąpielowy miałam 1, jako drugi rezerwowo wykorzystywałam duży frotte.

reklama
To jeszcze ja cos podpowiem :-) do mycia maluszka uzywalam gazy... po namoczeniu jest bardzo mięciutka i delikatna swietnie uklada sie w dloni....do czyszczenia noska polecam sol morska "Sterimar Baby"... wystarczy psiknac do noska i jak dziecko dzwiga juz glowke to samo sobie oczyscie nosek o podlozona pieluche tetrowa.... natomiast do uszek sa takie kropelki Audi Baby.... wystarczy kilka kropli i uszka czyste bez ryzyka przepchniecia woskowiny glębiej.... jak cos mi sie jeszcze przypomni to bede pisac :-):-)

Do góry