reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

Hey :)
Mam do Was pytanko czy dawka dzienna to taka, ktora potrzebuje dziecko do prawidlowego rozwoju czy np. to sie wszystko jakos kumuluje.
Chodzi mi o to czy jak np. jedego dnia troche wypluje hormonka to dzieja sie jakies zmiany w organizmie czy raczej przy duzej przerwie?
Drugie pytanko moj maly zabkuje i zaczyna pluc po podaniu hormonku macie moze jakies sposoby czy poprostu , trzeba to przejsc jakos;/
I ostatnie pytanko czy jak np uleje tak 45 min po podaniu leku dawac jeszcze raz? jaki jest bespieczny czas ?
Dzieki :)
Pozdrawiam

reklama
lonia poczekaj spokojnie jeszcze,kladz mala na brzuszku dosc czetso to i miesnie klatki i brzuszka i pleckow wzmocni i bedzie ladnei trzymac glowke.mozesz pediatry prz najblizeszej wizycie zapytac albo endo czy wszytsko jest ok.pamietaj ze kazde dziecko rozwija se ciut inaczej.

gugaa hormon musi byc podawany codzinnie,ale jezeli dziecko raz na jaksi czas troszke wypluje to nic sie nie stanie,owszem gdybys jednego dnia czy przez 2dnie dala leku to bedzie to juz widoczne w wynikacha,le nie powinno jakos zawazyc na rzowju dziecka,ale najlepiej pamietac.nawet jezeli zapomnisz dac rano to daj jak tylko sie przyponi.
ja pytalam lekarki co robic gdy dziecko zwymiotuje,wiec mi powiedziala ze jezeli czas byl dluzszy niz ok pol godziny to zeby nie podawac drugi raz,ale w takim przypadku najlepiej by bylo skontaktowac sie z lekarzem

Dzieki sliczne Anabuba .
Nawet nie dopuszczam mysli zeby zapomniec bo to dla mnie jak kawa rano:) , tylko ida mu zabki i czasami tak parsknie ze nie wiem czy cos tam nie wyplul, albo sie slini - staram sie dawac smoczek ale na dlugo nie wystarcza;/
Dzieki za slowa otuchy bo ostatnio jak pojadl to mu sie odbilo i to tak z pokarmem. Nie traktuje tego jako wymioty ale jedzenia troche zostalo. Mam nadzieje ze to sie wszybko wchlania.
Pozdrawiam

Lonia - nie przejmuj sie , rzeczywiscie kladz jak sie da na brzuszku- super pracuja jelitka i pobudzaja dziecko do podnoszenia glowki. Pomalutku a wierze ze wszystko dobrze sie ulozy :)
Buziaki

gugaa to na otuche Ci powiem ze moja corka dopoki nie zaczela siedziec dobrze to caliem niezle ulewala,po kazdym posilku...poznie juz mniej.tak ok1roku przestala ulewac na zewnatrz-ze bylo widac ze ulewa,tylko ja slyszalam ze np chwile po odbiciu zaczyna kaslac co znaczylo ze miala refluks.do tej pory jak wypije kszae to musi usiasc zeby jej sie odbilo...takie zycie,takze sie nie przejmuj;)wlasnie lek na czczo sie bardzo szybko wchlania;)

Dziewczyny poradźcie... jak podawac teraz malej hormon: 1. rozdrabniac na lyzeczce w minimalnej ilosic wody, czy 2. dawac jej cala tabletke ,bez popicia , bo chetnie ja je.. tylko, ze ona ja gryzie ..tzn co jest lepszym sposobem (chodzi mi o pewnosc, ze polknie cala dawke leku)

Stopi , a ile mala ma? Wiesz co ja od urodzenia podaje na lyzeczce,ale moj synek ma 4,5 mca wiec nie ma mowy o tabl. Jesli chcesz zeby polykala to moze przepolow na pol tabletke wez sobie cukierka ( przypominajcego hormon) i pokaz jej pare razy jak to sie robi pozniej zwieksz cukiereczka itp.
Jesli zas nie jestes pewna lepiej podaj na lyzeczce - bo ta tableteczka ratuje nasze pociechy:)
Wydaje mi sie ze przekona sie i bedzie polykac ladnie cala tableteczke.
Anabuba dzieki :) juz niedlugo mam wizyte u endo i sie okaze albo zwieksza nam dawke albo spokoj 3mce :)
Co do refluksu to moj tez czasami zakasla , nawet nie wiedzialam myslalam ze mu cos tam zalecialo hehhe

A tak wogole jest tu ktos wogole z ok Krakowa lub ktos kto jezdzi do Prokocimia?
Pozdrawiam

Dziewczyny mam do was takie pytanie.Bo moja córcia troszke mi sie pochorowała ,ma zapalenie gardla i goraczke ok.38 stopni,bylam z nia u lekarza i przepisala nam ibufen d ,czopki na goraczke i antybiotyk ,narazie jej antybiotyku nie podaje ,bo licze na to ze przejdzie jej po samym ibufenie.Czy ktoras z was miala taka sytuacje ,ile czekac z tym antybiotykeim???Teraz przez to gardelko wypluwa mi tez tabletke na tarczyce,ale dzisiaj jej rozkruszylam i podalam na lyzeczce,taka papke,jakos to zjadla,choc troszke wyplula.Poradzcie cos ,co do tego antybiotyku??

Stopi , a ile mala ma? Wiesz co ja od urodzenia podaje na lyzeczce,ale moj synek ma 4,5 mca wiec nie ma mowy o tabl. Jesli chcesz zeby polykala to moze przepolow na pol tabletke wez sobie cukierka ( przypominajcego hormon) i pokaz jej pare razy jak to sie robi pozniej zwieksz cukiereczka itp.
Jesli zas nie jestes pewna lepiej podaj na lyzeczce - bo ta tableteczka ratuje nasze pociechy:)
Wydaje mi sie ze przekona sie i bedzie polykac ladnie cala tableteczke.
Anabuba dzieki :) juz niedlugo mam wizyte u endo i sie okaze albo zwieksza nam dawke albo spokoj 3mce :)
Co do refluksu to moj tez czasami zakasla , nawet nie wiedzialam myslalam ze mu cos tam zalecialo hehhe

A tak wogole jest tu ktos wogole z ok Krakowa lub ktos kto jezdzi do Prokocimia?
Pozdrawiam

szczere szczerez?
pewnie dostane mi sie za to ale ja do tej pory daje malej tabletke rozkruszona na lyżeczce z paroma kroplami wody,a dlatego że z reguły daje jej właściwie we snie i mal to szybko połyka i wiem że nic jej sie nie stanie,
a poza tym tam jest chyba napsiane żeby popic wodą,ja żadnej tabletki bez popcia nie przełkne:no::no::no::no::no:
tak więc nie widzę ze to był jakis problem wydaje mi sie że epiej rozkruszyc bo wiadomo ze dziecko prędzej czy pozniej to połknie,nawet ze słina

Dziewczyny mam do was takie pytanie.Bo moja córcia troszke mi sie pochorowała ,ma zapalenie gardla i goraczke ok.38 stopni,bylam z nia u lekarza i przepisala nam ibufen d ,czopki na goraczke i antybiotyk ,narazie jej antybiotyku nie podaje ,bo licze na to ze przejdzie jej po samym ibufenie.Czy ktoras z was miala taka sytuacje ,ile czekac z tym antybiotykeim???Teraz przez to gardelko wypluwa mi tez tabletke na tarczyce,ale dzisiaj jej rozkruszylam i podalam na lyzeczce,taka papke,jakos to zjadla,choc troszke wyplula.Poradzcie cos ,co do tego antybiotyku??

Ela a ile Twoja pociecha ma?bo nie pamiętam.
no z antybotykiem to trzeba odczekac co najmniej te pół godz po tabletce,ale jeszcze sprawdz w ulotce,no i czy go podawac na czczo czy w trakcie posiłku,niketóre syropki mozna doalc do mleka.

a na chore gardło nawet dla 2-3mieisaczych szkrabów polecam tantum verde do psikania.nie zaszkodzi bo nawet znajoma lekarka neonatlog(od nowordków) to zaleciła.a jeszcze lepiej bo można kupic tanszy polski odpowiednik-Septolux lub Hascosept-ten sam skłąd,ta sama dawka i pojemnośc a róznica w cenach kolosalna:tak::tak::tak::tak::tak:

dla dowodów;)
tantum - TANTUM VERDE aerozol 30ml | Przeziębienia, grypa | Ból gardła, chrypka | i-Apteka.pl
septolux SEPTOLUX aerozol 30ml | Przeziębienia, grypa | Ból gardła, chrypka | i-Apteka.pl
hascosept HASCOSEPT atomizer 30ml | Jama ustna, zęby | Jama ustna, zęby | i-Apteka.pl

reklama
Dzieki za info... wlasnie chcialam sie upewnic jak bezpieczniej.. bo nie ukrywam,ze mala chetniej sama sobie wklada tabletke do buzi..t ylko ja gryzie..i dopiero połyka.... ale tez doczytalam na ulotce , tak jak pisze ANABUBA , zeby popic.. woec bede jej dawac z kilkoma kroplami wody.. Ogolnie mala super przyjmuje tabletki.. zawsze rano ciagnie mnie do kuchni i pokazuje na szuflade gdzie sa tabletki,zeby juz jej dac :-) bo chyba mala cwaniara wie, ze pozniej bedzie sniadanie :-)

Dodam, ze moja od ok.3msc strasznie duzo je... taki zarlok sie zniej zrobil...a byla taka chudzina.. ledwo na 3 centylu..

Do góry