reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2025

Na NFZ w fizjologicznej ciąży przysługuje Ci tylko 3 usg, a ktg robią dopiero w 40 tc.
U nas też USG robią co wizytę. Na każdej wizycie dostaje się też skierowanie na kontrolne badania krwi i moczu+ oczywiście pakiet odpowiedni do tygodnia, trymestru ciąży. Ale ja u swojego lekarza w ogóle czuje się jakbym chodziła prywatnie. Nie mam tego ograniczenia czasowego. Wszystko wytłumaczy, odpowie na każde pytanie. Nie ma się tego wrażenia, że się wchodzi do gabinetu i chce "odwalić" swoją liczbę pacjentek i do domu.

reklama
Ja dzisiaj w ogóle miałam przykrą sytuację u rodzinnego. :( Chciałam wziąć od niego skierowanie na badanie beta hcg, a on do mnie chamsko, że to nie tu. Wyszłam i źle zrobiłam, bo mogłam poprosić na piśmie o napisanie odmowy, szczególnie, że w internecie widnieje informacja, że lekarz rodzinny i ginekolog powinni wystawić takie badanie. Nie wiem czy to przez mój wiek taka reakcja czy po prostu lekarz jest jaki jest. :( Pani w recepcji nawet powiedziała, że do rodzinnego, bo mówiłam jej co i jak i na co potrzebuję. :( Potem poszłam się zapisać do gin, ale tam dopiero 13.02 i życie w niewiedzy. Ale na szczęście udało mi się umówić na jutro do lekrza, który jest gin i położnym. Przez telefon wydawał się miły, oczywiście wszystko w ramach NFZ. :) Jestem ciekawa co tam sie dzieje, od wczoraj mam plamienia, testu juz jako tako nie robilam, bo czekam na wyniki badan i wizyte u gino, ale wydaje mi sie, ze po prostu ciaza. No ostatni okres prawie 2 miesiace temu mialam, ale ja biore na to poprawke, bo mam nieregularne cykle czasami.
To rodzinny może wystawiać skierowanie na betę? Jeszcze rok temu jak rozmawiałam z moim rodzinnym to powiedział mi, że owszem może wystawić ale nie będzie refundowane. Tzn zapłaciłabym chyba 30% mniej niż normalnie.

Kurcze ja się zdziwiłam, że na prenatalne dostałam skierowanie, dopiero potem doczytałam, że od zeszłego roku są dla wszystkich kobiet.
Tylko ja nie ogarniam tych skierowań, to jest z pappa, orientujecie się może?
Ja dostałam skierowanie normalnie na pappa od swojego lekarza prowadzącego. Od jakiegoś czasu jest to refundowane.

Oprócz Pappy wybieracie się na Nifty PRO? jeśli tak to ile po Pappie?
Ja się wybieram w pierwszym możliwym terminie, czyli po skończonym 10 tygodniu. Myślę, że to będzie 10+2/10+3. Możliwe, że uda mi się mieć wynik w terminie prenatalnego, które mam 21 lutego. Ja jestem strasznie niecierpliwa i nie chcę czekać... :) Chcę odetchnąć z ulgą, że jest ok...

reklama
Dziewczyny a macie detektory tętna? Bo zastanawiam się nad zakupem
Jesli wszystko pojdzie dobrze, to ja raczej kupie. W tej sprawie jestem panikara… Czytalam, ze niektorym dziewczynom pomaga, jak naucza sie prawidlowo ogarniac tetno. A z kolei niektore stresuje bardziej jak nie slysza. I badz tu madry.

Do góry