reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2025

U mnie mdlosci powoli zanikaja, ale mam mega problemy z jelitami… W zasadzie po kazdym posilku uczucie pelnosci w przelyku. Czytalam, ze rosnaca macica powoduje ucisk na jelita i to normalne, ale mega dyskomfort.

Na mdlosci pomagalo mi jedzenie takich kukurydzianych chrupeczek.
O ja w pierwszej ciąży czułam się szybko syta 😁 przytyłam wtedy tylko 7kg, chciałabym teraz podobnie 🥺

reklama
Nie lubię tego ale nie widzę opcji „mam tak samo trzymajmy się razem” co pijesz? Bo u mnie jeszcze była faza na sok pomarańczowy ale chyba mi przeszło 🫣
Jedyne co jestem w stanie pić poza tam jakaś Inka czy herbata to sprite 🤡 A skąd mi się ten sprite wziął to nie mam pojęcia, bo nigdy nie piłam chyba, że jakoś okazjonalnie, ale to i tak parę lat będzie jak akurat tego nie piłam, bo nigdy nie byłam fanką także nic zdrowego 😅

Dziewczyny chyba tutaj przewinął się wątek pójścia do gin na NFZ żeby uzyskać skierowanie na badania krwi których w 1 trymestrze trochę jest. Powiedzcie proszę czy prowadzicie ciążę i na nfz i prywatnie czy po prostu poszłyście po skierowanie na badanie raz i tyle? No i oczywiście jak już byłyście na tej wizycie to mówicie, że przyszłyście tylko po to skierowanie czy jak? Nigdy nie byłam u żadnego lekarza specjalisty na nfz, i nie wiem właściwie jak mam to rozegrać 😂 a w 1 ciąży wszystko robiłam prywatnie i nie ukrywam, że koszty były bardzo duże, i jeżeli faktycznie można je troszkę obniżyć to czemu nie skorzystać natomiast kompletnie nie wiem jak mam się na takiej wizycie zachować.
ja chodziłam jak gdyby nigdy nic , nie wspominałam o tym, że chodzę też prywatnie czekałam na moment aż lekarz da mi skierowanie na badania nawet umówiłam się na następną wizytę ale odwołam i wtedy powiem że zdecydowałam się prowadzić ciążę prywatnie. Można też niby do końca chodzić do dwóch ale potem to już nie dużo jest tych badań z krwi

Jedyne co jestem w stanie pić poza tam jakaś Inka czy herbata to sprite 🤡 A skąd mi się ten sprite wziął to nie mam pojęcia, bo nigdy nie piłam chyba, że jakoś okazjonalnie, ale to i tak parę lat będzie jak akurat tego nie piłam, bo nigdy nie byłam fanką także nic zdrowego 😅
Mnie wczoraj na cole brało ale nie wypiłam bo się bałam że się skończy jak z jedzeniem i mi zbrzydnie 😂 poza tym ma kofeinę więc się trochę cykam. Inka też nie wchodzi, już nie wiem co mam pić, na co bym miała ochotę 🥹

ja chodziłam jak gdyby nigdy nic , nie wspominałam o tym, że chodzę też prywatnie czekałam na moment aż lekarz da mi skierowanie na badania nawet umówiłam się na następną wizytę ale odwołam i wtedy powiem że zdecydowałam się prowadzić ciążę prywatnie. Można też niby do końca chodzić do dwóch ale potem to już nie dużo jest tych badań z krwi
Właśnie w szczególności o te teraz mi chodzi, bo później to już takie bardziej podstawowe. No nic zapiszę się i pójdę jakbym na 1 wizycie była 🙈

Zastanawiam się czym się różni prowadzenie ciąży prywatnie a z NFZ, są jakieś inne badania?

Zastanawiam się czym się różni prowadzenie ciąży prywatnie a z NFZ, są jakieś inne badania?
Są te same badania, ale lekarz na NFZ wystawi skierowanie na fundusz, a prywatnie trzeba z własnej kieszeni płacić. Ja akurat badania mogłam zrobić z pakietu medicover, ale w poprzedniej ciąży robiłam prywatnie i to był koszt koło 700 zł

Ostatnia edycja:
reklama
7 kg ale zazdroszczę. Ja idąc do porodu miałam 22 + ale może dlatego że wraz z zajściem w ciążę rzuciłam fajki
ja też przytyłam 20 kg. Wiec z wagi 50 kg wylądowałam na 70, ale w ogóle tego po sobie nie czułam o nikt mi nie chciał uwierzyć że aż tyle, no ale tak było 🙈 liczę że teraz jednak trochę mniej

Do góry