reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2022

Dziewczyny, może zadam dość kontrowersyjne pytanie, ale jestem ciekawa. Jesteście szczepione? Albo zamierzacie? Bo mi kardiolog powiedział dziś że jeżeli potwierdzi się ciąża to odrazu się szczepić, że jak wciąż będę się nie szczepić to zaszkodzę dziecku i że powinnam się zaszczepić przed, albo teraz bo też bezpieczne to jest.

Zaszczepiłam się na odpier...ol w wakacje jednodawkową bo jakaś dziwna akcja była w pracy - były spytki co kto jak się szczep i bałam się że mnie wywalą, a że planowałam ciążę więc wolałam dla świętego spokoju to zrobić.
W ciazy nie zamierzam się doszczepiać. To nadal eksperyment medyczny, nic w tej kwestii się nie zmieniło. Ostatnio dość się naogladalam nopów wśród znajomych lub zachorowań 1-2 mies po podaniu szczepionki wcale nie lekko, także ja podziękuję 😌
Poza tym, kto wie, może moje biochemy po szczepionce?🤔 Nie wiadomo

reklama
Cześć, miło wiedzieć bratnią tarczycową 😉duszę, Jaką obecnie masz dawkę?

25, a od jutra 50. Najciekawsze jest, że poza ciążą nie mam żadnych problemów z tarczycą. Ani inne badania ani usg nic nie wykazały. Endokrynolog powiedział, że może być taka utajona niedoczynność tylko w ciąży 🤷‍♀️. A u Ciebie jak sytuacja wygląda?

Przyznam, że to tsh dzisiaj trochę mnie zszokowało. Nawet przed poronieniem było niższe (choć przyczyna była inna).
Hej, ja chyba też tarczycowa.
TSH na poziomie 3,32.
Przed ciążą nie leczyłam się na tarczycę. Teraz przyjmuje jedną tabletkę 50 dziennie.

Dziewczyny, może zadam dość kontrowersyjne pytanie, ale jestem ciekawa. Jesteście szczepione? Albo zamierzacie? Bo mi kardiolog powiedział dziś że jeżeli potwierdzi się ciąża to odrazu się szczepić, że jak wciąż będę się nie szczepić to zaszkodzę dziecku i że powinnam się zaszczepić przed, albo teraz bo też bezpieczne to jest.
Ja zaszczepiona 2 dawkami ale to przed ciążą teraz z 3 dawką się wstrzymam na razie przynajmniej do 2 trymestru

Co to za badania NIPT?
Nieinwazyjne badania przesiewowe genetyczne płodu (pobiera się krew matki) wykrywają wady genetyczne plus można tez dodatkowo przy okazji oznaczyć płeć.
Wykonuje się je od ok 10tc

Jest teraz kilka firm które je wykonują.
Któraś z Was zamierza je robić?
Ja na razie robię rozeznanie który będzie najlepszy

Cześć! Podczytuję Was od paru dni, ale chyba odważę się w końcu przywitać 😉. W niedzielę zobaczyliśmy dwie kreski, dziś 4+5. Pierwsza beta dziś za mną - 1053, powtórka w sobotę. Niestety Tsh skoczyło do 3,9 więc muszę zwiększyć dawkę euthyroxu. Jestem po poronieniu w 11tc w lipcu zeszłego roku, więc na nic się nie nastawiam, zobaczymy co będzie 😁.

Witam więc wszystkie przyszłe mamy wrześniowe i mam nadzieję wskoczyć na Wasza listę 😄.
Mi też od razu skoczyło do 3,5. Przed ciąża brałam 50 w tygodniu, 25 w weekend a teraz endo mi kazała brać na przemiennie 50 z 75. Mam nadzieję, że spadnie.

Nooo ja też. Stresująca ta tarczyca...
A czemu różnica w dawce pomiędzy tygodniem i weekendem?
Bo jeszcze przed ciąża jak kiedy brałam cały czas 50 to mi tsh bardzo spadło do chyba 0,03 czy jakoś tak i było kombinowanie z tymi dawkami. Najpierw 25 potem jak znowu urosło do 3 to raz brałam 25, raz 50 i potem nie chciało spać to właśnie to 50 w tygodniu i 25 na weekend. Często miałam zmieniane dawki. A zaszłam w ciążę chyba jak miałam ok 2. Bo 7 dni po owu miałam 2,8 no i tydzień później już 3,5. Teraz jakos za 1,5tygodnia będę znowu sprawdzać.

Nieinwazyjne badania przesiewowe genetyczne płodu (pobiera się krew matki) wykrywają wady genetyczne plus można tez dodatkowo przy okazji oznaczyć płeć.

Ja zamierzam, chyba ninfty pro ale jeszcze nie zdecydowałam. Ale na pewno ok 11 tyg będę robić.

reklama

Interesujące, muszę poczytać. Ja mówię o sobie już matka geriatryczna (35) więc wszystkie badania wskazane 😄.

Do góry