reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2009

reklama
post_ptaszyna dzięki za odpowiedz :tak:

Dziewczyny niektóre z Was już są poraz drugi conajmniej w ciąży i pewnie coś na ten temat wiecie, albo dziewczyny które tym się interesowały do tej pory, a chodzi mi mianowicie o KONFLIKT SEROLOGICZNY Tak jakoś dziś coś mnie naszło, jak zaczęłyście pisać o badaniach... i tak ja mam 0Rh- a mąż nie wie....
I teraz pytanie czy mam trząść gaciami czy zachować spokój i wysłać męża na badanie potwierdzające grupę krwi???
A jeśli tak to czy takie skierowanie dla niego dostane od lekarza rodzinnego???
my mamy z M konflikt serologiczny-ja mam Rh minus mąż Rh plus - przypierwszym porodzie otrzymałam immunoglobulinę , niszczy ona krwinki Rh plus , które mogły siędostać do krwi matki w czasie porodu lub ciąży- to zapobiega prolemom w drugiej ciąży- najlepiej upomniec się o nią po porodzie

koniecznie , mój poprzedni lekarz też zapomniał mi o tym powiedziec,ale brałam go już kilka miesięcy przed ciążą- ale to bardzo ważna witamina dla cewy nerwowej maleństwa. Lek jest niedrogi-wczoraj płaciłam 4,5 za 30 tabletek jakiejś firmy VITA

Ok dzieki dziewczyny od jutra biore witaminki :-)

Nie nadążam... ja na serio nie nadążam - hehehe - aż mi czasami czasu straconego na pracowanie szkoda... ;-)
Mama Sówka - trzymaj się, kochana i z całych sił trzymam kciuki!
batka76 - GRATUUUULUJĘ - wspaniała wiadomość. I witamy na pokładzie :-)
henrietta5 - mi też zalecono kwas foliowy do końca ciąży plus w czasie karmienia... Dziwne...
Nionka - tzw. baba z jajami - przepraszam za określenie, ale odbierz to jako komplement - tak właśnie w życiu trzeba! I nie martw się tym konfliktem - chociaż łatwo jest mówić gorzej zrobić - ja sama nie znam swojej grupy krwi - badania na ustalenie tego będą robione w 25tyg ciąży. Dlaczego? I na to pytanie nie znam odpowiedzi.
Kroptusia - mam nadzieję, że leżakujesz... Życzę Ci mnóstwa spokoju i konkretnego wypoczynku
Pozdrawiam Was wszystkie razem i każdą z osobna!!! :-D

Mama Sówka i ja trzymam kciuki, oby wszystko skończyło się na strachu...

dziwię sie, bo ja też mam termin na 1 wrzesnia a jestem 13t7d:-)pewnie liczyłaś termin na kalkulatorze z babyboom a on o tydzień przyspiesza
kalkulator na babyboom pokazuje mi 15 tydzień 2 dzień ciąży, czyli jak ktoś tu tłumaczył, 2 dzień 15 tygodnia, czyli 14 +2. nie wiem dlaczego masz 13+7, ja sprawdzałam na kilku kalkulatorach i mi wychodzi tak samo ale i tak wyznacznikiem dla mnie jest kółeczko z tygodniami ciąży od gina (które pokazuje dziś 14+2 czyli 15 tydzień).

KONFILKT SEROLOGICZNY dotyczy tylko tych kobiet, które już raz rodziły i ich Rh jest niezgodne z Rh ojca dziecka drogie mamy. przy pierwszym porodzie trzeba znać te grupy krwi i jeśli jest niezgodność to po porodzie w ramię dostaje się zastrzyk z immoglobulinami (nic nie boli :-p) żeby zapobiec konfilktowi ser. przy następnej ciąży. jeśli grupa krwi ojca dziecka jest nie do ustalenia to po prostu podaje się immoglobuliny "na wszelki wypadek".
bardzo ładnie wszytsko jest opisane TUTAJ

CAYOO nie wiem jak liczą inne kalkulatory wiem, że ten z babyboom dodaje tydzien- pisałysmy juz kiedys o tym- ja biore kalendarz i liczę na piechotkę i jutro kończę 14 tydzień czyli np. w piątek będzie 14t1d to samo wychodzi z wyliczeń mojego gina

CAYOO nie wiem jak liczą inne kalkulatory wiem, że ten z babyboom dodaje tydzien- pisałysmy juz kiedys o tym- ja biore kalendarz i liczę na piechotkę i jutro kończę 14 tydzień czyli np. w piątek będzie 14t1d to samo wychodzi z wyliczeń mojego gina
hmmm tak właśnie miało by wypadać i u mnie... henrietta - dopisz się do wątku Poznajmy się :-)

reklama

no cóż, nie będę się z Tobą o to kłócić, z wyliczeń moich i mojego gina wychodzi 14 t 2 d.
co do kalkulatora na bb, to spróbuj sobie tam wpisać swoje dane i zobacz co Ci wyjdzie. mi wyszło 15 t. 2 dni, odejmij tydzień i się zgadza nawet.
z ciekawości aż kalendarz wzięłam do łapki, no i nie chce wyjść inaczej, 14 tydzień, 2 dzień.
aa, termin OM 25.11, ale wiem kiedy dokładnie doszło do zapłodnienia i wg tego liczę.

Ostatnia edycja:
Do góry