reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2024

Miałam tak w pierwszej ciazy.
Mega zgaga.
Wchodziła jedynie biała buła z parówką i dużą ilością musztardy.
I tylko to przez wiele miesięcy.

Nie mogę na to połączenie patrzeć już do końca zycia🙊🙉🙈
U mnie na samym początku identycznie, jedyne co mogłam jeść to parówka, bułka z masłem i duża ilość musztardy. Ale tylko przez pierwsze 2 tyg, teraz odwracam głowę na widok parówki. A na mdłości póki co pomaga mi cola ale tylko w puszce na mnie działa, popijam sobie jedną puszeczke przez cały dzień po kilka łyków. Od jutra mam tabletki podobno super na mdłości od mojej ginekolog ( w aptece zamówili dopiero na jutro ) 😊😉

reklama
Niesamowite jest to jak każdy inaczej znosi ciążę 🤓 ja czuję się ciągle głodna i jak nie jem to mnie mdli ale na przykład musiałam odstawić kawę bo mnie na wymioty brało od samego zapachu 🤢 ale lody kawowe już mi bardzo smakują 🤷🏼‍♀️ do kwaśnego też mnie ciągnie, w poprzedniej ciąży prawie cały pierwszy trymestr codziennie piłam sok z kiszonego buraka 😋
U mnie identycznie, przed ciąża piłam zawsze zimną , mocną, czarna kawe kilka razy dziennie. A teraz mnie zupełnie odrzuciło. Do tego dzień bez słodyczy nie istniał, mogłam nic innego nie jeść. A teraz kompletnie mnie odrzuciło od słodyczy, smaki mi się zmieniły. Aż wstyd się przyznać ale od 3 dni nie mogę zasnąć długo wieczorem, robię się głodna i wcinam twaróg po nocach😆😆

Nie wiem czy jestem na liście :) termin porodu 7.09.2024 a kolejna wizyta 27.02.2024 i tutaj proszę trzymajcie kciuki bo to będą badania prenatalne, żeby maluszek był zdrowy 😍😘

Dziwnie się czuję, zaczyna się za chwilę 9 tydzień i objawy jakby się zmniejszają ( mdłości, zawroty głowy, osłabienie) wcześniej z łóżka wstawałam tylko do toalety, wziąć prysznic, zjeść i na podwórko z psem. A dzisiaj cały dzień sprzątałam, gotowałam, kąpałam psa itd tylko pod wieczór już mnie tak brzuch i kręgosłup bolał, że musiałam pilnie się położyć i przespać. A teraz mamy 4 w nocy i zasnąć nie mogę.

Podziwiam mamy które chodzą do pracy, ja nie byłam w stanie od 6 tyg miałam takie osłabienie, zawroty głowy i mdłości. Tutaj ginekolog wypisał mi od 6 do 8 tyg L4 ale zwykłe, dopiero wczoraj jak zobaczyliśmy dzidziucha, jak pięknie serce pracuję to dostałam L4 z kodem B.

Ja Wam w ogóle powiem, że wolałabym brać progesteron w tabletkach, ale ta babka powiedziała, że luteina jest jedynym naturalnym progesteronem i tylko do niej jest pewność, że działa i nie ma skutków ubocznych :oops:. W pierwszej ciąży brałam duphaston.
Jest jeszcze Progesterone firmy Besins doustny (nie podjęzykowy jak luteina), ale nie jest refundowany. U mnie w mieście chyba Besins zrobił sobie reklamę wśród lekarzy, bo w ostatniej ciąży każdy lekarz psioczyl na Luteinę i zapisywał mi Besins (dopochwowy a podczas krwawienia doustny). Duphaston to rzeczywiście inna substancja czynna. Myślę, że dobrze, że ona nie zbagatelizowała niskich wyników i nie wyśmiała tego, że oznaczałas poziom we krwi. Bo niektórzy lekarze by tak zrobili. I że zmieniła podjęzykowa na dopochwowa, bo jednak chodzi o to, żeby tego progesteronu było dużo przy macicy. Tylko głupio, że powiedziała, że nie ma innego leku doustnego z progesteronem, bo jest.

To moja 3 ciąża, 0 porodów. I wiecie co zaobserwowałam? Czuję się całkiem ok (poza paroma mankamentami) ale najważniejsze; we wcześniejszych dwóch ciążach miałam od razu buzię jak księżyc w pełni i brzuch w 5 tygodniu jak pod koniec 3 miesiąca, że musiałam po nowe spodnie jeździć. Teraz brzuch płaski, buzia nie opuchnięta. Myślicie, że może to mieć związek z przyjmowanym teraz acardem i heparyną?
Raczej nie przez leki, każda ciąża jest inna. Ja teraz jestem opuchnięta a brzuch mam jak w 5 miesiącu 🙄 w poprzednich ciążach tak nie miałam

To mnie w nocy dzisiaj śnił się erotyk, który przebiłby 365 dni. A później psychohorror :/
A zaraz po wstaniu mnie woła muszlą. Takie nudności ale bez wymiotów. Jeszcze 4 dni…

Tylko w pracy ciężko, nie wiem jak wytrwam te dwa dni do weekendu.

🫣 to ja dziś już tylko odliczam minuty 😐 od wczoraj mam plamienie moja położna mi mówiła że macica się powiększa więc to normalnie dopóki nie ma skrzepów i możnego bólu brzucha a dzis właśnie się obudziłam poszłam siku i bach normalnie jak początek okresu ale bez skrzepów i bólu brzucha albo bardziej taki ból jak od początku czyli nieregularny

reklama
Hejka! Ja dzisiaj obudziłam się o 4 i znowu miałam takie silne bóle, także słabo się teraz czuję. I się zastanawiam co tam u mojego bąbla, czy wszystko okej, ale niestety, kolejna wizyta dopiero w przyszłym tygodniu w piątek.
Cieszę się, ze już luty, dzisiaj już 9+2. Mam wrażenie że mdłości już nie są takie miażdżące, chociaż też zdarzają się im wybryki.

Normalnie nie oglądamy z mężem tego typu programów, ale wczoraj na netfix wyświetliło nam się Love never lies: Polska. Włączyliśmy i pół wieczora to oglądaliśmy 🤣🫣😱

Do góry