reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2020

Sluchajcie, musze Was o to zapytac bo niby wydaje mi sie to normalne a jednak caly czas mnie niepokoi :/ Czy Was tez praktycznie codziennie boli brzuch ? To nie jest znaczny bol, nie nasila sie , nie plamie itd ALE ciagle mam uczucie przepełnienia, gniecenia , czasem lekkiego skurczu, np przed wizytą w łazience na wypróżnienie mam czesto bolesny skurcz w brzuchu, potem w samej lazience juz jest ok, nie mam zaparc. Jak sobie pojem to juz wogole jest masakra, czuje sie jakby mial peknac jak balon :D Czesto mam tez lekki bol przy spojeniu lonowym i w pachwinach, dodam ze jestem cal czas aktywna fizycznie , codziennie cwicze staram sie tez rozciągać pachwiny. Mam tak juz dlugo, w miedzy czasie pytalam lekarza na wizycie kontrolnej mowil ze wszystko ok , jednak jestem przerazona ze juz mnie tak czuje ten brzuch to co bedzie dalej ? jestem w 19 tyg :o :o

reklama
Sluchajcie, musze Was o to zapytac bo niby wydaje mi sie to normalne a jednak caly czas mnie niepokoi :/ Czy Was tez praktycznie codziennie boli brzuch ? To nie jest znaczny bol, nie nasila sie , nie plamie itd ALE ciagle mam uczucie przepełnienia, gniecenia , czasem lekkiego skurczu, np przed wizytą w łazience na wypróżnienie mam czesto bolesny skurcz w brzuchu, potem w samej lazience juz jest ok, nie mam zaparc. Jak sobie pojem to juz wogole jest masakra, czuje sie jakby mial peknac jak balon :D Czesto mam tez lekki bol przy spojeniu lonowym i w pachwinach, dodam ze jestem cal czas aktywna fizycznie , codziennie cwicze staram sie tez rozciągać pachwiny. Mam tak juz dlugo, w miedzy czasie pytalam lekarza na wizycie kontrolnej mowil ze wszystko ok , jednak jestem przerazona ze juz mnie tak czuje ten brzuch to co bedzie dalej ? jestem w 19 tyg :o :o
Mam dokładnie tak samo :) to chyba normalne :)

Brzuch mnie boli co kilka dni, wczoraj wlasciwie cały dzień bolało mnie od biodra po udo właściwie + pulsowanie w kroczu ;) po prostu wszystko się tam rozciąga i przemierlsscza to musi boleć :D ważne żeby to nie był mocny ból i taki jak na okres, skurcze. W razie czego zapytaj lekarza - on powie czy się martwić :)

Hej :)
Waga w ciąży może nawet stać w miejscu i będzie ok. Ważne żeby dzieciątko rosło a nie my :)
Ja schudłam 5kg, Wróciły do mnie jakiś czas temu a przed świętami miałam znowu 0,5kg na minusie, teraz pewnie ze 2 na plusie haha
Maluszek ma wymiary idealne, waży więcej niż Jego bracia na tym etapie więc wszystko ok :)

Co do bólu brzucha to w pierwszej ciąży wszystko jest tak nowe, że można "czuć" każdy milimetr powiększającej się macicy. Głównie przez to, że dużo bardziej się wsłuchujemy :) U mnie teraz 3 ciąża i mam wrażenie, że ze strony macicy żadnych sygnałów ale jak dziewczyny o coś pytają to wtedy sobie uzmysławiam, że faktycznie coś takiego kojarzę ;)
Dopóki te bóle nie są skurczami (spokojnie, odróżnicie od razu) i nie pojawiają się plamienia to wszyatko jest ok. Cały organizm przygotowuje się do porodu bo właściwie to ma dość mało czasu już ;)

Dziekuje Wam pocieszylyscie mnie, to moja pierwsza ciaza :)
Ale serio jest Wam ciagle tak ciezko ? I to uczucie pelnosci i gniecenia zwiększa sie przez kolejne 5 miesięcy? 🙆‍♀️ 🙆‍♀️

Takie uczucie jest dopuki nie zaczniesz czuć ruchów, wtedy całkowicie się zmienia odczuwanie ciąży i brzucha. Mnie te ruchy uspokajały zawsze, były takim przyjemnym znakiem ciąży [emoji854]
Dziekuje Wam pocieszylyscie mnie, to moja pierwsza ciaza :)
Ale serio jest Wam ciagle tak ciezko ? I to uczucie pelnosci i gniecenia zwiększa sie przez kolejne 5 miesięcy? [emoji2296] [emoji2296]

hej dziewczyny. byłam dziś na kolejnym pobraniu krwi. jak zinterpretujecie moje wyniki? według laboratorium w normie, ale chciałam Was także podpytać. (kogo jak nie Was :) )

wapń całkowity 2,47
magnez 0,80
hemoglobina glikowana:
HbA1c NGSP 4,5%
HbA1c IFCC 26

mam także inne pytanie: jak to jest z tarczycą w ciąży? Ona tak skacze? czy raczej przy każdym badaniu krwi powinna być w normie? od czego zależy że tak mi skacze?
17 stycznia miałam 2,452 czyli podwyższona (norma 2,32)
3 lutego miałam 2,106 czyli w normie (norma 2,32)
14 kwietnia czyli dziś było 2,997 czyli znów podwyższona (norma 2,35)

hej dziewczyny. byłam dziś na kolejnym pobraniu krwi. jak zinterpretujecie moje wyniki? według laboratorium w normie, ale chciałam Was także podpytać. (kogo jak nie Was :) )

wapń całkowity 2,47
magnez 0,80
hemoglobina glikowana:
HbA1c NGSP 4,5%
HbA1c IFCC 26

mam także inne pytanie: jak to jest z tarczycą w ciąży? Ona tak skacze? czy raczej przy każdym badaniu krwi powinna być w normie? od czego zależy że tak mi skacze?
Nie wiem jak te wyższe ale TSH może wzrosnąć w 2 i 3 trymestrze, jestem na lekach i mimo to z poziomu 1,6 w ciągu 5 tygodni wzrosło mi do 2,97.

reklama

wapń całkowity 2,47
magnez 0,80
hemoglobina glikowana:
HbA1c NGSP 4,5%
HbA1c IFCC 26

Może skakać. Ta norma jest zawyżona. Endokrynolodzy twierdzą że w ciąży 1-1,5 jest najlepszym wynikiem

Do góry