reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko dla naszych dzieci - PORADY i NASZE ZAKUPY(wózki, łóżeczka, mebelki itp)

Kubie prędzej nogi zaczną wystawać niż głowa i będzie miał podkurczone a bez sensu jest kupować drugi o-13 kg. Można znaleźć też foteliki z przedziału chyba o-18 lub o-25 montowane też tyłem do kierunku jazdy, ale nie wiem czy takie uniwersalne jest sens kupować.

takie bardziej uniwersalne na ogol gorzej wypadaja w testach, wiadomo ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego ;)

za http://fotelik.info/:

Kiedy zmienić fotelik na większy?
Podstawowe kryteria zmiany fotelika na większy to:
1) waga dziecka przekracza dopuszczalny limit dla danego fotelika
2) dla fotelików 0-13 kg - głowa, a dla pozostałych fotelików - linia oczu wystają ponad górną krawędź oparcia fotelika
3) pasy uprzęży fotelika nie dają się poprawnie zapiąć,
(problem zbyt krótkich pasów pojawia się głównie w wąskich fotelikach 0-13 kg, najczęściej w okresie zimowym)

reklama
sorki za bezpośredniość ale inna mama nie powie nic na temat bezpieczeństwa fotelika, wyda opinię tylko co do jego używalności itp.
nie musisz przepraszac za bezpośredniość bo chyba nie do końca zrozumiałaś moje pytanie- nie chodzi mi o ocene bezpieczeństwa fotelika przez inną mamę , a o ocene czy warto kupowac polecany fotelik- w szukanym przez mnie zakresie nie ma dużo testowanych fotelików z dużą ilościa gwizdek - ja nawet nie znalazłam takiego z 5* ;-( - dlatego zapytałam o opinie dziewczyn z forum w temacie- chyba nie myle sie jak stwierdze ,ze jednak wiekszość z nas nie sadza swoich dzieci w fotelikach z 5* - i własnie dlatego co wg was lepiej - posadzić w 3* - czyli wiadomo żeniekoniecznie super bezpiecznym - czy po prostu w polecanym - wiadomo ,że z atestami, czesto nawet jakimis nagrodami stowarzyszen dla dzieci itp , ale niekoniecznie obiektywnymi testami :) - i zawsze mozna powiedziec cos w temacie bezpieczeństwa fotelika- np jesli chodzi o mocowanie pasów czu stabiloność podczas gwałtowengo hamowania - które niestety nie zależy od nas a zdarzyło sie pewnie każdemu doświdczonemu kierowcy...

nataliak - wiem że testy są dostepne w necie - tylko wymieniłas konkretnych producentów i akurat wśród twoich wymienionych nie było żadnych godnych polecenia z tej kategorii - dlatego zapytałam czy dysponujesz innymi testami :-)

Ostatnia edycja:
Vickigus z tych testowanych to nie znalazłam z 5, może po tych testach żaden nie przeszedł ich na tyle żeby dostać 5. Jak znajdziesz jakiś z 5 to daj znać. A tak generalnie to też o tym dużo myślę i się zastanawiam czy 3 to dość dobra ocena bezpieczeństwa. Póki nie ma wypadku to jest ok gorzej przy kolizji a ostatnio to mnie autobus i tir wyprzedzał przy zakazie i ograniczeniu prędkości do 40 gdzie ja już jechałam 60 km.

nataliak - wiem że testy są dostepne w necie - tylko wymieniłas konkretnych producentów i akurat wśród twoich wymienionych nie było żadnych godnych polecenia z tej kategorii - dlatego zapytałam czy dysponujesz innymi testami :-)

nie ma innych testow, odpisalam ze nie poleca sie fotelikow o tak duzym przedziale wagowym tylko 0-13 a potem 9-18.

Z tymi testami to tez różnie bywa. Sa np. foteliki Nania, testowane przez ADAC, a jakość wykonania i wygląd na żywo, nie w necie, koszmarna. Sprzedawca był zaszokowany, że taki fotelik przeszedł test i ma ocenę 3 czyli zadowalającą a inne nawet renomowane sa poniżej w testach. Często firma jedzie tylko na renomie a testowane są przecież wybrane modele.
Foteliki samochodowe TESTY - e-FOTELIKI.pl Bezpieczne foteliki samochodowe dla dzieci

Facet nam polecił
ESPIRO Fotelik OPTIMA 2011 0-25kg + KLIN wys. 0zł (1694075133) - Aukcje internetowe Allegro
FOTELIK SAMOCHODOWY ESPIRO OPTIMA 9-25kg wys.0zł (1701542241) - Aukcje internetowe Allegro

Wyglądaja bardzo fajnie i super się rozkładają do leżenia ale nie były testowane i nie wiem co myśleć

Ostatnia edycja:
my jednak po rozmowach z wieloma rodzicami i ortopedą zdecydowaliśmy się na maxi cosi mobi - ten montowany tyłem do kierunku jazdy. Dziecko do 4 lat nie ma aż tak silnych mięśni szyjnych aby przytrzymać głowę prarzy zderzeniu lub choćby ostrym hamowaniu. A ze względu na to że pokonujemy ok 2000 km miesięcznie wole nie narażać młodego na skręcone kręgi szyjne lub inne dolegliwości.

Ale zakup fotelika to dopiero jak młody wyrośnie z tego co mamy, bo na wyrost nie ma co.

reklama
Vickigus z tych testowanych to nie znalazłam z 5, może po tych testach żaden nie przeszedł ich na tyle żeby dostać 5. Jak znajdziesz jakiś z 5 to daj znać. A tak generalnie to też o tym dużo myślę i się zastanawiam czy 3 to dość dobra ocena bezpieczeństwa. Póki nie ma wypadku to jest ok gorzej przy kolizji a ostatnio to mnie autobus i tir wyprzedzał przy zakazie i ograniczeniu prędkości do 40 gdzie ja już jechałam 60 km.
ja kiedys doczytałam takie info , że firmy nie testują bo to duze koszty są ...hmmm... faktycznie - te testowane to jednak mają wysokie ceny - ale za bezpieczenstwo warto płacić...jakś z 5 - ale własnie z jakiej grupy wagowej?? - bo własnie ja chciałam tak jak pisalam przedzial 0-18 i tam w ogóle chyba nie ma z 5- z 5 maja przede wszystkim te z bazą isofix (np maxi cosi ale cabriofix- bo pozostałe juz nie mja tak dobrej oceny, a zauwazylam ,że cała ich reszta jedzie na tej punktacji - mimo ze w AdaC wypadją po 3*)... na 9-18 jescze za wcześnie, a nasz fotelik , a raczej nosidełko to raczej mało bezpieczne jest niestety....myslalam nad maxi-cosi cabriofix - ale drugi z tego samego przedziału to uznalam ,ze bez sensu - tym bardziej , że Viki po mału własnie przestaje się mieścić , a to jednak niezbyt bezpieczne - dlatego pomyslalam nad tym przedzialem 0-18 ...oj trzeba isc na jakis kompromis - tylko jaki ...

Ostatnia edycja:
Do góry