Ja poprosiłam koleżankę, żeby zrobiła mi listę potrzebnych rzeczy i taką bardzo wyczerpującą listę mi zrobiła omijając rzeczy, które u nich się nie sprawdziły. Oprócz ciuszków, których już na chwilę obecną mam chyba za dużo Jak to ostatnio stwierdził mój mąż: "to dziecko jeszcze się nie urodziło, a już ma więcej ubrań ode mnie"
reklama
angelka123
i tylko nadzieja......
Ja poprosiłam koleżankę, żeby zrobiła mi listę potrzebnych rzeczy i taką bardzo wyczerpującą listę mi zrobiła omijając rzeczy, które u nich się nie sprawdziły. Oprócz ciuszków, których już na chwilę obecną mam chyba za dużo Jak to ostatnio stwierdził mój mąż: "to dziecko jeszcze się nie urodziło, a już ma więcej ubrań ode mnie"
Tab a przesłałabys mi taki spis?
Bo na necie są zbyt ogolne, a wlasnie szukam taki sprawdzony przez mamuski
ja jedno wiem, odchowawszy już jednego smyka... na pewno nie będę kupować koszulek pod kaftanik, tylko same body, jest to rewelacyjny wynalazek, bo nic się dziecku nie ściąga
i nie będę się bawić w pieluchy tetrowe tylko od razu pampersy
za te dwie rzeczy dałabym komuś nobla hehehe
i nie będę się bawić w pieluchy tetrowe tylko od razu pampersy
za te dwie rzeczy dałabym komuś nobla hehehe
Ja tez nie mam koszulek, jestem zwolenniczka body.... nic sie nie dzwiga, dodatkowo podtrzymuje pampersika... a co do pielusze tetrowych to ja musze kilka kupic, sa fajne jak dziecko ulewa, jako czysta szmatka pod buzie w lozeczku....
kilka stron wcześnije pisałyście o pościeli 14ele.pościel HAFTY z moskitierą 90x120 MILPOL (1224234520) - Aukcje internetowe Allegro , czy któraś z Was już ją otrzymała i może cos na jej temat napisać? bardzo mi się podoba ale niedokońca przekonana jestem co do jej jakości
ja kupilam ta posiel i juz ja mam........posciel jest swietnej jakosci bawelniana dobrze odszyta kolory swietne ja osobiscie jestem bardzo zadowolona.i moge polecic ja innym mama.
GosiaLew
Fanka BB :)
To ja jestem chyba jedyną osoba, która nie kupiła jeszcze nic dla swojej dzidzi. Nawet jednego bodziaka. I nic się nie zmieni do października co najmniej. Poza rzeczami, które dostałam to jakoś nie mam ciśnienia na zakupy dziecięce jeszcze. Rozglądam się, ale nic nie kupuję jeszcze.
nasia
Ja jeszcze tez nic nie kupuję. Po za parą skarpetek w autka, które strasznie sie spodobały mojej Nince, więc musiałyśmy kupić. Czekam z zakupami na grudzień lub styczeń. Nie będę już wtedy pracować to zajmę się zakupami.
rachell
Tab, Margoz, Claudia85 i wszystkie doświadczone (lub wyedukowane prze inne doświadczone mamy) Dziewczyny. A może by tak taką listę podpowiedzi dla "zielonek" stworzyć?
Wiem, że każda mama i tak pewnie musi doświadczyć albo wypróbować różnych rozwiązań, bo każdemu co innego pasuje, ale myślę, że takie rady byłyby bezcenne.
Wiem, że każda mama i tak pewnie musi doświadczyć albo wypróbować różnych rozwiązań, bo każdemu co innego pasuje, ale myślę, że takie rady byłyby bezcenne.
reklama
spróbuję napisać, ale to tylko tak według mnie, co uważam za potrzebne, jak ja się zamierzam zaopatrzeć
zacznę od odzieży:
body z długim rękawkiem - 5 sztuk
body z krótkim rękawkiem - 5 sztuk
pajacyki lub komplety kaftaników ze śpiochami - 0k. 10 szt, bo nie zamierzam codziennie przepierać po jednej sztuce
cieplejszy pajacyk lub inny zestaw, np. dresik - 2-3 sztuki
ciepły kombinezon zimowy - 1 szt
skarpetki - 4 szt
czapeczka bawełniana - 2 szt
cieplejsza czapka - 1 szt
rożek - 1 szt
śpiworek do spania - 1 szt
kocyk - 1 cieplejszy i 1 cieńszy
prześcieradło do łóżeczka - 2 szt
pościel do łóżeczka - 2 zmiany, 1 może być z ochraniaczem na szczebelki
łóżeczko - oczywiście lub jak kto woli kołyska, ale starczy na krócej, z materacem
przewijak - ja mam zakładany na łóżeczko
ceratka pod materac - 1-2 szt
wózek
pościel do wózka, ale można wykorzystać kocyki lub śpiworki
wanienka - ja preferuję te najprostsze, bez kombinacji, takie się najlepiej sprawdzają
pieluchy tetrowe - jak będą pampersy to tak ok. 6 szt
pieluchy flanelowe - 2 szt., dobrze się wykłada na dno wanienki i dziecko się nie ślizga
butelki - nawet jak karmimy piersia to przyda się jakaś 1 mała i 1 duża
smoczki do butelek - 2 szt
podgrzewacz do butelek i obiadków - 1 szt
termoopakowanie na butelkę - 1 szt
śliniaczki - 3 szt, można na początek sobie darować, dopiero jak dzidzia zacznie jeść coś poza mleczkiem, albo zacznie się ślinić
smoczek uspokajający - 1 szt, ew. dokupić drugi, jeśli mamy smokożercę
szczotka do mycia butelek - 1 szt
laktator - 1 szt
fotelik samochodowy - obowiązkowo
mydełko do mycia - jest chyba wygodniejsze niż osobne szampony i żele, najprostsze rozwiązania najlepsze
oliwka bądź balsam do smarowania - ja w pierwszych miesiącach zamierzam używać oliwki, ale jak dziecko jest starsze to i balsam się fajnie sprawdza
spirytus 70% lub gaziki nasączane do pępuszka - chociaż ostatnio czytałam, że najlepsze do mycia pępuszka jest szare mydło
ręczniki kąpielowe - 2 szt
szczotka do czesania włosków - 1 szt
nożyczki + cążki - mi się bardziej do paznokietków małych sprawdziły cążki, ale co kto lubi
nie wiem, może o czymś zapomniałam, bo piszę z głowy, ale mniej więcej tak będę kompletować moją wyprawkę, jeśli się przyda na coś którejś z was, to służę pomocą
zacznę od odzieży:
body z długim rękawkiem - 5 sztuk
body z krótkim rękawkiem - 5 sztuk
pajacyki lub komplety kaftaników ze śpiochami - 0k. 10 szt, bo nie zamierzam codziennie przepierać po jednej sztuce
cieplejszy pajacyk lub inny zestaw, np. dresik - 2-3 sztuki
ciepły kombinezon zimowy - 1 szt
skarpetki - 4 szt
czapeczka bawełniana - 2 szt
cieplejsza czapka - 1 szt
rożek - 1 szt
śpiworek do spania - 1 szt
kocyk - 1 cieplejszy i 1 cieńszy
prześcieradło do łóżeczka - 2 szt
pościel do łóżeczka - 2 zmiany, 1 może być z ochraniaczem na szczebelki
łóżeczko - oczywiście lub jak kto woli kołyska, ale starczy na krócej, z materacem
przewijak - ja mam zakładany na łóżeczko
ceratka pod materac - 1-2 szt
wózek
pościel do wózka, ale można wykorzystać kocyki lub śpiworki
wanienka - ja preferuję te najprostsze, bez kombinacji, takie się najlepiej sprawdzają
pieluchy tetrowe - jak będą pampersy to tak ok. 6 szt
pieluchy flanelowe - 2 szt., dobrze się wykłada na dno wanienki i dziecko się nie ślizga
butelki - nawet jak karmimy piersia to przyda się jakaś 1 mała i 1 duża
smoczki do butelek - 2 szt
podgrzewacz do butelek i obiadków - 1 szt
termoopakowanie na butelkę - 1 szt
śliniaczki - 3 szt, można na początek sobie darować, dopiero jak dzidzia zacznie jeść coś poza mleczkiem, albo zacznie się ślinić
smoczek uspokajający - 1 szt, ew. dokupić drugi, jeśli mamy smokożercę
szczotka do mycia butelek - 1 szt
laktator - 1 szt
fotelik samochodowy - obowiązkowo
mydełko do mycia - jest chyba wygodniejsze niż osobne szampony i żele, najprostsze rozwiązania najlepsze
oliwka bądź balsam do smarowania - ja w pierwszych miesiącach zamierzam używać oliwki, ale jak dziecko jest starsze to i balsam się fajnie sprawdza
spirytus 70% lub gaziki nasączane do pępuszka - chociaż ostatnio czytałam, że najlepsze do mycia pępuszka jest szare mydło
ręczniki kąpielowe - 2 szt
szczotka do czesania włosków - 1 szt
nożyczki + cążki - mi się bardziej do paznokietków małych sprawdziły cążki, ale co kto lubi
nie wiem, może o czymś zapomniałam, bo piszę z głowy, ale mniej więcej tak będę kompletować moją wyprawkę, jeśli się przyda na coś którejś z was, to służę pomocą
Podziel się: