reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2020

reklama
Dziewczyny, tak czytam Was.. radość, dolegliwości różne.
Staramy się 4 rok o zdrową ciążę. Stał się cud i jestem w ciąży nadal, to już 16tc.
Kochane, róbcie badania prenatalne. Na tych badaniach wyszło z minimalnym prawdopodobieństwem, że coś jest nie tak z sercem maleństwa. Dostałam profilaktycznie, bo jestem po 2 poronieniach, badanie echo serca. Niestety moja ciąża nigdy nie była czasem "błogosławionym" a mój lęk o dziecko jest ogromny, bardzo źle sypiam i czasami moja psychika wywala zawór bezpieczeństwa i wypiera myśl, ot tak zapominam że jestem w ciąży.
Niestety też okazało się, że dzieciątko ma bardzo dużą wadę serca.. brakuje ściany między przedsionkami i części między komorami. Jesteśmy w dalszej diagnostyce.. badajcie się bo to najlepszy czas by zrobić jak najwięcej by było dobrze.
Nawet w pierwszej ciąży, warto, to nie są jakieś kosmiczne pieniądze. Lekarze robią nadal te badania, u mnie w regionie nikt ich nie odwołuje. Jak czytam "nigdy więcej" bo wynik był fałszywie dodatni.. zdarza się, a zdarza się że wcale nie fałszywie...
Jak kogoś stać na badania z krwi - koszty dużo większe.. w naszym przypadku mamy przymus wykonania takich badań w obecnej sytuacji i czekamy na wynik już. Ale warto, warto wiedzieć na co się przygotować, zwłaszcza w tak ciężkim czasie jak teraz. Badania z krwi matki wykrywają wiele błędów genetycznych, nie ma żadnego ryzyka.
Dla Waszego dobra.
No to poapelowałam.
Życzę Wam i maleństwom dużo zdrowia. ❤
Trzymam kciuki za dalszą diagnostykę :)

Drogie Użytkowniczki BB,

Nasza Ania przygotowała następne spotkania ze specjalistami, oraz otworzyła wątki, w których można zadawać pytania, a pytania zostaną wykorzystane w trakcie spotkań on-line w poniższych terminach. Serdecznie zapraszam i zachęcam do udziału w nich, ciężkie czasy izolacji i niezbyt korzystna sytuacja z dostępem do służby zdrowia powodują, że często brakuje nam fachowego wsparcia, tym bardziej wiedza i porady zdobyte w czasie spotkań mogą okazać się dla nas na wagę złota.

3 kwietnia - spotkanie z fizjoterapeutą i osteopatą:

Link do: 3 kwietnia spotkanie z fizjoterapeutą i osteopatą. Zadaj pytanie

4 kwietnia - spotkanie z psycholog i edukatorką okołoporodową:

Link do: 5.04 o godz. 13 psycholog i edukatorka okołoporodowa odpowie na pytania.

7 kwietnia -spotkanie z fizjoterapeutką uroginekologiczną:

Link do: 7.04 spotkanie z fizjoterapeutką uroginekologiczną. Zadaj pytanie

Wszystkie spotkania są rejestrowane, a w poniższym wątku zebrane wszystkie razem:

Link do: Rozmowy ze specjalistami. Nagrania do odtworzenia.

Serdecznie Was zachęcam do zapoznania się z nimi, są super pomocne.

Pozdrawiam serdecznie,

Gabi (mod)

Dziekuje :D pocieszyłyście mnie ze nie dusze sie w samotności :D pstrykam ostatnio sola morska do nosa i powiem ze sporo pomaga :) Tez nie znam jeszcze niestety plci a jutro juz 18 tydzien niewiem czy ten moj lekarz jakis nieogarniety ze tam nic nie widzi :p

Dziekuje :D pocieszyłyście mnie ze nie dusze sie w samotności :D pstrykam ostatnio sola morska do nosa i powiem ze sporo pomaga :) Tez nie znam jeszcze niestety plci a jutro juz 18 tydzien niewiem czy ten moj lekarz jakis nieogarniety ze tam nic nie widzi :p
Haha 😅 łączę się z Tobą w duszeniu 😁 Spróbuję z tą solą morską 😍 Może coś pomoże.

Może dzidzia wstydliwa i ukrywa to i owo 😁

reklama
Ale czy badanie krwi dało jakąś dodatkowa wiedzę i wadzie serca? Raczej USG ja wykazało i to ono jest najważniejsze. Trzymam kciuki za ciebie i maluszka :*
Kochana z Pappa nie, ale dopiero USG okiem specjalisty ( nie każdy ginekolog ma do tego uprawnienia i wykształcenie) wskazały nieprawidłowość.
Teraz badanie z krwi - bo mimo że Pappa jest ok takie wady często współtowarzyszą wadom genetycznym. Jeśli okaże się że taka wada genetyczna jest tj. pokaże np. zespół downa, edwardsa, jedno z 500 innych schorzeń, to czeka mnie jeszcze amniopunkcja na potwierdzenie.. no i cóż przerwanie ciąży bo dziecka z taką wadą serca i obciążeniem genetycznym nikt w Polsce nie zoperuje.
Także trzymam kciuki i modlę się codziennie aby nic nie wyszło, bo jeśli będzie dobrze - skończy się na operacji zaraz po porodzie.
Dzięki badaniom - to wiem. Gdybym nie poszła na USG z oceną ryzyka, mój lekarz by tego nie zauważył.

Do góry