reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2010...

reklama
własnie lekarz który robił nam usg, mówił że kontrola za pół roku, ale w sumie nasz lekarz pediatra nic nie wspomniała o tym że musze iść ( a to dośc kompetentna osoba, powiedziałaby mi gdyby to było pilne), poza tym mieliśmy ostatnio spore zamieszanie i w ogóle o tym zapomniałam :( chyba musze zadzwonić i zapisać sie na jakis termin..

mb_1, a jedzenie dawane do rączki, je, czy też nie? Może spróbuj z takim sposobem karmienia. I nie przejmuj się. :)

Na wszystko pluje:-( Daje jej do raczki jedzonko od samego poczatku, bo nigdy nie byla chetna do jedzenia czegos poza cycem, a potem kaszka. Pielegniarka poradzila mi zebym znow dawala wiecej piersi w ciagu dnia. Smiala sie, ze na pewno do mojego powrotu do pracy odstawimy Laure od cycusia

co do raczkowania Moja raczej nie będzie..Ona od początku mało bawi sie na brzuchu, bo nie lubi...i niech mi nikt nie mówi, ze to dlatego, ze za rzadko ją mama kładła... kladłam od początku bardzo często, no ale Gwiazda ma swoje zdanie od małego..jak mama :-) ja sobie tak myslę, ze z tego powodu nie ma mocnych mięśni brzuszka i raczek i z raczkowania będzie dupa..:-) jak bylismy na kontroli bioderek, lekarz stwierdził, zę ma tak rozwinięte, że na koleją na pewno przyjdzie na własnych nóżkach :-)
pięknego dnia Wam życze i całuję mocno Was i bejbiki

Sa i takie dzieciaczki. Najwazniejsze obserwowac dziecko czy robi jakies postepy, a w razie watpliwosci pytac lekarzy. Czasem lepiej wyjsc na nadgorliwca niz obudzic sie za pozno.

Ostatnia edycja:
witam,
pamięta mnie tu jeszcze ktoś:) podczytuję was ale jakos weny na pisanie brak mały rozwija si8ę prawidłowo i tak jak pisałyście każde dziecko rozwija sie indywidualnie i nie warto porównywać ani sie schizować:)
mały pieknie siedzi jak się przewróci potrafi spowrotem usiaść raczkuje troszkę jak mu się chce ale woli się turlać bo jest łatwiej mamy 6 zębów dziennie spędza na podwórku ok 6 godz. ma opaloną buźkę i nóżki chodzimy w body z długim lub krótkim rękawem i pampek na dupce czasem bez na chwilkę jak na ogródku siedzi ogólnie spodenki cieniutkie i skarpetki przeważają.
wysypało nas tzn mnie i małego i nie wiem po czym chyba po truskawkach albo basenie jutro idziemy do lekarza. ja w dalszym ciągu pracuje chociaż jutro i w ptk urlop sobie wziełam :)
z jedzeniem zalezy od dnia jednego je więcej innego mniej wcina wszystko co mu się da ostatnio wcinał warzywa na parze :) całkiem dobrze mu idzie gryzienie i to nie tylko mamusi już:)
aa wracając do ubierania to ostatnio widzialam malego bobaska w głebokim wózku przykrytego kołderka.. bez komentarza..

pozdrawiam i podczytuję dalej:)

Witam!
My po sapcerku malutki spi,obiadek juz zrobiony(piers z kurczaka,ziemniaki,koperek marcheweczka i zielona fasolka szparagowa i maselko)jestem ciekawa czy mu bedzie smakowalo z koperkiem bo 1 raz daje.
Moj kupe juz 3 razy zrobil do nocnika:)):happy2: a siku robi po kazdym spaniu ,przed spaniem tez,po zmianei pieluszki i w trakcie zabawy jak sobie przypomne.Nie raczkuje jesczce,tylko lezac na brzuszku odpycha sie raczkami i wychodzi mu prawdziwy rak do tytlu:)
Dziewczyny powiedzcie w co sie bawicie z maluszkami?moj lubi akuku i wszelakie wyglupki.
Milego dnia

.

moja córcia lubi akuku albo 'gdzie jest bobas' albo kolejne tego typu "nie ma nie ma - jest" ;p hehehehe ;d

Majka robi postępy w piciu soczku, bo od urodzenia nie piła niczego oprócz mleka, ale chyba te upały dają jej popalić i wreszcie coś pije, 50 ml ale zawsze cos :)

Dziewczyny to ja tez sie pochwale:-)...moja mała 4 maja zrobila mi prezent imieninowy...zostawilam ja samą w łozeczku a jak przyszlam to zdebialam...Agata stała i podskakiwala-myslalam ze mi serce peknie ze zdziwienia...kurcze chyba o tym nie pisalam bo teraz zgupialam:zawstydzona/y:...wczoraj skonczyla 8 miesiecy i nauczyla sie robic kosi kosi łapci...jejku co za cudowny widok jak jej sie mordka przy tym smieje:-)...a 15 kwietnia wyszly jej zabka,wiec mamy juz 2:-)
kobietki kochane podpowiedzcie mi jak wstawic suwaczka bo za cholere nie potrafie:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:juz mnie meczy pisanie za kazdym razem ile mala liczy sobie miesiecy,latwiej jej kuknac na suwaczka;-)

hej

Ja dzisiaj nocką bo cały dzionek byłam u sis. Pogoda super wiec większosc dnia na trawce z dzieciaczkami spedziłysmy. Wieczór trochę gorszy, bo kłotnia straszna z małzem:wściekła/y:, pojechał spac do mamusi:wściekła/y::wściekła/y:. Z reszta szkoda pisac, smutno mi tylko bo coraz bardziej nam nie po drodze, Jakos ciagle mamy odmienne zdania. Sorki, ze Wam tak smece....

Tosia
ja tez mysle, ze przy pierwszym dzieciaczku człowiek przewrazliwiony za bardzo. Mnie czesto siostra na ziemie sprowadza, i chwała jej za to:tak:. Ale pociesza mnie, ze przy pierwszym Wikim tez tak miała. Wiec my nie pierwsze, i nie ostatnie:-p. I mały miał dzisiaj body na krotki rekaw, i spodenki letnie takie 3/4, i skarpetki, ktore potem zostały zdjete przez ich posiadacza:-D

misiunia my na usg bioderek bylismy jak mały miał 6 tg. bodajze, potem 5 m-cy. Teraz pojdziemy, jak zacznie chodzic. Ale tak jak Tosia mowi, kazdy lekarz ma swoja teorie.

ksiulka to pokazna ilosc zabkow juz macie, gratulejszyn:-). My tez jak tak cieplutko wiekszosc dnia spedzamy na dworku na podworku. Troche spacerujemy po wiosce, ale samej z małym to mi sie nie chce:no:. Mały tez łapki sobie i buziunie opalił. I mozliwe, ze was po truskawie wysypało, Antosia po syropie o tym smaku wysypało strasznie. Ale odstawiłam i znikneły tak po tygodniu dopiero.

przyszła_mamo u nas kroluja wygłupy:-D. Chociaz lubi "idzie kominiarz po drabinie...", "idzie rak..", smiechu jest wtedy co nie miara. Ostatnio załapał i jak mu turlam piłeczke to mi odrzuca, nieporadnie jeszcze, ale kuma o co chodzi. I tanczyc lubi bardzo, szczegolnie z babcia:tak:.

Dobranoc

chodzi o to,ze zazwyczaj dyslektycy nie raczkowali jako niemowlaki, polkule sie rozwijaja tak czy siak ale dyskektycy maja zla koordynacje miedzy nimi. wiec dziecko, ktore nie raczkuje nie koniecznie zostanie dyskektykiem ale wieksozsc dyskektykow nie raczkowalo.
dyskekcja jest bardzo dziedziczna wiec jezeli w rodzine wystepuje jest duza szansa na to,ze nasze dziecko odziedziczy, co nie tlumaczy robienia bledow ort czy braku oczytania bo to zwykle niechlujstwo i lenistwo. hehe
ja raczkowałam bardzo dużo. Czytam dużo książek a i tak jestem dyslektykiem. Uważam więc, że nie ma na to reguły.

reklama
Hejka!

Co do raczkowania to pytałam mojej mamy i ona mi powiedziała, że ani ja ani moja siostra nie raczkowałyśmy w ogóle.
I tak sobie myślę, że może z Maxem będzie podobnie.

Pozdrawiam!

Do góry