reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wskazanie do cesarki?

Ajrin77

Fanka BB :)
Hej, jestem w 36 tc i zaczynam być bardzo przerażona, chyba trafiłam na złego lekarza który nie spełnia moich oczekiwań chociaż prywatnie i wydaje u niego.nie małą kasę...otóż, od drugiego badania prentatalnego po wizyty w szpitalu mam wiedzę że dziecko będzie duże , może.ważyc ok 4 kg lub ponad, jest to moja pierwsza ciąża i jestem przerażona jak sobie poradzę...mój lekarz uważa że to że.dziecko jest duże nie jest wskazaniem do CC i że przesadzam i jest masa kobiet które same upierają się przy porodzie sn. Dodatkowo mam w rodzinie druga ciężarna z innego miasta która chodzi do lekarza na nfz i po rozmowie okazało.sie że SAM ja namawia.na CC bo dziecko też może ważyć ok 4 kg i jest to duże ryzyko ....i on nie będzie żeby kobieta miała liczne obrażenia albo jakieś.powikłania. Jestem zrezygnowana jak bardzo są duże rozbieżności między podejściem do.pacjentki i mam.mase.obaw że to będzie jakaś trauma. Bardzo Was proszę co.sadzicie? Mam wrażenie ze moja lekarka mnie najzwyczajniej w świecie olewa ! Czy zna ktoś.moze LUDZKIEGO lekarza w Krakowie? Czy jest sens isc jeszcze na konsultacje w tej sprawie.do innego.specjalisty, mam bardzo.duzo.obaw związanych z tym porodem...

reklama
Rozwiązanie
Ja sie bardzo cieszę z mojego rozwiązania, przede wszystkim z dzieckiem wszystko dobrze, ja z dnia na dzień się czuje coraz lepiej i miałam.mega szczescie bo poród nie był dla mnie jakaś traumą. Spotkałam na porodówce dziewczynę która że łzami w oczach opowiadała mi jak kilkanaście godzin miała silne skurcze bez rozwarcia jak jej wkładali paluchy ...a na koniec zrobili CC. Szczerze? Pomyślałam uff to mogła być moja historia...

A jeszcze Wam powiem ciekawostke że na oddział po porodzie przyszła moja nieszczęsna lekarka...wiecie co mi powiedziała? " Noo słyszałam jaka waga dziecka..ale.ja myślę że dałaby Pani radę" no ja pi****e! Jakbym na nią trafiła to by mnie wykończyła. Największa życiowa porażka.
No to super ze wszytsko...
Jestem w 36 tc, na zmianę lekarza za późno, bardziej myślę o konsultacji z innym lekarzem
Idź do lekarza który pracuje w szpitalu w którym chcesz rodzic. Dobrze brać też pod uwagę, że lepiej robić CC kiedy akcja się już zacznie. To lepsze dla.matki i dziecka niż taka "przedwczesna". Sama zobaczysz co powie. Jeszcze trochę do terminu masz.

reklama
Dziecko ponad 4kg powinno być wskazaniem do cięcia. Nie każda kobieta jest w stanie takie urodzić lub ma później ogromnie problemy... Także tu się zgadzam, chociaż wiele drobnych rodzi. Moja ciotka 5kg naturalnie, co nie znaczy że z takimi możliwościami jakie są teraz ma być narażone zdrowie matki i dziecka. Wyżej pisałam o normalnie przebiegającej ciąży i zwykłym strachu niczym nie uzasadnionym
Na szkole.rodzenia położna sama powiedziała że nie podjęła by się porodu pierwszego dziecka o wadze 4 kg.... super, tylko właśnie wszystko.zalezy od lekarza, od podejścia, od pomiaru....bo wiem że wskazania są.od 4500 g chyba że ma się cukrzycę to 4200. Ale chodzi mi o.fakt że ja się stresuje a słyszę że bratowa trafiła.na lekarza z ludzkim podejściem....który daje jej minimalne poczucie bezpieczeństwa w czasie porodu żeby nie ryzykowac.Moja wyobraźnia pracuje w złym kierunku:(

Szczerze powiedziawszy nie do końca rozumiem dlaczego nie ufasz swojej lekarce jeśli chodzi o wagę dziecka tylko jednorazowej wizycie na izbie przyjęć. Lekarka która Ci robię USG przez całą ciążę ma pogląd tego jak dziecko systematycznie rośnie i jakie ma tendencję i to ona jest w stanie dokładniej określić wagę dziecka na podstawie całego przebiegu ciąży a nie jednorazowej wizyty. Tak na prawdę lekarz na IP miał większe prawdopodobieństwo do błędu pomiaru niż Twoja lekarka. Spójrz na wagę swojego dziecka holistyczne przez całą ciążę i dopiero będziesz miała informacje czy będzie duże czy nie. Rzadko się zdarza tak że dziecko ma naggly skok we wzroście w ciąży, raczej jest to systematyczna tendencja.
Jeśli chodzi o cc to oczywiście możesz je sobie "załatwić" ale czy jest taki sens po jednym badaniu na IP z innym wynikiem i tendencją niż ten który Ci przedstawił lekarz prowadzący całą ciążę? Nie sądzę. Uważam że za dużo sobie dpowiedzialas po wizycie na IP, trochę się nakręciłas, a powinnaś spokojnie poczekać i zobaczyć jakie będą kolejne wyniki wagi na USG. W każdym razie powodzenia!
Przepraszam, źle doczytałam, zignoruj mój post

Sprawdziłam ile moja ważyła. W 32tygodniu 2kg na USG prenatalnym w klinice. Przy urodzeniu 3100. Więc wcale tak dużo nie przytyła. U Ciebie został tylko miesiąc, a donoszone będzie już za 2 tygodnie. :)

Sprawdziłam ile moja ważyła. W 32tygodniu 2kg na USG prenatalnym w klinice. Przy urodzeniu 3100. Więc wcale tak dużo nie przytyła. U Ciebie został tylko miesiąc, a donoszone będzie już za 2 tygodnie. :)
U mnie w 31 tygodniu lekarz na izbie przyjęć.podawal 2400g, 🙈 a moja lekarka tak jak pisałam kilka postów wyżej wymierzyła w 36 tc - 3100..ale.kto.to.wie...ile jest naprawdę 🤔

U mnie w 31 tygodniu lekarz na izbie przyjęć.podawal 2400g, 🙈 a moja lekarka tak jak pisałam kilka postów wyżej wymierzyła w 36 tc - 3100..ale.kto.to.wie...ile jest naprawdę 🤔
No.. i ja swojej nie dałam rady urodzić. A inne po 4kg w 2 godziny. Zależy od ułożenia i wielu innych rzeczy. Średnio to się rodziły dzieci 3500/3600. Trzymaj się zdrowej diety, słodycze ogranicz i na spokoju do tego podejdź. Może dziecko jest starsze niż z miesiączki wychodzi i poród zacznie się sam szybciej :p
Na następnej wizycie zobaczysz jak Ci pomierzy.

reklama
No.. i ja swojej nie dałam rady urodzić. A inne po 4kg w 2 godziny. Zależy od ułożenia i wielu innych rzeczy. Średnio to się rodziły dzieci 3500/3600. Trzymaj się zdrowej diety, słodycze ogranicz i na spokoju do tego podejdź. Może dziecko jest starsze niż z miesiączki wychodzi i poród zacznie się sam szybciej :p
Mam różne terminy z miesiączki a z usg , kto wie , już mam silne bóle przepowiadające , dość bolące....rany, boje się tego wszystkiego ...trzymajcie kciuki żeby dziecko było zdrowe i wszystko dobrze poszło....🥺

Do góry