Ja ostatnio też się kiepsko czuję wieczorami, nie mam siły i męczą mnie młodości. W ciągu dnia różnie. Ale też jest mi wiecznie zimno.
Co do cukrzycy to miałam w pierwszej ciąży, teraz jeszcze nie robiłam krzywej, ale wybieram się jutro/ w poniedziałek. Spodziewam się powtórki.
1. Mogę Ci polecieć wejście na stronę slodkiemamy.edu.pl, tam sobie poczytaj zalecenia albo przez ten link jak się uda:
https://www.diabetes.ascensia.pl/poznaj-cukrzyce/cukrzyca-ciowa/zalecenia_zywieniowe/
Tam masz wszystko, różne zakładki z zaleceniami, grupami produktów, zasadami komponowania posiłków, a nawet przykładowy jadłospis.
2. Wpisz sobie w google "dieta dla ciężarnych z cukrzycą szpital Karowa", tam też masz plik z zasadami i przykładowy jadłospis.
3. Są różne aplikacje na telefon, kojarzę np. sweet pregna, gdzie można zapisać swoje wyniki. Fajne jest też ma pewno "mój ig", sprawdzisz tam indeks glikemiczny różnych produktów. Przy cukrzycy wybieramy produkty z niskim IG.
4. Są grupy na fb, np. cukrzyca ciążowa, cukrzyca ciążowa bez strachu, cukrzyca ciążowa- przepisy, książka kucharska- cukrzyca ciążowa bez strachu. Tam dziewczyny dzielą się przepisami, doradzają sobie, itp.
5. Są też różne konta na ig. Słyszałam że hiperinsulinka jest teraz sama w ciąży z cukrzycą, wrzuciła trochę o zasadach, trikach, dzieli się swoimi posiłkami, radami, chyba ma ebooka. Coś mi się nie ładują konta, które obserwuje, wrzucę screena z tego co mi wyskakuję jak wpisuje cukrzyca.
6. Parę rzeczy ode mnie tak na szybko co przychodzi mi do głowy. Ważne jest żeby jeść regularnie i często, ale dosyć małe porcje. Co 2-3h. Ważne żeby zamienić wszystkie białe makarony na brązowe, kasze zamiast drobnych to wybierać te grube, chleb też ciemny albo z niskim IG (tu ogólnie pasuje się zgłębić w skład i temat). Węglowodany czy warzywa mają być al dente, nie rozgotowujemy makaronów czy marchewek, bo mają wtedy wyższy IG. Lepsze są surowe niż gotowe warzywa. Niższy ideks mają odgrzewane ziemniaki czy węgle niż takie na świeżo albo żeby chociaż chwilę odlezaly po ugotowaniu. Lepsze są owoce czy warzywa w całości niż postać zblendowana. Ogólnie dużo warzyw do posiłku. Kiszonki są polecane jako te które obniżają cukier.
Aaa i jeśli nie byłaś to koniecznie umów się do diabetologa. Dostaniesz glukometr, receptę na paski, nakłuwacze, trochę wskazówek i wytycznych, materiały edukacyjne. Trzeba mierzyć cukry na czczo i po trzech głównych posiłkach.