reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie nowych pokarmów

Nie wiem gdzie o tym napisać więc może tutaj
Mam pytanie do mam dzieciaczków, które mają lub miały objawy skazy białkowej?
Czy objawa się ona wysypką?
W jakich miejscach?
Jak wygląda ta wysypka?
Już pisałam wcześniej że Mateusz ma taka wysypkę na udach od kilku miesięcy, są to takie krostki (grudki) raz o mniejszym a raz silniejszym zabarwieniu (blade lub czerwone). Pediatra podejrzewa jakąś alergię, Mateusz przyjmuje Zyrtec, raz dziennie po 5 kropli ale poprawy nie widać, dostawał też syrop Atarx ale ja wyczytał że od niego można się uzależnić więc odstawiłam. Po maści cholesterolowej mam wrazenie że skóra była bardziej czerwona
Nie mam pojecia po czym to jest, zaczynam obstawiać nabiał bo mam wrażenie że to pojawiło się jakiś czas po tym jak zaczęłam wprowadzać jogurty i inne produkty melczne.
Z tym, że mleko modyfikowane pił dużo wcześniej, kasze mleczno-ryżowe też jadł i nic takiego sie nie pojawiło:confused::confused::confused:
Mam wybrać się w końcu do alergologa bo pomysłu już nie mam co z tym zrobić.
Ale czy w tym wieku wykonuje sie jakies testy na alergię???
Mateuszowi to razcej nie przeszkadza, widze że tylko czasem sie drapie, ale to bardzo rzadko.
HELP!!!

reklama
ja też już dojrzewam do zwykłego mleka - tzn. Maks dojrzewa;-) - ale kurczaki nigdzie ni e idzie dostać garnka do mleka, takiego z wodą w środku! robią jeszcze takie???:dry::szok:

koga, a zaglądałaś na allegro? tam jest wszystko :-)

z ciekawości popatrzę w naszych sklepach - marketach, chociaż myślę, że warto zobaczyć na ryneczku - w sklepach z agd. Tam panie często mają różne cudeńka :tak:

koga, zobacz w zwykłych sklepach ADG albo marketach, są na pewno! w Makro widziałam!!!

moja Agatka też niekiedy zje 1-2 łyżki moich płatków na mleku ;-)

a ostatnio zasmakowała jej fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą - wcinała jak szalona:cool2:

Lolcia moja Zuza tez taka wysypke miala i jeszcze n dodatek na buzi na policzkach. lekarz kazal odstawic wszystko co wiaze sie z mlekiem, Zyrtek kazala podawac i smarowac mscia Locoid. wszystko ladnie zniknelo i jak po jakims czasie dalam jej troszeczke jogurtu czy zjadla platki na mleku na sniadanko to na drugi dzien znowu sie pojawialo. wiec mysle ze to jest uczulenie na bialko wiec staram sie unikac.

a co do fasolki szparagowej z maselkiem i bulka tarta to to jest najbardziej ulubione jedzenie Zuzi tak jak kalafior podawany w takiej samej formie:tak:

Zuzia dzieki za odpowiedź:tak:
To będę miała wieeeeelki problem z odstawieniem nabiału, bo Mateusz wogóle nie toleruje wędlin. Chyba będę mu mogła dawać tylko zupę z owocami na przemian - to jest w stanie jeść, buuuuuuuuuuuu

Lolcia, mojego Rafała chrześnica jest alergiczką (ma 2 lata)> Ona od samego początku życia była silnie uczulona. jej mama bardzo przestrzegała diety.

I teraz je już wiele produktów (np. gluten)

Z tego co wiem, to Paulina (mama Julii) bardzo szczegółowo ogląda zawartość np. jogurtów. Julka nie może jeść tych, w których jest jakiś rodzaj mleka. Inne może

(chyba mącę... nie umiem się dziś wysłowić :zawstydzona/y:)

Jest tak: ona je nabiał, tylko nie wszystko.

Szkoda, że nie mogę Ci więcej pomóc, bo oni teraz są w Anglii (jeszcze 10 dni), ale jak wrócą, to dowiem się wszystkiego i napiszę :tak:.

Może w tym temacie bardziej pomoże AniaM?

Kinga dzięki!
Szperam w necie i jestem lekko przerażona, ja chyba cały czas odsuwałam od siebie ta myśl o jego "alergii".
Zawaliłam, mogłam wcześniej odstawić nabiał:-:)-:)-(
AniaM, Marlenka wy macie doświaczenie w tej kwestii. Co dawać dziecku do jedzenia jeśli odstawię nabiał????

reklama
Kinga - dzięki!!! o allegro nie pomyślałam

zrobiłam już małe rozpoznanie w sklepach i wyobraźcie sobie, że nie znalazłam takiego garnka stąd moje pytanie:tak: a bynajmniej nie szukałam tego garnka w nabiałowym ...

sprawdzę jeszcze na pobliskim targowisku:happy:

Do góry