reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

Anabuba moja Gabi ma 7 miesięcy i jeszcze stabilnie nie siedzi, nie chce się też za bardzo obracać na plecki i brzuszek.

aha sporo waży bo 9700g.

Dziś mamy wizytę u rehabilitantki, ma nam pokazać ćwiczenia jak stymulować jej rozwój.

Gabi też miała przedłużającą się żółtaczkę, ale bez wzmożonego napięcia mięśniowego.

Trochę się martiwę o rozwój, chociaż wiem że przy wnt może być opóźniony.

reklama
Anabuba moja Gabi ma 7 miesięcy i jeszcze stabilnie nie siedzi, nie chce się też za bardzo obracać na plecki i brzuszek.

aha sporo waży bo 9700g.

Dziś mamy wizytę u rehabilitantki, ma nam pokazać ćwiczenia jak stymulować jej rozwój.

Gabi też miała przedłużającą się żółtaczkę, ale bez wzmożonego napięcia mięśniowego.

Trochę się martiwę o rozwój, chociaż wiem że przy wnt może być opóźniony.

moja tez cos kolo wazyla.a zaczela sie przekrecac dopeiro ja zaczela siedziec,ale to tez slabo.jak zaczela sama siadac to w koncu poszlo.ale do tej pory potrafi usiasc tylko przechylajac sie na lewa strone.ja na prawo to m problem.
ja sowja rehabilitowalam do roku,tez ja cwiczylam zeby lepiej siedziala,zeby sie obracala itd.
rozwoj ruchowy da sie nadrobic przy odpowiednich cwiczeniach.oby umyslowy szedl jak nalezy,bo zmiany w mozgusa nieodwracalne niestety.

jak to powiedziala moja rehabiltantka-musi raczkowac i koniec!
nie stawialam swojej na nozki i nie dalam jej podskakiwac czy nie prowadzalam jej pod paszki(zreszta jak dla mnie to i tak nie jest dobre dla dziecka,ale niektorzy tak robia),cwiczylysmy i raczkowala.
po 1 to usprawnia rozwoj fizyczny-poprawiaa koordynacje ruchowa,wzmcniaja sie miesnie plecow,szyi ,brzucha.
po 2 przy ruchach naprzemiennych jak przy raczkowaniu w mozgu tworza sie nowe synapsy, i rozwija sie integracja zmyslow.
wiadomo sa dzieci ktore nie raczkuja tak poprostu,ale ja mialam za zadnie utrudniac stane.bo wiadomo jak sie dziecku spodoba to koniec.dopeiro jak sama zaczela wstawac majac niecaly rok to juz sie nie dalo.ale bardzo duzo czasuu spedzala na podlodze i zeby wstac musiala podraczkowac;)))
puscila sie sama jak miala 14mieisecy,wiec nadal miescila sie w normach ksiazkowych;)))

A ja dzisiaj byłam z moją Magdą u endo i sprawa wygląda tak, że
- unormował się jej wiek kostny (na szczęście), jest tak między 3,5 a 4 latka (Magda ma 4,5)
- przepisała jej selen i cynk
- wzrost 109,5 cm waga 17.700 oba między 50 a 75 centylem
- krew pobrana wyniki jutro ale pojadę dopiero w czwartek na konsultacje
ale wydaje mi się, że zwiększymy jej dawkę, bo mam wrażenie, że wpada w niedoczynność, znowu zaczęła robić się senna, apatyczna, nie wiem może to jakieś osłabienie jesienne???

Ania a podasz mi namiary na doc Kędzię? Możesz na priv
My spotykamy sie z Nim w Kaliszu, ale wiem ze przyjmuje na ul. Szpitalnej w poradniach dziec. no i tez prywatnie gdzies w P+niu.
W Kaliszu jest po prostu latwiejszy dostep, ale bardzo szczegolowe bad chem krwi malej robil na Szpitalnej u siebie na oddziale, bo w szpitalu tez pracuje. Co do USG bylismy z mala u dr Warzywody na Piatkowie, prywatna wiz. Pod najlepszy radiolog w Poznaniu i sprzet na tyle nowoczesny, ze jest w stanie zobaczyc tarczyce u niemowlaka...

Witam mamusie ;-)

Juz kilka razy przymierzalam napisac na tym forum, ale czekalam jescze na powtorne wyniki. Nie mam pojecia jesli chodzi o temat hormonow tarczycy,a dostalam wiadomosc mailowa o endokrynologa o umowienie pilnej wizyty. W zwiazku z tym prosze powiedzcie mi co oznaczaja wyniki.

FT4 - 9,94 pmol/l 0 tu pokazuje mi,ze wyniki po za norma i wyraznie spadlo w porownainiu do wczesniejszych badan.

TSH-6,4pmol/l - to jak rozumiem jest w normie.

Z gory dziekuje za objasnienie wynikow.

Pozdrawiam

reklama
Ja za 2 tyg robię kolejne badanie hormonów dla Nikoli z tego względu że wizytę mam za 2 miesiące a tak długo nie mam zamiaru czekać. Teraz dawka jeste chyba ok bo włoski jej przestały wypadac i ładnie odrastaj co mnie bardzo cieszy :-)

Anabuba ja też bym z chęcią zrezygnowała z tego nocnego wstawania a tak mam pewność że dostała lek na 100% na czczo :tak: a z pomyleniem dawki nie ma szans bo ja wieczorem przygotowuje tabletkę bo gdybym miał to robic o 4 rano to bym chyba nie raz z dwka sie walneła

Stopi ja jeszcze za krótko w tym "siedze" ale magdulichaa na pewno wypowie sie na temat wyników :tak:

Do góry