reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

No to i my z wynikami:
Jest znacznie gorzej z wynikami, za to znaczna poprawa w rozwoju, no i kupy sa :-) g stwierdzila paradoksalnie TSH spada....
TSH 0,02 mU/l norma 1,36-8,8
FT4 13,21 mU/l norma 13,9 - 26,1

TSH od kiedy zaczela brac mala hormony strasznie spadlo (w listopadzie miala 6,4)

Endokrynolog dawke jej zwieszyla i zobaczymy.., Miala nadzieje,ze mala upora sie z tymi hormonami, jednak nie dala rade. Stwierdzila,ze ma niedoczynnosc tarczycy wtorna.

reklama
Cześć mamuśki!!!

Dawno tu nie zaglądałam, a tu taaakie zmiany!!! jejku jakoś dziwnie się tak czyta....

Piszcie kochane co u waszych dzieciaczków słychać...
Moje starszaki mają się całkiem nieźle, dalej na "50 tkach" "jadą", najmłodsza teraz jest na weryfikacji, kolejne badania będzie miała robione 16 marca to się wyjaśni, czy będzie musiała brać leki, czy nie,
Jak na razie bez leków jest jakaś taka nerwowa, pobudzona, płaczliwa, kapryśna........ hmmmmm nie wiem, czy to jakieś przesilenie wiosenne, czy faktycznie zmniejszona produkcja tyroksyny - nie będę gdybać wsio się okaże za 2 tygodnie.

A jak wasze pociechy????

hej
Mam wyniki nikoli
może któraś z was mi wytłumaczy dlaczego mała ma TSH poniżej normy dawke bierze 25 na przemian z 37,5
TSH 0,09 norma 0,34-5,60
FT 4 1,07 norma 0,58-1,64

o ile jeszcze nie byłaś u lekarza, i nie zmienił dawkowania, lub nic innego nie zasugerował - to wg mojej wiedzy, obniżone TSH może być spowodowane zawyżoną dawką leku, to jest moim zdaniem powód

Czesc
Dziewczyny mam pytanko. Do tej pory mala rosla dosc szybko, ale najprawdopodobniej od 1msc i3 tyg nie drgnela ze wzrostem. Wage zawsze miala mizerna, ale wzrostem szla super. Przez pierwsze 4,5msc urosla 16cm, a teraz przez 1,5msc najprawdopodobniej nic. Czy to moze byc zwiazek z jej niedocznnoscia tarczycy??

stopi i jak mała? podskoczyła ze wzrostem??? jak na mój gust, możliwe, że to był "zastój" wzrostowy i nie ma powodu do niepokoju
daj znać!

ANNABUBA kobieto daj znać co u ciebie!!!

W ogóle dziewczyny odezwijcie się, bo cicho tu i pusto..................

Magdulicha jestem:tak::tak::tak::tak:
siedze praktycznie codziennie na BB tyle ze na domowkach:-)

co u mnie?
mala dobrzesie rozwija,gada jak najeta,rosnie pedzona na drozdzach:-)
pieknie w koncu pije sama ze szklanki,w nocy nadal pielucha jeszcze.ale w dzien bez wpadek.
rysuje rozne dziwne stwory,ale twarz potrafi narysowac:tak::tak::tak:

ostatnio zaczela ukladac puzzle takie 6 elementow

i dzis dostala kataru:wściekła/y:
ale w sumie od listopada nie chorowala wcale wiec...

teraz na koniec marca mamy wizyte u endo wiec zobaczymy co powie
jutro lece do przchodni po recepte bo koncza sie nam leki a do wizyty jeszcze kawalek,mam nadzieje ze dadza bez problemow

poza tym- z racjiz e mieszkam na mazowszu to bylo u nas kuuuuupe sniegu i ostatnio wlaczylam z podtopeiniami na podworku i na drodze dojazdowej

poza tym ok
a co u Ciebie?jak dzieciaczki?
bylas w koncu na komisji jakiejs?

byliśmy u lekarza na początku stycznis wyniki podobne były i nie zmieniła dawki wiec zmieniłam endo i ta też nie zmieniła dawki wiec sama nie wiem co mama robić ?? Teraz wizyta w maju

byliśmy u lekarza na początku stycznis wyniki podobne były i nie zmieniła dawki wiec zmieniłam endo i ta też nie zmieniła dawki wiec sama nie wiem co mama robić ?? Teraz wizyta w maju

No nic nie trzeba robić w takim razie, podawaj takie laki jak "nakazał" lekarz i zobaczysz co będzie dalej, jeśli dziecko rozwija się dobrze, nie ma nic niepokojące to może dobrze utrzymywać takie niskie TSH, swego czasu moja najstarsza córka też miała niskie TSH (ale nie aż takie) i TF4 w górnej granicy i nie zmienialiśmy dawkowania, choć ja naciskałam lekarkę na obniżenie ale ponieważ bezgranicznie ufam tej lekarce więc nic nie robiłam, po (o ile dobrze pamiętam) 4 miesiącach TSH "wskoczyło" na właściwe tory, tak więc nie ma co panikować, aha lekarka podkreśliła, że jeżeli po następnym badaniu TSH będzie nadal niskie to zmiejszy lek, ale stało się inaczej!

Annabuba na komisji byłam ale nie przyznali mi świadczenia, odwoływałam się ale przesunęło się to w czasie i komisje (kolejną) mam końcem marca.

A co u mnie? Wiosnę widać za oknem (u was chyba też), jestem na diecie, schudłam już 6 kg i jeszcze chcę się pozbyć 4 kg, ale....., przy niedoczynności tarczycy, którą ja mam to trochę trudne jest, ale się nie poddaję i walczę nadal. Po "pozbyciu" się tych kilosów, czuję się super, ciuchy luźne, w pasie ubyło mi prawie 10 cm!!!! w biodrach 4 cm, w lecie będę SUPER laska!!!!

A dzieci jak na razie spoko, mało chorują, Magda raz była chora (przywlokła z przedszkola jakiegoś wira), 4 dni w domu siedziała, Szymon nie opuścił w przedszkolu ani jednego dnia od październia, a Aga też bez większych problemów, czasem mały katarek i lekki kaszel, ale wszystko "dusimy" w zarodku.

no no sno super że tak ładnie udało się tobie wagę z rzucić powiedz lepiej nam jakiej diety używałaś i czy tylko diety bo i może ćwiczenia :tak:
A przede wszystkim to super że dzieciaki zdrowe i mało chorowały przez ten okres jesienno zimowy oby tak dalej

A wracając do hormonów to tsh u nas utrzymuje się tak nisko od października :baffled: Nikoa rozwija się normalnie jak na moje oko siedzi juz pełza do tyłu ma dwa zęby robi papa sroczka kaszkę koci koci wiec chyba jest dobrze a i jeszcze konsultowałam z lekarzem rodzinnym do którego mam zaufanie i babka w miarę jest konkretna tylko mnie jakoś nie potrafi z nawracających infekcja pęcherza wyleczyć i ona nam powiedziała że lekarze endo czasem utrzymuję tsh na niższym poziomi ale czemu to ja tego nie pamiętam już A tak wogóle to gdybym nie musiała rano dawać tej tabletki to bym nawet nie pamiętała ze ona jest chora

No nic nie trzeba robić w takim razie, podawaj takie laki jak "nakazał" lekarz i zobaczysz co będzie dalej, jeśli dziecko rozwija się dobrze, nie ma nic niepokojące to może dobrze utrzymywać takie niskie TSH, swego czasu moja najstarsza córka też miała niskie TSH (ale nie aż takie) i TF4 w górnej granicy i nie zmienialiśmy dawkowania, choć ja naciskałam lekarkę na obniżenie ale ponieważ bezgranicznie ufam tej lekarce więc nic nie robiłam, po (o ile dobrze pamiętam) 4 miesiącach TSH "wskoczyło" na właściwe tory, tak więc nie ma co panikować, aha lekarka podkreśliła, że jeżeli po następnym badaniu TSH będzie nadal niskie to zmiejszy lek, ale stało się inaczej!

Annabuba na komisji byłam ale nie przyznali mi świadczenia, odwoływałam się ale przesunęło się to w czasie i komisje (kolejną) mam końcem marca.

A co u mnie? Wiosnę widać za oknem (u was chyba też), jestem na diecie, schudłam już 6 kg i jeszcze chcę się pozbyć 4 kg, ale....., przy niedoczynności tarczycy, którą ja mam to trochę trudne jest, ale się nie poddaję i walczę nadal. Po "pozbyciu" się tych kilosów, czuję się super, ciuchy luźne, w pasie ubyło mi prawie 10 cm!!!! w biodrach 4 cm, w lecie będę SUPER laska!!!!

A dzieci jak na razie spoko, mało chorują, Magda raz była chora (przywlokła z przedszkola jakiegoś wira), 4 dni w domu siedziała, Szymon nie opuścił w przedszkolu ani jednego dnia od październia, a Aga też bez większych problemów, czasem mały katarek i lekki kaszel, ale wszystko "dusimy" w zarodku.

az 10cm???????????????
alez Ci zazdroszcze!
a jakas dieta?
mi by sie z 7cm z pasa przydalo zrzucic bo na biodrach az tyl emi nie naszlo,tylko ta oponka:baffled:

strasza byla chora w listopadzie,tak jakk i ja,wtedy jakiegos wirusa zlapalaysmy.
mala teraz miala katar ale szybko go opanowalam opdowiednimi syropkami i spacerami:tak::tak::tak::tak::tak:

a z odowlaniemto sie czeka
ale to wszytskie 3 Ci odrzucli?czy jedna?

no no sno super że tak ładnie udało się tobie wagę z rzucić powiedz lepiej nam jakiej diety używałaś i czy tylko diety bo i może ćwiczenia :tak:
A przede wszystkim to super że dzieciaki zdrowe i mało chorowały przez ten okres jesienno zimowy oby tak dalej

A wracając do hormonów to tsh u nas utrzymuje się tak nisko od października :baffled: Nikoa rozwija się normalnie jak na moje oko siedzi juz pełza do tyłu ma dwa zęby robi papa sroczka kaszkę koci koci wiec chyba jest dobrze a i jeszcze konsultowałam z lekarzem rodzinnym do którego mam zaufanie i babka w miarę jest konkretna tylko mnie jakoś nie potrafi z nawracających infekcja pęcherza wyleczyć i ona nam powiedziała że lekarze endo czasem utrzymuję tsh na niższym poziomi ale czemu to ja tego nie pamiętam już A tak wogóle to gdybym nie musiała rano dawać tej tabletki to bym nawet nie pamiętała ze ona jest chora

co do zapalenia pecherza- a mialas robiony poseiw moczu?czy tak w ciemno Cie leczy?
moze zly antybiotyk
a jak dostajesz antybiotyk to wybierasz go do konca ile trzeba czy przerywasz jak objawy ustapia?

a chodzisz w stringach?

reklama
Anabubaja jestem strasznie sumienną pacjentką i zawsze biorę wszystko do końca według zalecenia lekarza, posiew ostatnio mi zrobiła i od wczoraj jestem na agumentinie , a tak to zawsze leczyła mi w ciemno, a w stringach nie chodzę wiec mam nadzieję ze teraz trafiła z antybiotykiem bo posiew był z antybiotykogramem
magdulichaa
no zdradź nam ten sposób :tak::-)

Do góry