reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniówkowe mamy

hruda ta róznica czasu to tak zwane strefy czasowe.Jak jesteś wylogowana i czytasz forum to róznica jest nawet 2 godzin:confused:a swoją drogą to tylko na BB są takie róznice.
małagorzatka moja niunka tez ma malutkiego naczynniaka na karku i na czole ,ale tego na czole widać dopiero kiedy mała się pręży i czerwienieje na buzi.Lekarka powiedziała że to tak zwane uszczypnięcie bociana....:baffled::confused::nerd:
A ja słyszałam że jak kobieta w czasie ciąży ma coś na sumieniu to jej dziecie będzie miało takie znamie...:shocked2:ale to taki zabobon;-)

Dzisiaj idziemy się pomierzyć i powarzyć zobaczymy ile moja panna podrosła.

reklama
majandra jeśli chodzi o jakąś rutynę to u mnie była jako taka do świąt.W wigilie kiedy mała o 23 zakwiliła po mleko to mężuś mówi weż ją do nas przecież są święta.Nazajutrz to samo.Teraz syn ma ferie do 7 stycznia i już drugi tydzień siedzi w domu i nie daje pospać małej.I przez to wszystko zrobiła się totalna rozpierdziucha.Dobrze że nocki przesypia,chociaz ostatnio znowu co trzy godz.milko:confused:

Majandra - no to masz roboty. Juz tak sie przyzwyzailam ze mala przesypia noce ze jakbym miala wstawac 3 razy jak ty to bym chyba oszalala :baffled:

U mnie jest tak

miedzy 6-7 rano... mala sie budzi
po 30 min od mojego wstania dostaje mleczko
miedzy 8-9 drzemka - 20 min ! (zdaze zjesc na szybko i umyc zeby :-D)
10-11 mleczko
12 spacer + drzemka
13 kaszka z lyzeczki
15.30 mleczko,
16-16.30 drzemka
18 - 18.30 kapiel
18.30 mleczko
19 - drzemka - 20-30 min
21 - mleczko przed noca
do 22 wyciszanie i spanie przez cala noc...

Oczywiscie miedzy posilkami herbatki, witaminki :)

My juz w domku od wtorku ale wczesniej jakos nie mialam czasu napisac wiecie jak to po podrozy rozpakowywanie ukladanie sprzatanie gotowanie...hanifka bogatsza jest o nowe ciuszki zabawki no i teraz mam wielki problem bo ciuchow ma wiecej niz ja czy maz i nie mamy gdzie tego ukladc juz pozbawilam meza polowy szafy ale to i tak za malo...bylam u lekarza w sylwestra rano w polsce z hanifkowa buzka nie zmieniono nam mleczka nadal pije sojowe lekarka tlk przepisala masc ELECOM jest to masc na sterydach i masc DIPROBASE uzywala ktoras z was te masci...??? no i buzke ma jak laleczka ...
23 grudnia hanifka skonczyla 4 miesiacei w tym dniu odbyly sie jej chrzciny...rodzicami chrzestnymi byli moja siostra i moj brat...w kosciolku byla bardzo grzeczna nie plakala wrecz przeciwnie caly czas sie smiala nawet jak ksiadz polewal jej glowke...ksiedzu dalam w kopercie 100 zl
tzn moja mama zaplacila hanifce za chrzest i urzadzila domku malutkie przyjece w grnie najblizszych, od chrzestnych hanifka dostala zlota bransoletke z wygrawerowanymi imionami HANIFE HALINKA zlote kolczyki i porcelanowa filizaneczke w ksztalcie serduszka od pradziadkow pieniazki
hmmm co u ns jeszcze slychac....hanifka wcina kaszke dziennie rano za spba ma juz jabluszko marchewke i zupke marchewkowa z ryzem...wszystko ladnie je i toleruje nie zauwazylam zadnych alergi czy buli brzuszka cale szczescie...w polsce zrobilam zapas na pol roku jak nie wiecej z jedzonkiem pokupilam mase kaszek z owocami kleikow ryzowych, ryzowe peerowe z dynia marchewka groszkiem szpinakiem itp itd...zapas mamy spory wiec kupowac narazie nic nie musze wczoraj jeszcze kupilam sloiczki z marchewka jablkami no i brokulami ktore za pare dni wprowdze do diety hanifki i kupilam musy z hippa po 4 miesiacu jablkowo brzoskwiniowe takze hanifka z glodu mi nie umrze hihihi...

Jeszcze sie zastanawiam czy wasze dzieciaczki tez tak rosna jak moja .... mam wrazenie ze ona za szybko rosnie. 1 grudnia mierzyla 64 cm a dzis juz 71 cm :szok: Czy wogole moze byc cos takiego jak - za szybko rosnie ?????
u mnie jest odwrotnie hanifka rosnie pomalutku ubranka nosi na 62 ma nawet pare na 56 cm jeszcze
Czy ktorejs maluszek na znaki nabyte przy urodzniu. Moja mala ma plamki na noze i lekarz powiedzial ze to jej zniknie, ale jakos nie wiedze zeby to jej bladlo :-( troszke sie martwie bo wiecie...dziewczynka.
Czy cos wiecie na temat takich znakow ????
Lekarz dotykal tego o porodzie i gdy naciskal to mu znikalo, a gdy odciskal to powracalo...i stwierdzil ze to nic na stale, ze zniknie....ale zaczyna mnie to martwic
moja hanifka ma naczyniaka na powiece lewej widac go jak placze no i ma naczyniaka w ksztalcie serdszka na kostce na nozce wypuklego lekarka powiedziala tak jak tobie ze zniknie mam nadzieje ze tak bedzie

Klaviel - ja tez witaminke D (Devikap) i C (w koplekscie witaminowym)
Hruda - wróciłaś z Rosji?
Tygrysku - cały czas Cię podziwiam za wyższą szkołe organizacji.
Majandra - u nas rytm w miarę ustallony, kładę Stasia spać ok 19tej - co seredcznie polecam, ma się wtedy wieczorem jako tako czasu dla siebie.

ok.8 pobudka, cyc, zabawa
ok. 9:00 - drzemka
9:30 - cyc, zabawa
11:00 - drzemka
11:30 - zabawa cyc(narazie nie ma spacerków, po chorobie, od soboty zaczynamy)
12:30 - drzemka, wietrzenie na balkonie
13:00 zabawa, cyc
14:00 - butla, drzemka
14:30 - zabawa
16:30 - drzemka
17:30 - zabawa, jakieś pićku z butli (rumianek najczęściej)
18;00 - kąpiel
18:30 - butla, lulanie do snu
02:00 - cyc
05:00 - cyc

Witajcie :-)
U nas już koniec ospy widać :-D Mam nadzieję że w następnym tygodniu nie zobaczymy początku następnej :confused:

Majandra Co do rytmu to u nas tak sobie - najlepsze mamy ustalenia wieczorem.
18-18.30 kąpiel,
18.30-19.00 cycanie
19.00 - do łóżeczka
19.30-3(4) - sen
ok 3-4 w nocy, potem cyc (i przewijanie jeśli jest bardzo zasikany)
4-6 - sen
6-6.30 pobudka (z kupą z reguły)
6.30-7 cyc
No i potem jakbym dała rade wstać to byłoby regularniej ale jestem niedospana więc przetrzymuję Łukasza w łóżku, przy cycu do jakiejś 8. On to przysypia, to pociumka.
Ale generalnie ma tak ze 3 drzemki po 45 min każda oddzielane 1,5-2,5h aktywności. (ok. 10.00, 13.30, 16.30)
Na spacerze śpi dłużej i lepiej ale budzi się od razu po powrocie do domu
Cycamy teraz często bo mamy kryzys a butlę Łukasz ma w nosie :baffled:

Klavell - Prezentów to na fotkach widziałam mnóstwo :tak: Nie dziwię się że się w szafach nie mieścicie! Podziwiam Was że z zapasami i wszystkim się zabraliście!
Jeśli chodzi o maści to słyszałam że wszystkie "bazy" są mocno natłuszczające więc dobrze działają na wysuszoną skórę natomiast elocom stosuje się objawowo na silną wysypkę (nie stosowałam ich - wiem tyle co od znajomych).

mala-gorzatka - Szybko rośnie Ci córcia:szok: Zapytaj lekarza ale chyba nie może rosnąć za szybko... nie słyszałam nigdy o czymś takim (sama ją mierzysz?)

Znamiona takie jak naczyniaki podobno mają zniknąć do 2 r.ż. Łukasz ma na powiece i na potylicy. (te na potylicy to dziobnięcie lub uszczypnięcie bociana a na czole to pocałunek anioła - ładnie, nie?) Generalnie większośc naczyniaków podobno znika lub znacząco blednie w ciągu pierwszych lat życia. Trzeba tylko obserwować czy się nie powiększają lub nie zmianiają kształtu - wtedy do lekarza.

hruda - spróbuj poszukać w ustawieniach w profilu czasu i przestaw na nasz zimowy :tak:

Łukasz też się bardzo ślini i jeździ czym się da po dziąsłach.

Asia KC - teraz ja mierze sama, ale powiem ci szczerze ze byla dwa razy z nia u lekarzazeby ja zwazyl i zmierzyl, ale zanim tam poszlam zrobilam to sama i zgadzalo sie co do cm z moimi miarami.
Teraz ja mierze sama gdyz lekarz powiedzial zebym z takimi sprawami do nieg nie przychodzila tylko jezdzila do osrodka gdzie sa Health Visitorzy a mam tam spory kawalek drogi (3 autobusy) a lekarza mam 3 min od domu :wściekła/y:

Łukasz ma teraz ok 60 cm - niezawiele, w porównaniu z Nastusią. Jak się urodził to miał 53. Ale u nas w przychodni to mierzenie jest takie sobie. Różniece rzędu 2 cm sa w normie (Paweł raz "zmalał" przez 2 mies;-)).
71 cm to sporo! Po prostu długonoga modelka Ci rośnie :tak:

reklama
AsiaKC - za tata bedzie wysoka hahahaha jak sie urodzila miala zaledwie 50 cm dlugosci :szok: a teraz ???? ja juz jej kupuje ciuszki od 9-12 m-cy zeby mi starczylo na jakies 2 m-ce :-D

Do góry