reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wspaniałe przepisy świąteczne wrześniówek :-)

                                    Jaja faszerowane tuńczykiem

Składniki Przepis
*4 jaja(ugotowane) *puszka tuńczyka *1 łyżka majonezu *1 łyżka chrzanu *2 łyżki drobno posiekanej pietruszki natki

Przepis
Jaja obrać i przekroić wzdłóż.Wyjąć żółtka i starannie utrzeć z łyżką majonezu, rozdrobnionym tuńczykiem i chrzanem. Osolić do smaku ,połówki białek wypełnić masą, aby miały kształt jajka .Posypać pietruszką lub pietruszkę wymieszać z masą tuńczykową.


                                           JABŁKA NADZIEWANE SALATKĄ ŚLEDZIOWĄ


Składniki
4 jabłka, sok z cytryny, 1/2 puszki fasoli czerwonej, 3 filety sledziowe, 1 ogórek kiszony, 1 jajko na twardo ugotowane, cebula czerwona, natka pietruszki, czaber, estragon, sól, pieprz, 1/2 szkl. majonezu, 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy, 1 łyzka jogurtu 

Przepis
jabłka – wydrążyć środki i skropić brzegi owocu sokiem z cytryny, fasolę odsączyć z zalewy, śledzie pokroić w paseczki,ogórek, jajo na twardo i cebulę posiekać – całość połączyć dodać posiekane jabłka, natkę pietruszki , odrobinę cząbru i estragonu, soli i pieprzu. Farszem wypełnić jabłka , zalać sosem zrobionym z : majonezu, musztardy ijogurtu.

                                                                 JAJA FASZEROWANE
                                                                     
  Składniki
10 jajek
1 duży por
5 ogórków kiszonych lub konserwowych(małe)
20 dag szynki gotowanej
5 łyżek majonezu
sól, pieprz do smaku
do przyozdobienia ketchup i plastry ogórka 

Przepis

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić na połowy. Żółtka wyjąć z białek, utrzeć z majonezem. Dodać bardzo drobno pokrojony por (przelany wrzątkiem i wystudzony), ogórki i szynkę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą faszerować połówki białek, przyozdobić kleksem ketchupu i plasterkiem ogórka.

                                                     Pascha ekspresowa             

30 dag białego sera
2 łyżki masła
2/3 szklanki cukru pudru
4 żółtka
cukier wanilinowy rodzynki
figi
daktyle
skórka z cytryny
cząstki pomarańczy
brzoskwinie z puszki


Ser wymieszać z masłem i cukrem pudrem, dwukrotnie zemleć. Figi i daktyle umyć. drobno posiekać. Do sera dodać żółtka, cukier wanilinowy, cytrynową skórkę, figi, daktyle i rodzynki. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Naczynie wyścielić gazą i włożyć masę serową, Wyrównać powierzchnię i na godzinę wstawić do lodówki. Gotową, silnie schłodzoną paschę przełożyć na półmisek, zdjąć gazę Udekorować cząstkami pomarańczy, osączonymi z zalewy i pokrojonymi brzoskwiniami oraz umytymi i osaczonymi rodzynkami.


                                                           TATAR ZE ŚLEDZIA


50dkg matyjasów, sól ,pieprz, 2 cebule, 1 duży ogórek kiszony, 15 dkg grzybków marynowanych, 2 jaja, 2 łyzki oliwy


matyjasy posiekać i popieprzyć,cebule, ogórek kiszony i grzybki marynowane posiekać drobno w kosteczkę , dodać ugotowane na twardo żółtka , doprawić solą i pieprzem i wymieszać całość starannie z oliwą.


                                                Tatarskie jajka        

    Jajka na twardo,


SOS:
majonez,
korniszony,
cebulka,
groszek konserwowy,
pieprz,
sól,
grzybki marynowane,
kapary(niekoniecznie).
(proporcje zależnie od gustów smakowych)

Jajka przekroić wzdłuż na połówki,ułożyć na półmisku,przykryć sosem.

Sos:posiekać drobno składniki-wymieszać z majonezem.


                                                          Wielkanocny torcik twarożkowy
10 płatków żelatyny
2 jajka 100 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
500 g twarożku śmietankowego
150 g kwaśnej śmietany
1/8 l śmietany kremówki
250 g winogron
50 g rodzynków
1 białko
cukier puder

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać 1/3 porcji cukru, stale ubijając. Żółtka ubić z cukrem waniliowym i resztą cukru na puszystą masę. Dodać twarożek i kwaśną śmietanę. Żelatynę rozpuścić na wolnym ogniu i dodać do masy serowej. Kremówkę ubić. Winogrona opłukać, oderwać od gałązek, przekroić na pół, ewentualnie usunąć pestki. Do masy serowej kolejno dodać rodzynki, bitą śmietanę, pianę z białek J 200 g winogron. Naczynie w kształcie doniczki o średnicy 16 cm (lub kilka niewielkich foremek) wyłożyć folią spożywczą. Masę serową włożyć do formy, wyrównać. Masę wstawić na noc do lodówki. Torcik wyjąć z formy i przełożyć na duży talerz deserowy, usunąć folię spożywczą. Białko rozkłócić, cukier puder przesiać. Resztę winogron najpierw zanurzyć w białku, następnie obtoczyć w cukrze i przesuszyć. Torcik udekorować winogronami.


                                                                Wiosenne śledzie
*6 sztuk matijasów śledzi (wymoczyć w mleku na noc zostawić) *1 szklanka kwaśnej śmietany *1 pęczek rzodkiewki *1 cebulka z szczypiorkiem

Matyjasy jak się wymoczą pokroić na małe kawałki,zalać śmietaną .Zszatkować na tarce rzodkiewkę ,którą wsypujemy do śledzików i pokroić drobno szczypior i cebulkę.Wymieszać wszysto razem przyprawiając pieprzem i odrobiną soli


                                                       Zapiekane ZAWIJASKI ŚLEDZIOWE

- 800 g świerzych filetów ze śledzi
- 150 g chudego boczku
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz

1. Śledzie opruszyć solą i pieprzem, odstawić na 30 min.
2. Śliwki namoczyć, pokroić na paseczki.
3. Boczek pokroić na paseczki szerokości filetów.
4. Na każdym filecie kłaść plaster boczku i trochę śliwek, zwijać i spinać wykałaczką.
5. Zapiekać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w 200 stopniach przez 30 minut.











                                           
 
reklama
La pain ale pyszności, aż mi się jeść zachciało, poszłam do lodówki i zjadłam kiełbaski, a dziś piątek a ja w piątki mięsa nie jadam.............. ;D
 
hi hi hi!!!!
ja też poczułam mały głodek!!
i pożarłam bombe kaloryczną naleśniki z bananami bitą śmietaną, sosem czekoladowym i sosem klonowym!!mniam
smile336yw.gif


 
Jaja-niespodzianki nadziewane
Ugotować jaja na twardo, obrać, włożyć do kieliszków do jaj, ściąć czubki i łyżeczką ostrożnie wyciągnąć żółtka. Przygotować farsze:

majonezowy
2 żółtka utrzeć z 3 łyżkami majonezu, dodać szczypiorek drobno posiekany, przyprawić solą, pieprzem, papryką ew. musztardą lub koncentratem pomidorowym;
paprykowy
drobno posiekać ogórek, pół papryki, pomidor, biały koniec pora. Zalać sosem z cytryny, soli, cukru, pieprzu;
rybny
puszkę ryby (np. tuńczyka, choć może też być w sosie pomidorowym) rozgnieść widelcem, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem;
kaparowy
3 żółtka utrzeć 2 łyżkami twarożku i 2 łyżkami majonezu. Dosmakować solą, pieprzem, ostrą papryką. Dodać posiekaną łyżkę kaparów i siekaną zieloną cebulkę;
sałatka jarzynowa

Puste białka wypełniać farszem, udekorować zieleniną i warzywami. Można zrobić obwódki między białkiem a kieliszkiem: zawiązać łodygę szczypiorku, zrobić pierścionek z wydrążonego ogórka albo plastra pomidora.


Jaja faszerowane smażone a la ostryga

Masło wyciągnąć z lodówki. Ugotować jaja na twardo, zalać zimną wodą do wystudzenia i ostrożnie nożem-piłką przeciąć skorupki wzdłuż na pół (aby nie pokruszyć ani nie powyszczerbiać brzegów skorupek). Łyżeczką od herbaty wyciągnąć białko z żółtkiem ze skorupki (zachować te skorupki!).
Wnętrza jaj posiekać w misce, dodać na każde jajo po łyżeczce masła, łyżce tartej bułki, siekany koperek, sól, pieprz. Zagnieść masę widelcem lub rękami - powinna się ładnie zlepić ze sobą.
Nakładać masę do wnętrza skorupek jaj z lekkim czubem, delikatnie ugniatając (masy jest więcej, niż było jaj!). Na talerz wysypać tartą bułkę i panierować otwartą górę połówek jaj.
Na patelni (teflonowej) rozpuścić ociupinkę masła i poukładać połówki jaj panierunkiem na dół. Przykryć pokrywką (masło wytapia się z jaj) i smażyć do ładnego zrumienienia panierunku (nie odwracać skorupek).
Podawać na liściach zielonej sałaty wraz z łódkami cytryny.


Roladki z szynki z kremem chrzanowym

Składniki:

10 plastrów gotowanej szynki wędzonej, 6 łyżek śmietany kremówki, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka tartego chrzanu, 3 jajka, szczypiorek, 6 rzodkiewek, sól, pieprz.


Sposób przyrządzenia:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Jajka i szczypior drobno posiekać. Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Połączyć śmietanę, majonez i chrzan oraz posiekane jajka, rzodkiewki i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Plastry szynki posmarować kremem i zwinąć w ruloniki.

Sałatka jajeczno kukurydziana

1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 1-2 łyżki majonezu, 1 łyżeczki musztardy, sól i pieprz

Kukurydzę odsączyć. Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać. Wymieszać z kukurydzą, majonezem i musztardą. Posolić i popieprzyć do smaku. Można też dodać posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki.

Żółta sałatka
Składniki:
15 dkg żółtego sera
6-jajek
2- cebule
1-kukurydza w puszce
majonez
sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo. Zetrzeć żółtka na tarce, białka pokroić w kostkę. Cebule pokroić również na drobną kostkę, żółty ser zetrzeć na tarce. Do podania użyć głębokiej szklanej miski. Na dno miseczki układamy żółty ser, pokrywamy majonezem podobnie jak każdą z następnych warstw. Kolejna warstwa to pokrojone w kostkę białka, kukurydza z puszki, cebula. Wierzch posypujemy startym żółtkiem




 
reklama
La Pain fajne przepisy na jajka najbardziej je lubimy więc kombinuję jak się da pewnie wykorzystam kilka przepisów ;)
 
Do góry