reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2020

Sluchajcie, musze Was o to zapytac bo niby wydaje mi sie to normalne a jednak caly czas mnie niepokoi :/ Czy Was tez praktycznie codziennie boli brzuch ? To nie jest znaczny bol, nie nasila sie , nie plamie itd ALE ciagle mam uczucie przepełnienia, gniecenia , czasem lekkiego skurczu, np przed wizytą w łazience na wypróżnienie mam czesto bolesny skurcz w brzuchu, potem w samej lazience juz jest ok, nie mam zaparc. Jak sobie pojem to juz wogole jest masakra, czuje sie jakby mial peknac jak balon :D Czesto mam tez lekki bol przy spojeniu lonowym i w pachwinach, dodam ze jestem cal czas aktywna fizycznie , codziennie cwicze staram sie tez rozciągać pachwiny. Mam tak juz dlugo, w miedzy czasie pytalam lekarza na wizycie kontrolnej mowil ze wszystko ok , jednak jestem przerazona ze juz mnie tak czuje ten brzuch to co bedzie dalej ? jestem w 19 tyg :o :o

reklama
Sluchajcie, musze Was o to zapytac bo niby wydaje mi sie to normalne a jednak caly czas mnie niepokoi :/ Czy Was tez praktycznie codziennie boli brzuch ? To nie jest znaczny bol, nie nasila sie , nie plamie itd ALE ciagle mam uczucie przepełnienia, gniecenia , czasem lekkiego skurczu, np przed wizytą w łazience na wypróżnienie mam czesto bolesny skurcz w brzuchu, potem w samej lazience juz jest ok, nie mam zaparc. Jak sobie pojem to juz wogole jest masakra, czuje sie jakby mial peknac jak balon :D Czesto mam tez lekki bol przy spojeniu lonowym i w pachwinach, dodam ze jestem cal czas aktywna fizycznie , codziennie cwicze staram sie tez rozciągać pachwiny. Mam tak juz dlugo, w miedzy czasie pytalam lekarza na wizycie kontrolnej mowil ze wszystko ok , jednak jestem przerazona ze juz mnie tak czuje ten brzuch to co bedzie dalej ? jestem w 19 tyg :o :o
Mam dokładnie tak samo :) to chyba normalne :)

Brzuch mnie boli co kilka dni, wczoraj wlasciwie cały dzień bolało mnie od biodra po udo właściwie + pulsowanie w kroczu ;) po prostu wszystko się tam rozciąga i przemierlsscza to musi boleć :D ważne żeby to nie był mocny ból i taki jak na okres, skurcze. W razie czego zapytaj lekarza - on powie czy się martwić :)

Hej :)
Waga w ciąży może nawet stać w miejscu i będzie ok. Ważne żeby dzieciątko rosło a nie my :)
Ja schudłam 5kg, Wróciły do mnie jakiś czas temu a przed świętami miałam znowu 0,5kg na minusie, teraz pewnie ze 2 na plusie haha
Maluszek ma wymiary idealne, waży więcej niż Jego bracia na tym etapie więc wszystko ok :)

Co do bólu brzucha to w pierwszej ciąży wszystko jest tak nowe, że można "czuć" każdy milimetr powiększającej się macicy. Głównie przez to, że dużo bardziej się wsłuchujemy :) U mnie teraz 3 ciąża i mam wrażenie, że ze strony macicy żadnych sygnałów ale jak dziewczyny o coś pytają to wtedy sobie uzmysławiam, że faktycznie coś takiego kojarzę ;)
Dopóki te bóle nie są skurczami (spokojnie, odróżnicie od razu) i nie pojawiają się plamienia to wszyatko jest ok. Cały organizm przygotowuje się do porodu bo właściwie to ma dość mało czasu już ;)

Dziekuje Wam pocieszylyscie mnie, to moja pierwsza ciaza :)
Ale serio jest Wam ciagle tak ciezko ? I to uczucie pelnosci i gniecenia zwiększa sie przez kolejne 5 miesięcy? 🙆‍♀️ 🙆‍♀️

Takie uczucie jest dopuki nie zaczniesz czuć ruchów, wtedy całkowicie się zmienia odczuwanie ciąży i brzucha. Mnie te ruchy uspokajały zawsze, były takim przyjemnym znakiem ciąży [emoji854]
Dziekuje Wam pocieszylyscie mnie, to moja pierwsza ciaza :)
Ale serio jest Wam ciagle tak ciezko ? I to uczucie pelnosci i gniecenia zwiększa sie przez kolejne 5 miesięcy? [emoji2296] [emoji2296]

hej dziewczyny. byłam dziś na kolejnym pobraniu krwi. jak zinterpretujecie moje wyniki? według laboratorium w normie, ale chciałam Was także podpytać. (kogo jak nie Was :) )

wapń całkowity 2,47
magnez 0,80
hemoglobina glikowana:
HbA1c NGSP 4,5%
HbA1c IFCC 26

mam także inne pytanie: jak to jest z tarczycą w ciąży? Ona tak skacze? czy raczej przy każdym badaniu krwi powinna być w normie? od czego zależy że tak mi skacze?
17 stycznia miałam 2,452 czyli podwyższona (norma 2,32)
3 lutego miałam 2,106 czyli w normie (norma 2,32)
14 kwietnia czyli dziś było 2,997 czyli znów podwyższona (norma 2,35)

hej dziewczyny. byłam dziś na kolejnym pobraniu krwi. jak zinterpretujecie moje wyniki? według laboratorium w normie, ale chciałam Was także podpytać. (kogo jak nie Was :) )

wapń całkowity 2,47
magnez 0,80
hemoglobina glikowana:
HbA1c NGSP 4,5%
HbA1c IFCC 26

mam także inne pytanie: jak to jest z tarczycą w ciąży? Ona tak skacze? czy raczej przy każdym badaniu krwi powinna być w normie? od czego zależy że tak mi skacze?
Nie wiem jak te wyższe ale TSH może wzrosnąć w 2 i 3 trymestrze, jestem na lekach i mimo to z poziomu 1,6 w ciągu 5 tygodni wzrosło mi do 2,97.

reklama

wapń całkowity 2,47
magnez 0,80
hemoglobina glikowana:
HbA1c NGSP 4,5%
HbA1c IFCC 26

Może skakać. Ta norma jest zawyżona. Endokrynolodzy twierdzą że w ciąży 1-1,5 jest najlepszym wynikiem

Do góry