Jaja faszerowane tuńczykiem
Składniki Przepis
*4 jaja(ugotowane) *puszka tuńczyka *1 łyżka majonezu *1 łyżka chrzanu *2 łyżki drobno posiekanej pietruszki natki
Przepis
Jaja obrać i przekroić wzdłóż.Wyjąć żółtka i starannie utrzeć z łyżką majonezu, rozdrobnionym tuńczykiem i chrzanem. Osolić do smaku ,połówki białek wypełnić masą, aby miały kształt jajka .Posypać pietruszką lub pietruszkę wymieszać z masą tuńczykową.
JABŁKA NADZIEWANE SALATKĄ ŚLEDZIOWĄ
Składniki
4 jabłka, sok z cytryny, 1/2 puszki fasoli czerwonej, 3 filety sledziowe, 1 ogórek kiszony, 1 jajko na twardo ugotowane, cebula czerwona, natka pietruszki, czaber, estragon, sól, pieprz, 1/2 szkl. majonezu, 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy, 1 łyzka jogurtu
Przepis
jabłka – wydrążyć środki i skropić brzegi owocu sokiem z cytryny, fasolę odsączyć z zalewy, śledzie pokroić w paseczki,ogórek, jajo na twardo i cebulę posiekać – całość połączyć dodać posiekane jabłka, natkę pietruszki , odrobinę cząbru i estragonu, soli i pieprzu. Farszem wypełnić jabłka , zalać sosem zrobionym z : majonezu, musztardy ijogurtu.
JAJA FASZEROWANE
Składniki
10 jajek
1 duży por
5 ogórków kiszonych lub konserwowych(małe)
20 dag szynki gotowanej
5 łyżek majonezu
sól, pieprz do smaku
do przyozdobienia ketchup i plastry ogórka
Przepis
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić na połowy. Żółtka wyjąć z białek, utrzeć z majonezem. Dodać bardzo drobno pokrojony por (przelany wrzątkiem i wystudzony), ogórki i szynkę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą faszerować połówki białek, przyozdobić kleksem ketchupu i plasterkiem ogórka.
Pascha ekspresowa
30 dag białego sera
2 łyżki masła
2/3 szklanki cukru pudru
4 żółtka
cukier wanilinowy rodzynki
figi
daktyle
skórka z cytryny
cząstki pomarańczy
brzoskwinie z puszki
Ser wymieszać z masłem i cukrem pudrem, dwukrotnie zemleć. Figi i daktyle umyć. drobno posiekać. Do sera dodać żółtka, cukier wanilinowy, cytrynową skórkę, figi, daktyle i rodzynki. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Naczynie wyścielić gazą i włożyć masę serową, Wyrównać powierzchnię i na godzinę wstawić do lodówki. Gotową, silnie schłodzoną paschę przełożyć na półmisek, zdjąć gazę Udekorować cząstkami pomarańczy, osączonymi z zalewy i pokrojonymi brzoskwiniami oraz umytymi i osaczonymi rodzynkami.
TATAR ZE ŚLEDZIA
50dkg matyjasów, sól ,pieprz, 2 cebule, 1 duży ogórek kiszony, 15 dkg grzybków marynowanych, 2 jaja, 2 łyzki oliwy
matyjasy posiekać i popieprzyć,cebule, ogórek kiszony i grzybki marynowane posiekać drobno w kosteczkę , dodać ugotowane na twardo żółtka , doprawić solą i pieprzem i wymieszać całość starannie z oliwą.
Tatarskie jajka
Jajka na twardo,
SOS:
majonez,
korniszony,
cebulka,
groszek konserwowy,
pieprz,
sól,
grzybki marynowane,
kapary(niekoniecznie).
(proporcje zależnie od gustów smakowych)
Jajka przekroić wzdłuż na połówki,ułożyć na półmisku,przykryć sosem.
Sososiekać drobno składniki-wymieszać z majonezem.
Wielkanocny torcik twarożkowy
10 płatków żelatyny
2 jajka 100 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
500 g twarożku śmietankowego
150 g kwaśnej śmietany
1/8 l śmietany kremówki
250 g winogron
50 g rodzynków
1 białko
cukier puder
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać 1/3 porcji cukru, stale ubijając. Żółtka ubić z cukrem waniliowym i resztą cukru na puszystą masę. Dodać twarożek i kwaśną śmietanę. Żelatynę rozpuścić na wolnym ogniu i dodać do masy serowej. Kremówkę ubić. Winogrona opłukać, oderwać od gałązek, przekroić na pół, ewentualnie usunąć pestki. Do masy serowej kolejno dodać rodzynki, bitą śmietanę, pianę z białek J 200 g winogron. Naczynie w kształcie doniczki o średnicy 16 cm (lub kilka niewielkich foremek) wyłożyć folią spożywczą. Masę serową włożyć do formy, wyrównać. Masę wstawić na noc do lodówki. Torcik wyjąć z formy i przełożyć na duży talerz deserowy, usunąć folię spożywczą. Białko rozkłócić, cukier puder przesiać. Resztę winogron najpierw zanurzyć w białku, następnie obtoczyć w cukrze i przesuszyć. Torcik udekorować winogronami.
Wiosenne śledzie
*6 sztuk matijasów śledzi (wymoczyć w mleku na noc zostawić) *1 szklanka kwaśnej śmietany *1 pęczek rzodkiewki *1 cebulka z szczypiorkiem
Matyjasy jak się wymoczą pokroić na małe kawałki,zalać śmietaną .Zszatkować na tarce rzodkiewkę ,którą wsypujemy do śledzików i pokroić drobno szczypior i cebulkę.Wymieszać wszysto razem przyprawiając pieprzem i odrobiną soli
Zapiekane ZAWIJASKI ŚLEDZIOWE
- 800 g świerzych filetów ze śledzi
- 150 g chudego boczku
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
1. Śledzie opruszyć solą i pieprzem, odstawić na 30 min.
2. Śliwki namoczyć, pokroić na paseczki.
3. Boczek pokroić na paseczki szerokości filetów.
4. Na każdym filecie kłaść plaster boczku i trochę śliwek, zwijać i spinać wykałaczką.
5. Zapiekać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w 200 stopniach przez 30 minut.
Składniki Przepis
*4 jaja(ugotowane) *puszka tuńczyka *1 łyżka majonezu *1 łyżka chrzanu *2 łyżki drobno posiekanej pietruszki natki
Przepis
Jaja obrać i przekroić wzdłóż.Wyjąć żółtka i starannie utrzeć z łyżką majonezu, rozdrobnionym tuńczykiem i chrzanem. Osolić do smaku ,połówki białek wypełnić masą, aby miały kształt jajka .Posypać pietruszką lub pietruszkę wymieszać z masą tuńczykową.
JABŁKA NADZIEWANE SALATKĄ ŚLEDZIOWĄ
Składniki
4 jabłka, sok z cytryny, 1/2 puszki fasoli czerwonej, 3 filety sledziowe, 1 ogórek kiszony, 1 jajko na twardo ugotowane, cebula czerwona, natka pietruszki, czaber, estragon, sól, pieprz, 1/2 szkl. majonezu, 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy, 1 łyzka jogurtu
Przepis
jabłka – wydrążyć środki i skropić brzegi owocu sokiem z cytryny, fasolę odsączyć z zalewy, śledzie pokroić w paseczki,ogórek, jajo na twardo i cebulę posiekać – całość połączyć dodać posiekane jabłka, natkę pietruszki , odrobinę cząbru i estragonu, soli i pieprzu. Farszem wypełnić jabłka , zalać sosem zrobionym z : majonezu, musztardy ijogurtu.
JAJA FASZEROWANE
Składniki
10 jajek
1 duży por
5 ogórków kiszonych lub konserwowych(małe)
20 dag szynki gotowanej
5 łyżek majonezu
sól, pieprz do smaku
do przyozdobienia ketchup i plastry ogórka
Przepis
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić na połowy. Żółtka wyjąć z białek, utrzeć z majonezem. Dodać bardzo drobno pokrojony por (przelany wrzątkiem i wystudzony), ogórki i szynkę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą faszerować połówki białek, przyozdobić kleksem ketchupu i plasterkiem ogórka.
Pascha ekspresowa
30 dag białego sera
2 łyżki masła
2/3 szklanki cukru pudru
4 żółtka
cukier wanilinowy rodzynki
figi
daktyle
skórka z cytryny
cząstki pomarańczy
brzoskwinie z puszki
Ser wymieszać z masłem i cukrem pudrem, dwukrotnie zemleć. Figi i daktyle umyć. drobno posiekać. Do sera dodać żółtka, cukier wanilinowy, cytrynową skórkę, figi, daktyle i rodzynki. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Naczynie wyścielić gazą i włożyć masę serową, Wyrównać powierzchnię i na godzinę wstawić do lodówki. Gotową, silnie schłodzoną paschę przełożyć na półmisek, zdjąć gazę Udekorować cząstkami pomarańczy, osączonymi z zalewy i pokrojonymi brzoskwiniami oraz umytymi i osaczonymi rodzynkami.
TATAR ZE ŚLEDZIA
50dkg matyjasów, sól ,pieprz, 2 cebule, 1 duży ogórek kiszony, 15 dkg grzybków marynowanych, 2 jaja, 2 łyzki oliwy
matyjasy posiekać i popieprzyć,cebule, ogórek kiszony i grzybki marynowane posiekać drobno w kosteczkę , dodać ugotowane na twardo żółtka , doprawić solą i pieprzem i wymieszać całość starannie z oliwą.
Tatarskie jajka
Jajka na twardo,
SOS:
majonez,
korniszony,
cebulka,
groszek konserwowy,
pieprz,
sól,
grzybki marynowane,
kapary(niekoniecznie).
(proporcje zależnie od gustów smakowych)
Jajka przekroić wzdłuż na połówki,ułożyć na półmisku,przykryć sosem.
Sososiekać drobno składniki-wymieszać z majonezem.
Wielkanocny torcik twarożkowy
10 płatków żelatyny
2 jajka 100 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
500 g twarożku śmietankowego
150 g kwaśnej śmietany
1/8 l śmietany kremówki
250 g winogron
50 g rodzynków
1 białko
cukier puder
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać 1/3 porcji cukru, stale ubijając. Żółtka ubić z cukrem waniliowym i resztą cukru na puszystą masę. Dodać twarożek i kwaśną śmietanę. Żelatynę rozpuścić na wolnym ogniu i dodać do masy serowej. Kremówkę ubić. Winogrona opłukać, oderwać od gałązek, przekroić na pół, ewentualnie usunąć pestki. Do masy serowej kolejno dodać rodzynki, bitą śmietanę, pianę z białek J 200 g winogron. Naczynie w kształcie doniczki o średnicy 16 cm (lub kilka niewielkich foremek) wyłożyć folią spożywczą. Masę serową włożyć do formy, wyrównać. Masę wstawić na noc do lodówki. Torcik wyjąć z formy i przełożyć na duży talerz deserowy, usunąć folię spożywczą. Białko rozkłócić, cukier puder przesiać. Resztę winogron najpierw zanurzyć w białku, następnie obtoczyć w cukrze i przesuszyć. Torcik udekorować winogronami.
Wiosenne śledzie
*6 sztuk matijasów śledzi (wymoczyć w mleku na noc zostawić) *1 szklanka kwaśnej śmietany *1 pęczek rzodkiewki *1 cebulka z szczypiorkiem
Matyjasy jak się wymoczą pokroić na małe kawałki,zalać śmietaną .Zszatkować na tarce rzodkiewkę ,którą wsypujemy do śledzików i pokroić drobno szczypior i cebulkę.Wymieszać wszysto razem przyprawiając pieprzem i odrobiną soli
Zapiekane ZAWIJASKI ŚLEDZIOWE
- 800 g świerzych filetów ze śledzi
- 150 g chudego boczku
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
1. Śledzie opruszyć solą i pieprzem, odstawić na 30 min.
2. Śliwki namoczyć, pokroić na paseczki.
3. Boczek pokroić na paseczki szerokości filetów.
4. Na każdym filecie kłaść plaster boczku i trochę śliwek, zwijać i spinać wykałaczką.
5. Zapiekać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w 200 stopniach przez 30 minut.