reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

Dziewczyny a jak Wasze dzieci mialy z zabkami przy niedoczynnosci. O czasie wychodzily, czy z opoznieniem???
)

mojje wychodzily praktycznie o czasie
teraz ma juz wszytskie zabki a 5 wlacznie:tak::tak::tak::tak:

Co do ząbków, w trzech przypadkach wychodziły o czasie, oczywiście w przybliżonym czasie, prócz tego, że mojemu średniakowi nie wyrżnęły się dolne "2" - cóż taki urok.....

A co do najmłodszej - teraz ma 2 lata i 2 miesiące - miała robiony wiek kostny i niestety wyszło, że jej wiek kostny jest taki jak 4,5 letniego dziecka, lekarka zleciłą dodatkowe badania, wyniki za tydzień.............

ma przyspieszony wike kostny???????????
my mamy wizyte u endo we wtorek
zobaczymuy co bedzie
ale mala sie roziwja prawidlowo na moje oko
jets duza bo ma 97cm i wazy 18kg i jest poza 97centylem i z waga i ze wzristem ale to u nas rodzinne
duzo gada,jak to dziecko w tym wieku roznie sobie skarac wyarzu itd ale da sie z nia spokjnie dogadac
zaltwia sie do nocnika i do sedesu ale tylko w nocy jeszcze w pamparesa
i od miesiaca ie uzywamy smoczka:tak::tak::tak::tak:

reklama
Ano ma przyspieszony wiek kostny:-:)-:)-(, teraz czekamy na wyniki badań (1 kwiecień) i ciekawa jestem co dalej będzie????:baffled: Bo poza tym wszystko z nią w porządku nie zauważyłam żadnych oznak przyspieszonego pokwitania i takich tam, sama jestem w szoku, że taki był wynik RTG

A poza tym zła jestem:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:, bo zmienili nam lekarkę - tzn nasz ukochana PANI DOKTOR została zwolniona, a dokładniej nie przedłużyli jej kontraktu:no:, a obecna lekarka mnie nie satysfakcjonuje:no::no::no:, nawet miałam z nią dość ostrą wymianę zdań na ostatniej wizycie, aaaaa szkoda gadać!!!!

Ostatnia edycja:
jestesmy po wizycie u endo
zadowlona z malje
pobrali krew do badania
jakby cos sie zmienilo to ma dzwonic a poki co zostajkemy przy obecnej dawce elku
na jesieni miala robiony wiek kostny i wyszedk dla 2letniego dziecko czyli w normie:-)

ZDROWYCH,WESOŁYCH,RODZINYCH I SPOKOJNYCH SWIAT WILEKANOCNYCH:-):-):-):-)

magdulichaa może lekarka będzie przyjmować innym gabinecie:tak:
Anabuba super że wszystko w porządku

Moc prezentów od zajączka
  co kwiatuszka trzyma
 w rączkach
  Wielu wrażeń,mokrej głowy
  w poniedziałek dyngusowy.
   Życzę jaja święconego
  i wszystkiego najlepszego!

Dziewczyny, czy Wasze dziecko miało badania krwi po podaniu hormonu czy bez? ? ? ? ? ? ?
Mamy pojawić się jutro na czczo bez hormonu. Moja córka ma 8 miesięcy i świetnie się rozwija. Zawsze badaliśmy ją w Bydgoszczy. Jutro mamy pobrać krew w Chojnicach i karzą mi przyjść bez podania hormonu.
Dziwne...
Gorąco pozdrawiam po Świętach!!

Dziewczyny, czy Wasze dziecko miało badania krwi po podaniu hormonu czy bez? ? ? ? ? ? ?
Mamy pojawić się jutro na czczo bez hormonu. Moja córka ma 8 miesięcy i świetnie się rozwija. Zawsze badaliśmy ją w Bydgoszczy. Jutro mamy pobrać krew w Chojnicach i karzą mi przyjść bez podania hormonu.
Dziwne...
Gorąco pozdrawiam po Świętach!!

do zbadania samego TSH dziecko moze byc po podaniu hormonu
jezeli jednak chodzi o FT3 i FT$ to trzeba byc na byc na czczo bez leku-tzn dziecko moze zjecs ale zeby rano nie bralo leku
jezeli wczesniej FT3 i FT4 byly robione po podaniu leku to wyniki moga byc zafalszowane

Hej dziewczyny,
kiedyś zapytałam mojego endo o to kiedy wykona Gabi ocene wieku kostnego, powiedział ze oni w poradni nie zlecaja takich badań dziecku które bierze hormony od urodzenia i jest kontrolowane (badanie krwi),a jedynie wtedy gdy przychodzi ktoś "nowy" z ulicy z zaburzeniami. Traktuja ocene wieku kostnego jako badanie majace ustalic rozpoznanie. Nie wiem czy mnie rozumiecie... W ogole to jak czytam magdiluche i reszte to jestem w szoku, bo nam np. od 3 wizyt czyli ponad pół roku bada tylko tsh. Bo "reszta wtedy była ok". Czesto gęsto robie badania prywatnie. Ot co Polska.
A z innej beczki szykuja się zmiany. Mój małżonek przyjął kontrakt 3 lata w Niemczech wraz z rodziną. Podobno socjal i opieka medyczna załatwiona dla całej rodziny. Mimo to boje sie czy "damy sobie radę" z tym galimatiasem tam. Najwyzej bede zjezdzac do Polski do lekarza... no a w ogole to zaczeło sie koncowe odliczanie. Prawie 37 tydzien ciąży za pasem. Boje sie...

Ja jestem dzis zdolowana wynikami. Im wieksza dawka hormon u tym gorsze wyniki :-( Juz nic nie rozumiem.... Dr kazala mi sie przejmowac tym,ze TSH tak bardzo spadlo (jeszcze 3msc temu bylo w normie, bardzo wysoko), wazne jest to FT4. I teraz tylko na te Ft4 robic mamy badania co 6tygodni.
Rozwojowo jest ok. tzn. rosnie, kupy sa :-) , tylko ma fazy,ze cos przestaje robic rna troche , ale to ma minac. Zabkow brak, ale jeszcze dr daje malej czas.
Dr. powiedziala,ze malej nie funkcjonuje jakas czesc przysadki... nie wiem o co chodzi, nie chce wnikac... Moze to miec zwiazek z podejrzeniem u malej niedotlenienia jak byla jescze u mnie w brzuszku ??????? Ehhhh za duzo wsyztkiego bylo u niej na poczatku i juz mailam nadzieje,ze koniec bedzie z jakiemis dziwnymi dolegliwsciami...
Dr nie chce malej bardzo drastycznie zwiekszac dawki hormonow, dlatego,ze mala miala duzo roznych przejsc na poczatku (co teraz okazuje sie moglo miec zwiazek z niedoczynnoscia) + mala rozwija sie ok. Wiec wyniki to jedna rzecz, a obejrzenie malej druga.

KAKA nam kazala dr robic wszystkie badanie be zpodawania hormonu.

Hej dziewczyny,
kiedyś zapytałam mojego endo o to kiedy wykona Gabi ocene wieku kostnego, powiedział ze oni w poradni nie zlecaja takich badań dziecku które bierze hormony od urodzenia i jest kontrolowane (badanie krwi),a jedynie wtedy gdy przychodzi ktoś "nowy" z ulicy z zaburzeniami. Traktuja ocene wieku kostnego jako badanie majace ustalic rozpoznanie. Nie wiem czy mnie rozumiecie... W ogole to jak czytam magdiluche i reszte to jestem w szoku, bo nam np. od 3 wizyt czyli ponad pół roku bada tylko tsh. Bo "reszta wtedy była ok". Czesto gęsto robie badania prywatnie. Ot co Polska.
A z innej beczki szykuja się zmiany. Mój małżonek przyjął kontrakt 3 lata w Niemczech wraz z rodziną. Podobno socjal i opieka medyczna załatwiona dla całej rodziny. Mimo to boje sie czy "damy sobie radę" z tym galimatiasem tam. Najwyzej bede zjezdzac do Polski do lekarza... no a w ogole to zaczeło sie koncowe odliczanie. Prawie 37 tydzien ciąży za pasem. Boje sie...
Moj jest w Niemczech na kontrakcie z pelna opieka medyczna. Nieczym sie nie martw. Tam maja znacznie lepsza sluzbe zdrowia!! My w Niemczech bywamy czesto, jednak badania robie w Polsce, ale tylko dlatego,ze mam w warszawie prywatna opieke medyczna. Jakbym maila tylko panstwowa, badala bym mala w Niemczech.
Ja mam wizyty u endokrynolog co 6tyg. w Polsce

reklama
Hej dziewczyny,

Po prostu oniemiałam!!!!! Nie mogę tego pojąć jak lekarz może takie rzeczy opowiadać???????
\nie możesz zmienić lekarza??? poszukać kogoś innego?

Kochana, bo trafić na DOBREGO, czytaj KOMPETENTNEGO lekarza endokrynologa od dzieci i nie tylko, to jak wygrać w totka!!!!

No i kochana trzymam kciuki za szybkie i bezbolesne rozwiązanie!!! daj koniecznie znać jak już maleństwo będzie na świecie i nie bój się, wszytsko się poukłada!!!

Do góry