reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2024

W takim razie gdybym badała betę tylko na początku i nie wiedziała potem czy rośnie czy nie i lekarz nie miał by wyników też nie wiedziałby że z ciążą może być coś nie tak ? Sugerował by się tylko usg ?
Może nie padły by słowa ŻE NIC Z TEJ CIĄŻY NIE BĘDZIE 😭

Lekarz sugerowałby się terminem miesiączki/owulacji (w moim przypadku była to owulacja, bo cykl miał 47 dni więc termin ostatniej miesiączki w tym przypadku nic nie daje), obrazem USG. Jeśli zobaczyłby pęcherzyk w macicy to kazałby przyjść po odpowiednim czasie żeby zobaczyć zarodek z sercem. Po tym obrazie widzi i wyciąga wnioski na temat ciąży. Wiele, wiele kobiet, również w tej grupie ma tylko dwa badania bety za sobą. A później już tylko wizyty u lekarza i obraz USG. :)

reklama
W takim razie gdybym badała betę tylko na początku i nie wiedziała potem czy rośnie czy nie i lekarz nie miał by wyników też nie wiedziałby że z ciążą może być coś nie tak ? Sugerował by się tylko usg ?
Może nie padły by słowa ŻE NIC Z TEJ CIĄŻY NIE BĘDZIE 😭

No tak..tak by było. Jeśli byłby pęcherzyk, a ani zarodek, ani serduszko nie pojawiły się do 7tc, to wtedy dopiero byłoby jednoznaczne. A tak martwimy się wcześniej...

A co do braku badania...Ja tak miałam 16lat temu. Nie badałam bety. Wyszedł pozytywny test, obliczyłam który to może być tydzień. W internecie przeczytałam, że pewny widok serca to 6tc5d i tak się zapisalam na wizytę. I był...
Och błogosławiona niewiedza...to było piekne

Dużo piszecie o progesteronie, nie dawało mi to spokoju i poleciałam dzisiaj do alabu na badania. Wyszło mi 15,85. Widełki według laboratorium dla pierwszego trymestru to 2,8-147,3. Więc niby wynik w normie, ale mocno bez szału. Pierwszą wizytę u ginekologa mam 06.02. Nie wiem czy mam czekać czy na gwałt szukać czegoś szybciej?

Dużo piszecie o progesteronie, nie dawało mi to spokoju i poleciałam dzisiaj do alabu na badania. Wyszło mi 15,85. Widełki według laboratorium dla pierwszego trymestru to 2,8-147,3. Więc niby wynik w normie, ale mocno bez szału. Pierwszą wizytę u ginekologa mam 06.02. Nie wiem czy mam czekać czy na gwałt szukać czegoś szybciej?

Po pierwsze nie denerwuj się. Po drugie, jeśli masz możliwośc, zapisz się szybciej.
Po trzecie: masz moze luteinę lub duphaston w domu? Możesz wziąć 100mg rano i 100mg wieczorem, lekarz albo to podtrzyma albo zwiększy

Po pierwsze nie denerwuj się. Po drugie, jeśli masz możliwośc, zapisz się szybciej.
Po trzecie: masz moze luteinę lub duphaston w domu? Możesz wziąć 100mg rano i 100mg wieczorem, lekarz albo to podtrzyma albo zwiększy
Dzięki za odpowiedź. Nie mam takich leków w domu. Będę chyba w takim razie próbowała ogarnąć szybszą konsultację z ginekologiem.

Cześć dzis według kalendarzyka flo mam 5+3 i pomijają to ze mam kaszel który trochę mnie męczy to dostałam plamienia takie nwm brozowo rozowe albo bardziej takie mega jasno brazowe 🫣 czytałam ze przy kaszlu można poronić a jest to moja pierwsza ciaza I aktualnie siedzę jak na szpilkach czy ktoś miał coś podobnego

Cześć dzis według kalendarzyka flo mam 5+3 i pomijają to ze mam kaszel który trochę mnie męczy to dostałam plamienia takie nwm brozowo rozowe albo bardziej takie mega jasno brazowe 🫣 czytałam ze przy kaszlu można poronić a jest to moja pierwsza ciaza I aktualnie siedzę jak na szpilkach czy ktoś miał coś podobnego
Podstawowe pytanie czy badalas poziom progesteronu? Plamienia na począteku ciąży mogą się zdarzyć, dobrze by było znaleźć przyczynę - ten progesteron jest bardzo prawdopodobny. Warto zbadać i nawet na szybko ogarnąć teleporade z jakimś lekarzem (nawet rodzinnym) żeby wypisal rp na lek.

Podstawowe pytanie czy badalas poziom progesteronu? Plamienia na począteku ciąży mogą się zdarzyć, dobrze by było znaleźć przyczynę - ten progesteron jest bardzo prawdopodobny. Warto zbadać i nawet na szybko ogarnąć teleporade z jakimś lekarzem (nawet rodzinnym) żeby wypisal rp na lek.
No tu może być problem bo w sumie jestem umówiona do gina na wtorek i wtedy będę gadała na ten temat a w szwecji nie jestem pewna czy jest coś takiego jak teleporada temu łapie się wszystkiego

No tu może być problem bo w sumie jestem umówiona do gina na wtorek i wtedy będę gadała na ten temat a w szwecji nie jestem pewna czy jest coś takiego jak teleporada temu łapie się wszystkiego
Rozumiem, że jesteś w Szwecji... Ja niestety nic nie wiem na temat organizacji opieki zdrowotnej tam. Pytanie czy możesz pójść do laboratorium i kupić sobie badanie jakie chcesz czy potrzebujesz skierowań - to już Ty musisz się dowiedzieć. Ale to nie ważne w sumie gdzie jesteśmy, zawsze warto wiedzieć gdzie jest najbliższy SOR, gdzie zadzwonic gdy dostane silnego krwawienia, jak dojechać do tego miejsca itp

reklama
Do góry