reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie nowych pokarmów

płatek - nie zaczynaj od marchewki, tylko od jabłuszka - nie powoduje zatwardzeń, wręcz przeciwnie, dobrze działa na kupkę ;) A potem, jakby w razie czego były problemy z kupką, to polecam do deserków dodawać łyżkę suszonych śliwek (ze słoiczka) - kupka murowana.

karolkaz, lolcia - w jakich ilościach dajecie warzywa do tej zupki? I ile mięska na jedną porcję? Czytałam gdzieś, że nie powinno się do zupki dla niemowlaka dodawać wywaru z mięsa, wiecie coś o tym??

reklama
Do mam gotujących samych: na początku mięsko gotuje się osobno, dopiero w późniejszysz miesiącach wywar mięsny dodaje się do zupki.

Skądś kiedys ściągnełam książke kucharska dla maluszkow i kilka fajnych przepisow tam jest, chociaz ja nadal wierna sloiczkom jestem, ale przejrzec przejrzałam, jak któraś chce to moge na maila wyslac.

Ja sprawdzam co jest w zupkach ktore teraz ja Majka i np w Hippa byl juz kalafior i groszek, dodatkowo koper seler, ziemniak, marchewka, dynia

jagunia jak na razie dostaje oprócz mleka soczki, które wprost uwielbia i raz na jakiś czas jabłuszko....po 5 miesiącu spróbujemy innych przysmaków

Mój Kamil ma awersję do .dyni. Zjadł wczoraj aż 1/2 słoiczka jak zjada średnnio 1i 1/2. Pluł gdzie sie dało. To nasz pierwszy taki przypadek :)

pytia pisze:
płatek - nie zaczynaj od marchewki, tylko od jabłuszka - nie powoduje zatwardzeń, wręcz przeciwnie, dobrze działa na kupkę ;) A potem, jakby w razie czego były problemy z kupką, to polecam do deserków dodawać łyżkę suszonych śliwek (ze słoiczka) - kupka murowana.

karolkaz, lolcia - w jakich ilościach dajecie warzywa do tej zupki? I ile mięska na jedną porcję? Czytałam gdzieś, że nie powinno się do zupki dla niemowlaka dodawać wywaru z mięsa, wiecie coś o tym??
Pytia- ja do takiej zupki daje 1 marchewkę 1 pietruszkę lub kawałeczek selera , pół ziemniaka i 30 g mięska; warzywa są raczej mniejsze.

No to i my się pochwalimy - Oskar spróbował już nawet rybki. Cmokał jak nie wiem co :)A do obiadku z warzywami i indykiem dodałam mu ziemniaczka - oczywiście całego nie zjadł, ale też mlaskał :) :) Do tego je już czasem bananka - oczywiście pogniecinego.

Dziewczyny mam dwa pytanka: :)
1. Po jakim czasie od wprowadzenia jabłuszka, dałyście maluszkom marchewkę?
2. I czy trzeba samą marchewkę czy można marchewkę z jabłkiem?

reklama
Mama Boo pisze:
No to i my się pochwalimy - Oskar spróbował już nawet rybki. Cmokał jak nie wiem co :)A do obiadku z warzywami i indykiem dodałam mu ziemniaczka - oczywiście całego nie zjadł, ale też mlaskał :) :) Do tego je już czasem bananka - oczywiście pogniecinego.

MamaBoo juz rybke wprowadzasz ?? Według rozpiski mojego pediatry to dopiero okolo roku pierwsze rybki mozna podawac i to ostroznie..

Do góry