reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wrzesień 2010...

Dzien dobry,

Trudny dzien wczoraj, Mala miala caly dzien bole brzuszka- albo koli, albo jeszcze ta niedroznosc sie odzywa, do tego musialam wszystko pzygotowac na oje dzisiejsze wyjsce na p0grzeb, 3 h mnie nie bylo
Dziekuje Wam za wyrazy wspolczucia, no przykre...I znowu refleksja- jedni sie rodza , drudzy odchodza i tak zaklety sekret tego zycia na Ziemi.

Moj P swietnie sobie poradzil, jeszcze ogarnal domek i 3 razy katmil mala moim mlekiem, super im poszlo, a Julka spi do tej pory,wiec chyba dzisiaj brzuszek juz nie boli- uff! :-)

Wpisalam SMSska od Dagny, super ze moze miec Mtyldzie przy sobie :)

dziewczyny, jesli sutki bola Was juz tak dlugo po porodzie, to moze jednak to neprawidlowy chwyt dzidziusiowej buzi- ktos juz pisal- ze dziecko ma chwycic cala brodawke wraz z otoczka a czasem nawet kawalkiem piersi jesli otoczka mala( moja duza i jeszcze wystaje z buzi) I jak maluch zbyt plytko chwyci sutek , to ma go na jezyku i wlasnie jego ssie a nie te otoczke , i wtedy sutek jest stale macerowany, raniony. Moja Julcia jedna piers mi plytko chwyta , mam plaska brodawke na niej, a druga super i widze roznice, ale juz opanowujemy lepsze ssanie, polozn chwalila ze mala ladnie buzie trzyma czyli- wywiniete gorna i dolna jej warga, a sutek na podniebieniu, na jezyczku zas otoczka z zatokami mlecznymi.
Mnie pomagalo moje mleko samrowanie i bephanten, ponoc nie trzeba tak dokladnie zmywac, qle ja zmywalam tylko woda i wycieralam. Aha i nie myjcie piersi po kazdym karmieniu, smarowac mlekiem i jest Ok.
Dzisiaj na pogrzebie spotkalam kuzynke, ktora karmi synka 12 miesiecznego i pracuje, wszystko udalo sie pogodzic, i powiedziala mi na stypie ze moge jesc kluski gotowane z ziemniakow, ale sie ucieszylam, i duzo buraczkow byle bez octu ze sloika.

hej mamusie
ja dzis w podłym nastroju.... Lena ładnie spała do godz4 poxniej budziła sie juz co godzine a od 6 nie spała az do teraz... nie szło ja uspac wiec musiałam wrzucić ja do huśtawki... w nosku znów pojawił sie katar... :( z rana postanowilismy ze jednak podamy antybiotyk- efekt taki ze mała zwymiotowała całą zawartosc brzuszka :((( ehh nie mam juz sił ja tez sie czuje fatalnie, chwyciły mnie zatoki- masakra normalnie...

dodatkowo pokłóciłam sie z P - egoista on mi mowi ze ma "pompe" .... skupiony jest tylko na sobie owszem nie powiem pomaga mi ale oczekuje on wzamian chyba ze mu padne do stóp w formie podziękowania... nie intewresuje go jak ja sie czuje, najwazniejsze ze to on jest zmeczony- masakra szkoda pisac :((((((((((((((((((((

Asiek, Malpko- duzo zdrowia dla Was i waszych pociech !
Asiek, no a gdzie mamy sobie ponqarzekac na naszych chlopow jak nie tutaj .
Lece bo mala wstaje... Papa

reklama
Hej:-)

Ale dziś piekna pogoda, chyba zalicze drugi spacer z małą:-)

Mam pytanie do mumuś mieszkających w DE, Trixi, Saara, Hausfrau, orientujecie sie czy Sab Simplex może być podawny przed 3 tygodniem życia i w jakiej dawce? Nie chce małej zaszkodzic a do 3 tż jeszcze tydzień:sorry2:

Beniaminka - uwielbiam spokój jaki bije z Twoich postów:-):tak: Jak Juleczka reaguje na lek na kolki?

Ostatnia edycja:
Hej

kasik co do linomagu kup zielony bo to masc..dobra jest. Ja smarowalam pupe i pachwinki malego sudokremem i zauwazylam ze wysusza jemu skore ale teraz odkad uzywam linomag jest o niebo lepiej. mysle ze na skore ktora sie luszczy tez bedzie dobry. A w czym kapiesz synka? ja w oilatum i nie luszczy sie jemu skora.

tez kapałam w oilatum, ale skora nadal była przesuszona. Przerzuciłam sie na mydełko bambino, i potem mleczko Hippa. Chociaz wczoraj znowu mezus dolała do wody Oilatum.
I sama juz zgupiałam, nie wiem co lepsze.
Co do sudocremu podobne odczucia mam. Musze kupic ten linomag.

Malgos - masz racje z tym zielonym linamagiem, ja tez tylko tym smaruje i sporadycznie bepanthenem. Zawiodlam sie natomiast na sudokremie - caly woreczek mosznowy byl od tego bialy i nie mozna bylo go domyc. Poza tym extremalnie wysusza. Nie wiem, moze przyda sie ( odpukac ) na jakies mocne odparzenia.

Juz pisałam wyzej do Małgos, ze tez zawiodłam sie na sudocremie. Za cholere nie mozna tego zmyc. Antos był wykapany, a jajeczka i pachwiny białe.

Ritka i magdah witajcie

U nas nocka dzisiaj srednia. A od rana dosłownie non stop na cycku. I kupa co chwila. Ciuszki tez juz 2 razy zmieniane, bo to obsikane, albo ulane. Nic nie moge w domku ogarnac, a goscie sie zapowiedzieli na dzis. Ale kit z tym, bedzie kawa i ciasto, kupne oczywiscie.
Zasnal dopiero o 14 i na razie spi. Ale chyba dlatego ze w miedzyczsie zaliczylismy spacer, i Antos sie dotlenił. Ale cos go chyba brzuszek pobolewa, bo prykoli non stop.

Oby taka pogoda jak dzis była jak najdłuzej. Ale prognozy mowia co innego:-:)rofl2:

Chyba juz nie zajrze dzisiaj na bb wiec
miłego wieczorku i spokojnej, przespanej nocki

Beniaminko masz racje z tym ssaniem...mnie połozna w szpitalu raz pokazała na szybko (bo oczywiscie czasu nie miała) ..pogilała dolna warge małego by otworzył buźke i wsuneła moja brodawke wraz z otoczka na siłe małemu..ładnie zassał ..ale mi sie potem nie zawsze udawało i to pewnie jest efekt tego ze do dzis sie mecze ..mały ładnie zjada bo słychac jak połyka a ja wyje z bólu..
Dzis na osłonkach jade ale i tak pierwsze momenty bola i potem tak mam zmemlana brodawke i ta rana od nowa peknieta w tym samym miejscu.
Kasik jak pyrka to raczej dobrze brzusio pracuje...mój pyrkał na poczatku ciagle w trakcie karmienia i nie było problemu z brzusiem teraz w domu od wczoraj cos przestał pyrkac i co godz by jadł do tego cos dzis kupek brak...i bardzo barudzi przy czym wije sie jak waz..wiec chyba kolki czy cos. I nie wiem i nie bardzo bym chciała cos stosowac innego nic naturalne sposoby jak masaze brzusia ale cos mu nie puszcza ...

Hej:-)

Ale dziś piekna pogoda, chyba zalicze drugi spacer z małą:-)

Mam pytanie do mumuś mieszkających w DE, Trixi, Saara, Hausfrau, orientujecie sie czy Sab Simplex może być podawny przed 3 tygodniem życia i w jakiej dawce? Nie chce małej zaszkodzic a do 3 tż jeszcze tydzień:sorry2:

Beniaminka - uwielbiam spokój jaki bije z Twoich postów:-):tak: Jak Juleczka reaguje na lek na kolki?

Dziękuję Agim :-)
I u nas dzisiaj piękna pogoda, słoneczko cudne, tylko wiaterek jak nad morzem, al to juz październik, ja dzisiaj smigalam juz w kozaczkach i krotkim sztucznym futerku, chronie piersi0 w koncu to teraz najwieksze skarby i głowne atrybuty ;-) :D Jako, ze kilka dni juz werandowalismy Julke na balkonie, bylo pozwolenie na 1 spacerek na 15 minut. Ale frajada, po smutnym poranku mielismy chwile radosci.Tatus dumnie pchal wozek, ani nie dal mi sie karnąć na chwile nawet :-D Julka darla sie gdy ja ubieralam w te grube ubranka az do momentu wyjscia na dwor, tam zaniemowila i byla zadowolona, w domu po szybkim cycoleniu zasnela natychmiast, wiec tata poszedl sie zdzrzemnac, a ja pisze do Was i mam w planach prasowanie...ale poduszka sie do mnie usmiecha wiec chyba pojde i ja :-)

Jesli chodzi o linomag na pupcie- ten zielony, to jest rewelka i juz tyle pokolen sie sprawdza. łatwqo sie zmywa, kupki nie odparzaja, skora jest rewelacyjna.
Natomiast zapamietalam ze szkoly rodzenia z wykladu do Johnson&Jonhson zeby codziennie nie smarowac dziecka oliwka po kapieli- bo jednak wysusza...kurcze za zdawalaoby sie ze odwrotnie. Wiec oliwka 2-3 w tyg, a tak to odrobina mleczka Hipp i linomag , nic wiecej. Chyba ze robi sie ciemieniucszka to wtedy oliwka na glowke codziennie kilka dni.
Noworodki z reguly "zmieniaja skorke" ale nie wszystkie. Proces wyluszczania srednio trwa do 3 tyg, takze smarowanie jest Ok i pomaga, ale co ma sie wyluszczyc i tak bedzie schodzilo.
Agim pytalas o kropelki. Moja dostaje Espumisan, chociaz dopiero skonczy miesiac w przyszlym tyg. Ale dawali jej w szpitalu, daje i ja.... I jak? Sama nie wiem,prawie codziennie wieczoram ma kolke, a bywa ze rano takze. Ponoc roznie to dziala na dzieci, my czekamy na Sab simplex, ponoc jest dobry juz w I mies zycia, leci do nas z Niemiec, ale cos w Pl tej przesylki dostarczyc nie moga, pewnie bedzie w poniedzialek, wiec dopiero cos Wam powiem, jak dziala.
A sudocrem tez posiadam, ale odpukac jeszcze nie bylo potrzeby uzywac, bo on jest super ale jak juz sa odparzenia, zapobiegawczo najlepszy mniej pachnacy linomag.

Magdah- super ze juz jestes...Napisz w wolnej chwili jak sobie radzicie w domku i tak w ogole! :-)
AsiaN- wiesz, mnie to samo mowili o antybiotyku, ze jedynie w szpitalu...ale moze to chodzi o zastrzyki, czy dozylne podawanie- jest rozporzadzenie ministra ze w warunkqch ambil nikt nie moze podac injekcji antybiotyku dziecku w 1 miesiacu zycia ( nie wiem czy nie dluzej, ale nie pisze bo glowy nie dam)

Hej wszystkim!
Duuuuużooooo zdrówka dla mamuś i ich pociech!!!

Ja wpadam tylko na chwilke bo właśnie jestem w trakcie przygotowań małej imprezki z okazji moich urodzin połączonych z pępkowym. Troche staro sie czuje bo następny roczek stuknął.

Miłego i spokojne wieczorku!

dziewczyny moje ukochane malenstwo wypiło dzisiaj 160 ml mleka:szok::szok::szok: myślałam że coś jej sie stanie albo będzie miała kolkę stulecia a ona słodko zasnęła na 4 godzinki po czym obudziła się z krzykiem że chcę jeść!to ja chyba jej za mało mleka dawałam do tej pory dlatego tak się darła i spać nie chciała nie wiem co mam teraz robić???:-D:-D:-Ddawać jej dwie butelki??:rofl2::baffled::sorry2::-p:confused:
...aaaa coś tam skrobałyście o gryzieniu tych młych piranii ja tylko ściągam laktatorem mleko już od dawna i daje z butli bo innej opcji nie widzę a teraz po tej chorobie to chyba pokarmu będę miała niewiele no już nie wiem czy tylko na modyfikowane nie przejdę!!
Asiu jak ja ci zazdroszczę że chudniesz, ja nic nie jem a waga stoi w miejscu:-:)-:)-(mam 60 kilo na liczniku..kurcze musze uciekać:baffled::crazy:

reklama
ale tutaj dzisiaj cichutko....

moje dziecko sie ustawilo, co 2 h jedzenie..niewazne, dzien czy noc...Boze jak by Kochanie mogl wziac mojego cycka na noc...hmmm..ale z drugiej strony pewnie bylby taki wykonczony nastepnego dnia, ze bez kija nie podchodz;)

musze sie nauczyc spac w dzien, ale to nie jest latwe..i zawsze cos do zrobienia, no ale teraz pomaga mi Mama, a w przyszlym tygodniu zostaje z Malym sama, cale 3 dni od 6 rano do 20 wieczorem, juz sie boje...ale coz, przyzwyczaimy sie i damy rade:)

JAk tam nasze chorowitki?kurujcie siebie i Maluszki...

Moje Dziecko je i kupa jednoczesnie:)to jest wyczyn;)
i kolejna pielucha do zmiany...

papa

napisalam ,ze cicho a tutaj juz nowe posty:)

Skrzat - wszystkiego najlepszego z okazji urodzin:)i udanej imprezki

co do sudocremu, nam poki co odpowiada....pupka byla zaparzona po pierwszym dniu w szpitalu (z mojej winy) , a teraz ladniutka...co do trudnosci w zmywaniu, ja po kazdej kupce, przemywam pupe ciepla woda, a nie chusteczkami i zmywam sudocrem bez problemu, no i nie smaruje jajeczek:)od wczoraj zrezygnowalam z oliwki, bo maly caly w krostakach a skora i tak sie luszczy, teraz tylko oilatum, zobaczymy jaki to da efekt?
to teraz naprawde papa:))))

Ostatnia edycja:
Do góry