Carioca77 co do daty to na to wychodzi że koniec sierpnia ale Ja i tak zostaje u Was bo to tutaj zaczełam i tutaj skończę razem z Wami, jeszcze zobaczymy co wyjdzie na usg ??![]()
![]()
A co do toxo to jak więcej czytam na ten temat to się aż boję![]()
![]()
wklejam tutaj jeden artykuł:
Drogi zarażenia człowieka
Człowiek zaraża się bezpośrednio od chorego kota (wyłącznie od kota, nigdy od innych zwierząt), drogą pokarmową (zanieczyszczone pokarmy, jarzyny, owoce) lub przez zjedzenie świeżego mięsa zwierząt rzeźnych, również mięsa marynowanego, grilowanego lub wędzonego. Możliwe jest również zarażenie się przez uszkodzoną skórę (weterynarze, pracownicy laboratorium) lub błonę śluzową odbytu (homoseksualiści).
Chociaż brak dokładnych badań, ocenia się, że w Polsce 70 % kotów jest zarażonych tym pasożytem. Wśród ludzi przeciwciała anty toxoplazma gondi w naszym kraju stwierdza się u około 50% populacji, co jest równoznaczne z częstością występowania tej choroby.
Czy któraś z Was była chora na tą chorobę ?? i czy naprawdę można się zarazić przez jedzenie??
Hej!
Oczywiscie najczestrze i najbardziej realne drogi zarazenia sie toxo to jedzenie (surowe lub niedopieczone mieso) i ziemia (prace w ogrodku, niemyte warzywa brudne od ziemii, obieranie ziemniakow). Do tych wszsytko drog trzeba jeszcze nie przestrzegac higieny czyli np zrobic sobie kanapke na desce na ktore kroimy mieso i jej dobrze nie umyjemy, nie myscie rak po obieraniu warzyw, jedzenie brudnymi rekoma po pracach ogrodkowych. Najwiecej z nas zachorowalo i ma juz przeciwciala gdy bylismy mali i babralismy sie w piaskownicach, ogrodkach itp.
Ja np prowadze fundacje zajmujaca sie kotami od kilku lat, jakos dziecko pomagalam w schronisku w kociarni. Codziennie sprzatam kilkanascie na prawde mocno zakupkacnych kuwet, w domu od lat mam ponad 10 kotow, w fundacji ponad 20. Wiekszosc to koty z piwnic, zaniedbane, zcesto chore.
I co? Robilam badania i NIGDY nie mialam kontaktu z toxo
![szok :szok: :szok:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/shocked.gif)
Wolalbym akurat MIEC juz te przeciwciala czyli chorowac na to kiedys, bo teraz musze bardzo uwazac.