reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wrzesień 2010...

PISAŁAM do marietki i nockę miała bajeczną mała spała od 21 do 4 rano:szok:, no ewidentnie samopoczucie mamie poprawia, żadne me dziecię tyle w szpitalu nie spało

Adaś spał :D:tak::-):-D

Super!!! :) Malutka dała mamusi odpocząć! A teraz raz dwa do domu się zbierać ;D

To ile z nas zaczęło/zaczyna starania o rodzeństwo?

Beti z Tobą mi raźniej :D Hihihihi ;-)

reklama
Marietta jeszcze raz wielkie gratulację i super że córa daję pospać ;-)
Marta ja liczę że zaczne staranka za jakieś 6 msc przynajmniej bardzo bym chciała;-)
Wczoraj bylismy u alergolog który stwierdził u Kacpra astme oskrzelową dostaliśmy recepte na pulmicort i berodual ale niestety wiek nie wtym miejscu wpisany i mogę kupić za 100% płatne czyli 89zł a nie 3 :wściekła/y: leciałam jak głupia z powrotem ale pani doktór już wyszła tak więc zaraz znowu muszę iść. Chcę też wystąpić o orzeczenie o niepełnosprawności dla małego bo przez te jego choroby finansowo nie daje rady a tak będę miała przynajmniej na jego lekarstwa dziś idę pozbierać całą dokumentacje medyczną

Magdzik - ja jak poszłam do lekarza po recepty po nowym roku to sie dowiedzialam, ze leki juz pelno platne (Montelukast Sandoz i Auris) więc też się finansowo podłamałam :( Jeśli chodzi o Beroduar i Pulmicort to też mamy, ale tylko w nagłych przypadkach do stosowania, typu świszczący oddech, itp. Szczerze od kiedy bierzemy te pierwsze to świszczącego oddechu brak.

A nie zaszkodzisz sobie takim orzeczeniem, chodzi mi czy mały nie będzie miał problemów - trudności później? Typu szkoła chociażby. Może moje pytanie jest głupie, ale ciekawa jestem a pojęcia w tym temacie nie mam.

Marta orzeczenie dla dzieci jest wydawane tylko na jakiś czas więc podejrzewam że nie będzie miał później problemów a co do leków to masakra zyrtec też jest refundowany dopiero bodajże od 30 msc:/
Kerna powiem tak odkąd Kacper się urodził non stop jesteśmy u lekarza przez pierwszy rok intensywna rehabilitacja AZS alergia pokarmowa podejrzenie refluksu żołądkowo jelitowego zespół spływania po tylnej ścianie gardła wrodzona anizokoria astma oskrzelowa nawracające infekcje górnych dróg oddechowych przepuklina pachwinowo mosznowa z którą walczymy już od czerwca i przez ciągle infekcje nie daje rady jej zoperować niby nic poważnego ale ja naprawdę nie daje rady finansowo to raz dwa nawet nie jestem w stanie podjąć się żadnej pracy bo Kacper jest non stop chory. Wiem że może to wyglądać dziwnie że chce z dziecka zrobić osobe niepełnosprawną ale z jednej wypłaty utrzymać siebie i teściów którzy lubią od czasu do czasu sobie wypić jest graniczące z cudem mam straszne wyrzuty sumienia że skazałam Kacpra na taki los że urodził sie za wcześnie i że nie daję rady finansowo żeby go utrzymać :-:)zawstydzona/y:

Ostatnia edycja:
Mareietta gratulacje:-):-)

[QUOTEMagdzik20
Anitas właśnie ty też sporo chodzisz po tych lekarzach może wiesz jak wygląda badanie ph metri albo może któraś z was dziewczyny się orientuje co i jak bo niedługo nas czeka to badanie i jestem przerażona[/QUOTE]

Na 24 godziny wkłada się przez nos sondę do żołądka, która podłączona jest do urządzenia zapisującego zmiany ph, urządzenie mieści w sobie płytę CD, więc nie jest duże i ma specjalne paseczki do noszenia, na urządzeniu są przełączniki do włączanie czy dziecko akurat je czy już skończyło posiłek. Zakładanie sondy to nic przyjemnego, moja mała miała zakładaną 2 razy w zeszłym roku w kwietniu nie do phmetrii tylko do karmienia ale zakłada się tak samo, Mała wyciągnęła ją sobie za każdym razem taka spryciara, w sumie u nas to dobrze, bo mogłam przekonać doktor do zrezygnowania z karmienia przez sondę.

Dopytaj co robić gdyby Kacper wyjął sondę.

Co do orzeczenia o niepełnosprawności to też będziemy się starać, bo choroba Małej jest nieuleczalna, zasiłek to około 150 złotych, więc też będzie na leki, bo ja też nie wróciłam do pracy, dla opiekuna osoby niepełnosprawnej są też chyba zniżki. Papiery właśnie odebrałam ze szpitala i muszę wypełnić wniosek i złożyć go.

Ostatnia edycja:
mam straszne wyrzuty sumienia że skazałam Kacpra na taki los że urodził sie za wcześnie i że nie daję rady finansowo żeby go utrzymać :-:)zawstydzona/y:

Magdzik 20 nawet tak nie myśl, bo Cię zleję. Ja urodziłam o czasie i Mała też jest chora, takie myśl, że to nasza wina naszym Maluchom nie pomagają, trzeba skoncentrować się na tym żeby ulżyć w chorobie a nie o tym co by było gdyby. Trzymaj się cieplutko.

A gdzie idziecie na phmetrię??

Magdzik tulę do serca....cięzka sytuacja...nzbierało się wam....a co do tesciów to oni was wykorzystują i będa wykorzystywać a alkohol tesciów może się przyczynic do zniszczenia także waszego związku....szkoda dziecka.....A z orzeczeniem to się dowiedz czy na astmę można.....moja mama ma raka z przezutami dostała stopień umiarkowany,ze moze iść do pracy:wściekła/y: a kobieta umiera:-(
a tak poza tym mamę chce lekarz z hospicjum zabrać do hospicjum szpitalnego na czas podawania chemii,dzis o 13 ma przyjechac bo to mama sie musi zgodzić....ech bardzo cierpi naprawdę czasami bym wolała,zeby nagle odeszła nie miałabym takiego żalu a tak nie jestem jej w stanie pomóc ani finansowo ani w bólu....:-(

witam ja tylko na chwilę żeby zameldować że właśnie ruszamy na saneczki:-)
Marietta trzymaj się kochana !! i trzymam kciuki żebyś jak najszybciej urodziła;-)
Anitas właśnie ty też sporo chodzisz po tych lekarzach może wiesz jak wygląda badanie ph metri albo może któraś z was dziewczyny się orientuje co i jak bo niedługo nas czeka to badanie i jestem przerażona

Niestety nie wiem na czym polega to badanie. Może coś w Internecie znajdziesz na ten temat.
My po wizycie i cóż, dieta bezglutenowa do ukończenia 2 roku życia, potem dopiero prowokacja glutenem i kolejne badania czy to celiakia, tymczasem muszę szukać endokrynologa, bo TSH było trochę podwyższone, a teraz znowu wzrosło dosyć i potrzebna konsultacja endokrynologiczna.

Wczoraj korzystając z wizyty w szpitalu, podskoczyłam jeszcze po poradni chciałam zapisać Anię do ortopedy a tu teraz trzeba kilku dokumentów, aby zarezerwować wizytę u specjalisty z NFZ, muszę poza kartą chipową dziecka i skierowaniem pokazać swoją kartę chipową i swój dowód, to tej pory nie musiałam, a wczoraj nie miałam swojej karty chipowej.

Marietta ogromne gratulacje!!!! Śliczna dziewczyneczka:)

reklama
Do góry