reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

No kochane, dieta to dieta proteinowa, czyli dieta Dukana, jak dla mnie rewelacja, na dzień dzisiejszy mam 6 kg do tyłu i czuje się bosko!!!
Dieta nie jest uciążliwa, może pierwsza faza zanim się organizm dostosuje, ale trwa krótko przy niedużych nadwagach (do 10 kg),
poszukajcie w googlach, poczytajcie i wszystkiego się dowiecie!

reklama
Anabubaja jestem strasznie sumienną pacjentką i zawsze biorę wszystko do końca według zalecenia lekarza, posiew ostatnio mi zrobiła i od wczoraj jestem na agumentinie , a tak to zawsze leczyła mi w ciemno, a w stringach nie chodzę wiec mam nadzieję ze teraz trafiła z antybiotykiem bo posiew był z antybiotykogramem
magdulichaa
no zdradź nam ten sposób :tak::-)

skoro z antybiogramem to ok.powinno zadzialac
ale takie nawracjace infekcje moga byc od proszku do prania,od mydla itp rzeczy.a wiesz ze przy zapelnieu pecherza trzeba dostarczac organizmowi duza dawke wit C?zeby zakwasic mocz.bakterie tego nie lubia
w ogole moze po wyleczeni u lykac wit c lub jesc sporo cytrusow a do tego jeszcze przez 2-3tyg brac codziennie probiotyk:tak::tak::tak:

No kochane, dieta to dieta proteinowa, czyli dieta Dukana, jak dla mnie rewelacja, na dzień dzisiejszy mam 6 kg do tyłu i czuje się bosko!!!
Dieta nie jest uciążliwa, może pierwsza faza zanim się organizm dostosuje, ale trwa krótko przy niedużych nadwagach (do 10 kg),
poszukajcie w googlach, poczytajcie i wszystkiego się dowiecie!

o takiej nie slyszalam
slyszalam za to o kopehnaskiej

mnie gubi jedna jedyna rzecz
KOCHAM SLODYCZE!!!:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Witam po długiej nieobecności, nie byłam tu ho ho. Długo by opowiadać dlaczego... Dziewczyny jesteśmy po wizycie u endo, po przerwie 3 miesiecznej!!! myslalam ze Mała bedzie miala kiepskie wyniki, bo od 2 tygodni jest problem z kupą - kamorek robiony w bólach ( nie zmienialam diety), ale okazuje się ze tsh wynosi 0,44 - czyli dolna granica!!! Hm...
Kochane poza tym mi juz zleciał 34 tydzien ciazy.. jeszcze troche... gdy czytam o dietkach to az mnie swedzi... ciekawe czy jeszcze kiedys spodobam sie sobie :/ w koncu trzecia ciaza w tak krotkim czasie... jak zareaguje moje ciało???? zobaczymy..
Pozdrawiam.

ciekawe czy jeszcze kiedys spodobam sie sobie :/ w koncu trzecia ciaza w tak krotkim czasie... jak zareaguje moje ciało???? zobaczymy..
Pozdrawiam.

Witaj, witaj!!!
a co do tego czy się sobie spodobasz, uwierz mi, że tak!!!:tak::tak::tak: tez "przeżyłam" 3 ekspresowe ciąże i mam się całkiem, całkiem:-) a teraz to już nawet bardzo się sobie podobam;-), chociaż moje piersi (z których byłam niezmiernie dumna) zmniejszyły się w obwodzie o prawie 10 cm !!!:wściekła/y::szok: i ta skóra na brzuchu, nijak nie da sie jej uelastycznić na tyle, by zupełnie nie było widać przebytych ciąż:-(, ale co tam i tak jestem mega zadowolona z efektów!!!:-):-):-)
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
stopi i jak mała? podskoczyła ze wzrostem??? jak na mój gust, możliwe, że to był "zastój" wzrostowy i nie ma powodu do niepokoju
daj znać!

ANNABUBA kobieto daj znać co u ciebie!!!

W ogóle dziewczyny odezwijcie się, bo cicho tu i pusto..................

tak, tak juz podskoczyla ze wzrostem i znow jest powyzej 75centyla. wagowo dalej miedzy 3-10centylem. Za to kupy sa!!!!!!!!!!! hura! I to 4 x dziennie, a bylo tak,ze 2 na miesiac :-)

Witam i ja ostatnio ten wątek zaniedbałam ,a wiec Amelka rozwija sie prawidłowo zero jakichkolwiek oznak niedoczynności .Jezdzimy do end...co 3,4 miesiące dawki ostatnio nie została zmieniona z czego ogromnie sie cieszę.Wiek kostny miała robiony i jest wszystko ok,tylko że już teraz wiem że Tarczyce ma tak malutką że już zawsze będzie brać letrox ,ale co tam najważniejsze że rozwija sie prawidłowo.Wieku 1,5 roku woła siku i kupke mówi wszystko co jej karze nawet sama mówi o motoj czyli motor ,nieraz te wyrazy są trochę przekształcone ale idzie sie z nią dogadzać.

Dziewczyny a jak Wasze dzieci mialy z zabkami przy niedoczynnosci. O czasie wychodzily, czy z opoznieniem???

Witam i ja ostatnio ten wątek zaniedbałam ,a wiec Amelka rozwija sie prawidłowo zero jakichkolwiek oznak niedoczynności .Jezdzimy do end...co 3,4 miesiące dawki ostatnio nie została zmieniona z czego ogromnie sie cieszę.Wiek kostny miała robiony i jest wszystko ok,tylko że już teraz wiem że Tarczyce ma tak malutką że już zawsze będzie brać letrox ,ale co tam najważniejsze że rozwija sie prawidłowo.Wieku 1,5 roku woła siku i kupke mówi wszystko co jej karze nawet sama mówi o motoj czyli motor ,nieraz te wyrazy są trochę przekształcone ale idzie sie z nią dogadzać.

SUPER!!!!!!!!!!! ze rozwija sie prawidlowo, a jaka zdolna, ze motoj mowi :-)

Co do ząbków, w trzech przypadkach wychodziły o czasie, oczywiście w przybliżonym czasie, prócz tego, że mojemu średniakowi nie wyrżnęły się dolne "2" - cóż taki urok.....

A co do najmłodszej - teraz ma 2 lata i 2 miesiące - miała robiony wiek kostny i niestety wyszło, że jej wiek kostny jest taki jak 4,5 letniego dziecka, lekarka zleciłą dodatkowe badania, wyniki za tydzień.............

Co do ząbków, w trzech przypadkach wychodziły o czasie, oczywiście w przybliżonym czasie, prócz tego, że mojemu średniakowi nie wyrżnęły się dolne "2" - cóż taki urok.....

A co do najmłodszej - teraz ma 2 lata i 2 miesiące - miała robiony wiek kostny i niestety wyszło, że jej wiek kostny jest taki jak 4,5 letniego dziecka, lekarka zleciłą dodatkowe badania, wyniki za tydzień.............

Dzieki za info o zabkach!! A o co chodzi z tym wikiem kostnym??? kiedy to sbadanie robi sie dziecku??

reklama
Wiek kostny najczęściej określa się w wieku 2 lat, a o co chodzi? tak ogólnie mówiąc o :

"Wiek kostny (szkieletowy) - to ocena dojrzałości szkieletowej na podstawie czasu pojawiania się jąder kostnienia i stopnia zaawansowania rozwoju kośćca, pozwala na dokonanie oceny ogólnego poziomu rozwoju fizycznego. W ocenie dojrzałości kośćca stosuje się metodę jedno- lub wieloodcinkową.
a). koncepcja metody jednoodcinkowej opiera się na założeniu, że proces kostnienia jest zbliżony we wszystkich częściach ciała;
b). w metodzie wieloodcinkowej poziom dojrzałości kostnej ocenia się na podstawie radiogramów kilku odcinków ciała, ale łączy się ono z niebezpieczeństwem napromieniowania dziecka.
Z zachowaniem wszystkich zasad ochrony radiologicznej wykonuje się radiogram ręki i nadgarstka, który porównuje się z odpowiadającym mu wzorcem w atlasie dla danego wieku kalendarzowego i płci. Wiek kostny określa się w latach. Dojrzewanie kośćca jest wyrazem oddziaływania czynników endogennych (genetycznych, hormonalnych) i egzogennych (żywieniowych). Uważa się, że wiek kostny jest ściśle skorelowany z wiekiem rozwojowym i ogólnym dojrzewaniem ustroju.

I. Wiek kostny opóźniony
Określenie wieku kostnego jest jedną z metod określenia tzw. wieku biologicznego dziecka na podstawie oceny dojrzewania jego kości. Wiek biologiczny jest ogólnym miernikiem poziomu rozwoju dziecka W tym celu wykonuje się zdjęcie rentgenowskie lewego nadgarstka i porównuje się obraz rozwoju kości ze specjalnym atlasem. U noworodków i niemowląt można również w tym celu wykonać zdjęcie rtg kolana. Za pomocą wieku kostnego, stosując odpowiednie tabele lub programy komputerowe możliwe jest obliczenie wzrostu, jaki osiągnie dziecko w życiu dorosłym. Jest to również badanie przydatne w diagnostyce zaburzeń wzrastania.
Objawy i przebieg
Wiek metrykalny dziecka nie musi być zawsze zgodny z wiekiem kostnym. Dopuszczalne jest opóźnienie wieku kostnego wynoszące do 2 lat. Opóźnienie wieku kostnego odzwierciedla opóźnienie wzrastania i rozwoju stwierdzane w takich stanach chorobowych jak: niedobór hormonu wzrostu, niezdiagnozowana lub niewłaściwie leczona niedoczynność tarczycy, ciężkie choroby ogólnoustrojowym (wady serca, mukowiscydoza, ciężkie postacie astmy oskrzelowej, przewlekłe niedokrwistości, przewlekłe choroby nerek, przewlekłe choroby przewodu pokarmowego), niedożywienie. Opóźnienie wieku kostnego obserwowane jest także w tzw. konstytucjonalnym opóźnieniu wzrostu i rozwoju. Dzieci te rosną jednak dłużej niż ich rówieśnicy, gdyż później występuje u nich dojrzewanie płciowe i w końcowym efekcie ich wzrost po osiągnięciu dorosłości jest prawidłowy.
Wezwij lekarza, gdy...
Konsultacji endokrynologicznej wymaga opóźnienie wieku kostnego o ponad 2 lata, w porównaniu z wiekiem metrykalnym, zwłaszcza w przypadku współistniejącego opóźnionego dojrzewania.

II. Wiek kostny przyspieszony
W celu określenia wieku kostnego wykonuje się zdjęcie rentgenowskie lewego nadgarstka i porównuje się obraz rozwoju kości ze specjalnym atlasem. Określenie wieku kostnego jest jedną z metod określenia tzw. wieku biologicznego dziecka na podstawie oceny dojrzewania jego kości. Wiek biologiczny jest ogólnym miernikiem poziomu rozwoju dziecka. U noworodków i niemowląt zamiast rtg nadgarstka wykonuje się także zdjęcie rtg kolana. Za pomocą oceny wieku kostnego, stosując odpowiednie tabele lub programy komputerowe, możliwe jest obliczenie wzrostu, jaki osiągnie dziecko w życiu dorosłym. Jest to również badanie przydatne w diagnostyce zaburzeń wzrastania.
Objawy i przebieg
Wiek metrykalny dziecka nie musi być zawsze zgodny z wiekiem kostnym. Dopuszczalne jest przyspieszenie wieku kostnego wynoszące do 2 lat. Nieznaczne przyspieszenie wieku kostnego stwierdza się prawie zawsze u dzieci otyłych. Przyczyną przyspieszenia wieku kostnego może być też wynikiem nadczynności tarczycy. Przyspieszenie wieku kostnego o ponad 2 lata występuje w przypadku przedwczesnego dojrzewania płciowego oraz wrodzonego przerostu kory nadnerczy.
Wezwij lekarza, gdy...
Konsultacji endokrynologicznej wymaga przyspieszenie wieku kostnego o ponad 2 lata, w porównaniu z wiekiem metrykalnym oraz każde przyspieszenie wieku kostnego w powiązaniu z wystąpieniem objawów przedwczesnego dojrzewania płciowego, znacznego przyspieszenie tempa wzrastania, czy objawów nadczynności tarczycy.

Do góry