reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniówkowe mamy

A znacie jakis sposob/cwiczenia aby przyzwyczajac bobasa do przekrecania sie na bok...Stasiek mial okres ze w nocy sie obracal a teraz spi cala noc w tej samej pozycji co zasnal. Moze niepotrzebnie sie przejmuje?
Harsh - co to cebion multi?

reklama
Cariocca - Staski to chyba maja upodobanie do takich niespodzianek we krwi...tzn w pieluchach i poza :-D:-D:-D Moj ostatnio zrobil taki sam numer u lekarki na kontroli...Syndrom bialego fartucha? juz? :szok::-D:szok::-D
nie bez kozery doswiadczone mamy mowia o noszeniu zapasowych ubranek w razie gdyby...

Hurda - jesli sie odwraca spowrotem na plecki to mozna go zabezpieczyc z tylu jakims rulonem zrobionym np z ręcznika i na nim podeprzeć. Leżenie na boczku jest dobre u Stasia - kiedy ma slabe napiecie barkowe, bardziej aktywizuje rączki. Cebion Multi to witaminki, mozna je kupic w aptece bez recepty.

Tygrysku - a wlasnie ze masz dobre rady, a jak dla mnie to zwlaszcza kulinarne. Moj maz na BB mowi "kółko wzajemnej adoracji" hehehe.

Maraniko - ja tam sie wcale nie martwie (jeszcze), ale w sumie to mnie troszke pocieszylas :-)

Harsh - napewno ma dobre napiecie miesniowe. A wygina czesto glowke do tylu (ale tak bardzo, az serce sie kraje jak sie to widzi)? A tak porównawczo dla nas: Olafek łączy juz sylaby? A śmieje się w głos?

Klaviel, Iza, Majandra - jeszcze bym polecala aby rączki nie tylko podkladac pod klatke piersiowa, ale rowniez wyciagac je bardziej na przod - przed glowke - jakby mial maluch podniesione ręce. Na avatarku moj Stas - Mikolaj ma tak wysuniete raczki - tylko ze je sobie zgial w lokciach, ale mnie wiecej o to mi chodzi. Wtedy sie inne miesnie tez cwiczy.

no wlasnie on sie NIE odwraca z powrotem. jak go poloze tak zasypia. oczywiscie zmieniam mu pozycje codziennie - raz na jednym raz na drugim.a podczas zabawy to samo - tzn wierzga nozkami ale sie nie odwraca...:-(

Hurda - nie masz sie cyzm martwic, ale mozesz mu pokazac jak to sie robi. Znasz "pozycję bezpieczną" z ratownictwa - jak się przekreca człowieka? Malego czlowieka przekreca sie podobnie - rączka wzdłuż tłowia, łapiemy za bioderko i bioderkiem przekręcamy maluszka.
Znalazlam poradnik Zaitkowskiego w necie (dotyczy to wczesniaczkow, ale mozna stosowac i do donoszonych maluchow) - to wiekszosc tego co jest na plycie (wiele z nich tez jest wykonywanych ze Stasiem na rehabilitacji), tam jest o tym jak łapac za bioderko zeby przekrecic maluszka, mam nadzieje ze uda mi sie wkleic link:
www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf

Dzieki Cariocca...przeciez mam te slawienna ksiazke i filmik naszego doktorka Zawitkowskiego, oj gdzie ja mam glowe:szok:...bede cwiczyc, bedziemy:-)

Harsh - napewno ma dobre napiecie miesniowe. A wygina czesto glowke do tylu (ale tak bardzo, az serce sie kraje jak sie to widzi)? A tak porównawczo dla nas: Olafek łączy juz sylaby? A śmieje się w głos?

carioca, powiem Ci, ze smiac sie smieje, sylab nie laczy,ale dosc duzo 'gada'. Co do odwracania glowy do tylu to tylko kiedy cos ciekawego zobaczy.
Martwie sie, bo tutaj od urodzenia nie bylam u specjalisty zadnego, a olaf 2 razy w zyciu lekarza widzial. dzien po urodzeniu na badaniu i podczas szczepienia.
ma taki rozlany brzuszek jak Atru wspominala, nie przelreca sie. Tutaj absolutnie zabronili podawania jakichkolwiek witamin, ale nasi lekarze sa lepsi...

a tak na marginesie. Chyba kogos cos rabnelo. Widzicie te kocyki po prawej z imieniem dziecka itp, niby na prezent? Cena 165 zlotych! A tutaj mozna taki zamowic za 15 funtow! jak zdzieraja z ludzi!

Ja znalazłam już kiedyś pana Pawełka na stronce campolu
//www.canpol.com.pl/krotki_kurs00.htm

NIE UMIEM DODAWAĆ LINKÓW. JAKIEŚ HEREZJE MI WYCHODZĄ, WYBACZCIE

Wiecie co... położyłam omka na łokciach jak radziłyście a on zrobił plaś i rączka w buźce i nic go więcej nie interesuje. Ale zwalę to na zmęczenie bo w ciągu 15 minut zasną mi na rękach W PIONIE!! Że też wygodnie mu było...

reklama
Do góry