reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowa Mama u lekarza:)

reklama
Sanya, Klajo - super wieści powizytowe :-) Sanya - pięknota twoja córeczka, słodziutka buziulka :-)

Ja USG mam przy każdej wizycie, a pod koniec ciąży pewnie jak i w poprzedniej, będzie co parę dni - ale to ze względu na to, że mam cholestazę i ważne jest monitorowanie, co mały demon wyprawia, czy się rusza ładnie, jak łożysko itp.

Co do wagi to się absolutnie wyluzujcie, błąd tych wyliczen jest w okolicach okołoporodowych nawet do 1 kg. U mnie na początku 9 m-ca z Piotrusiem wyliczyło 3800 - potem jeszcze miesiąc rósł, ale już glowa była w kanale rodnym, więc nie dało się zmierzyć. Niby miał mieć ponad 4 kg, a miał... 3350 g :-p I co ciekawe tak go liczyło kilku lekarzy na kilku USG - po prostu był długi z dużą głową, a mocno chudy.

Dzieki kobietki za info. Ja mam usg planowo dopiero w 32 tc, a wczesniej w 12 i 23, poza planowo tylko w szpitalu. Dlatego jak czytam że Wy ciągle macie newsy o dzidziulkach z USG to zaczełam się zastanawiać.
Dzieki bardzo jeszcze raz duża buzka :-)

Siemanko!
Dostałam dzien wolny, wiec zrobilam zakupy w postaci szpinaku, odebrałam recepte na zelazo i dokupiłam do tego witC, bo mi tak zalecono, zeby zelazo przyjmowac z witC. Dziewczyny, jak to jest z receptami w Polsce? Ja mam wszystkie lekarstwa za darmo do roku po urodzeniu dziecka. W Polsce trzeba płacic? Aha i co jest dobre na zgage??:baffled: Po tym cholernie pysznym risotto dostalam takiej zgagi- pierwszy raz w zyciu i tak piecze, ze nie da sie pomylic tego z zadna inna dolegliwoscia.
Sanya- przecudna kruszynka!! Moja tez ma podobne wymiary, ale wazy niewiele ponad 1kg. W porownianiu z Twoja córeczką to z lekka mało:-(

Bulimy a jakże by inaczej, za niektóre szczepionki też :baffled:

Bylam wczoraj u gina, wyczul, ze Mala juz sie obrocila, co ucieszylo mnie bardzo, bo Zuzia wcale sie nie obrocila, tetno OK, szyjka tez. Poniewaz przeczytalam, ze mam mniej USG niz wiekszosc z was zapytalam czy warto teraz zrobic USG, odradzal o ile z ciaza wszytsko OK, powiedzial ze teraz mam miec w 36 TC i koniec, chyba ze mam wielka ochote. Powiedzial tez ze te pomiary moga sie roznic miedzy soba ze wzgledu na moment ciazy, sprzet, lekarza wiec nie ma co tez porownywac dzieci miedzy soba. :-)

Mi się wydaje z doświadczeń szpitalnych że właśnie warto mieć przed 36 tc (albo najpóźniej w) bo wtedy mniej więcej widać wagę dziecka - potem może już być w kanale rodnym główka i nie dać się zmierzyć. A ustalenie wymiarów dziecka jest bardzo ważne przy klasyfikowaniu do cc, albo przy wykluczeniu podawania oxy przy porodzie. A tak poza tymi trzema to rzeczywiście nie ma potrzeby, jak z ciążą ok.:-)

Jak jest wszystko ok to nie trzeba ja bym zrobiła bo tak długo bym nie wytrzymała bez usg :-) ze względu na to że poprzednią ciąże straciłam.:-(

moja i Sanya ginka lubi zrobić takie krótkie kontrolne przy wizycie .. bo uważa ze to dla kobiety najfajniejsze badanie więc co będzie żałować ..

Aniam-bo ona sama chyba to lubi:-) zawsze mi mówi,że usg to jedna z najlepszych rzeczy jakie mozna wymyślić..szybkie,nieinwazyjne,wynik natychmiast- już pomijając oczywisty efekt psychologiczny na ciężarne,bo akurat na tym się skupiamy.
A każdy ultrasonolog jakiego znam strasznie się ekscytuje podczas badania:-)

Dobry news-przeszły mi skurcze łydek odkąd wróciłam do brania elevitu...sam magnez jakoś nie działał:confused:

Zapomnial dodac, ze nie utyłam ani grama od poprzedniej wizyty 4 tygodnie temu co z jednej strony cieszy z drugiej jednak oznacza, ze w praktyce schudlam bo dziecko urosło mam nadzieje przez ten czas, i utylam w sumie od zajscia w ciaze niecale 7 kg, gin powiedzial, ze to OK ale ja sie troche martwie choc mi sie wydaje ze ejdnak musialam wiece utyc patzrac po ciuchach:szok:

reklama
witajcie
krótkie treściwe sprawozdanko z wczorajszej wizytki...
WSZYSTKO W JAK NAJLEPSIEJSZYM PORZĄDECZKU :rofl2:

trochę rozbuduje mała już główka w dół choć może tak uchwycona bo wariuje....
pomiary wskazują ze już jestem w 30-31 tyg:szok::-D:szok:
a malutka wazy sobie 1320g
za to co do mojej wagi to tylko 1 kg w przeciągu trzech tyg

kolejne spotkanie z lekarzem 10 lipca....
no i lekarz jedzie kojcem lipca na wczasy wraca 20 sierpnia

Do góry