reklama
Zuzia24
Fanka BB :)
ja tak juz wczesniej pisalam Zuzi dawalam zwykly makaron i nic jej nie jest. tak samo jest z biszkopcikami. nie szukam zadnych bezglutenowych tylko te zwykle co sa w kazdym sklepie. przeciez tak jak AniaM napisala nasze dzieci nie sa juz takie malutkie
kelts
u nas też już była mandarynka, dzisiaj rano, zobaczymy co będzie, ale do wieczora żadnych niepokojących objawów nie było, więc może będzie spoko...
dania z pomidorami też już były jedzone i jest oki
a makaron tez mnie zastanawia, jakieś spaghetti chyba jest z gerbera, spróbujemy niedługo...
u nas mandarynka w duzych ilosciach (4-5 czastek) od 2 tygodni. bardzo smakuje, poza tym kiwi tez pyszne, tak z nowosci to byl tez grysik (kasza manna blyskawiczna). zreszta co by nie dostala to nasza mala zajada jak dzika
jak skonczy 9 miesiecy to zamierzam wprowadzic stopniowo mleko krowie, oczywiscie rozne glutenowe przysmaki
Marlenka
Marcowa Mama 2006
AniaM powodzenia w karmieniu. Najważniejsze, żeby dzieciątka się najadały i rosły zdrowo.
U nas brokuł już od dłuższego czasu jest OK. Pomidorki niestety smakowały, ale na skórce pojawiła się wysypka. Narazie w odstawce.
Do zupek gotowanych dodaję majeranek albo koperek suszony jako "dozwolone" przyprawy :-) Strasznie szybko rosną maluszki i zaglądają do naszych talerzy. Łukaszek najchęteniej zjada sobie ze mną jabłuszko. Obgryzam skórkę, a on skrobie swoimi dziąsełkami - żebyście widziały jaki jest wtedy szczęśliwy i mruczy z zadowolenia.
Kaszki owocowe i warzywne chętnie zjada - oczywiście i przede wszystkim łyżeczką. No, może czasem jak ma dosyć to pluje :-)
U nas brokuł już od dłuższego czasu jest OK. Pomidorki niestety smakowały, ale na skórce pojawiła się wysypka. Narazie w odstawce.
Do zupek gotowanych dodaję majeranek albo koperek suszony jako "dozwolone" przyprawy :-) Strasznie szybko rosną maluszki i zaglądają do naszych talerzy. Łukaszek najchęteniej zjada sobie ze mną jabłuszko. Obgryzam skórkę, a on skrobie swoimi dziąsełkami - żebyście widziały jaki jest wtedy szczęśliwy i mruczy z zadowolenia.
Kaszki owocowe i warzywne chętnie zjada - oczywiście i przede wszystkim łyżeczką. No, może czasem jak ma dosyć to pluje :-)
Dziewczyny to nie chodzi o to, że to, co z glutenem to może wywołać od razu widoczną reakcję - chodzi o to, że gluten może uszkodzić jakieś bardzo delikatne rzęski znajdujące się w jelitach. Brak tych rzęsek powoduje celiakię i trwałe uczulenie na gluten. Dlatego tak zaczęto na niego zwracać uwagę i pewnie dlatego za moich czasów było tak dużo dzieci chorych na celiakię.
pediatra mi powiedział,że jeżeli mały jest uczulony na gluten to dość szybko po zjedzeniu czegoś z nim będzie brzydka, śmierdząca kupa, z praktycznie niestrawionym jedzeniem - na pewno jej nie przeoczę ;-)
juana
informuję, ze trzy dni z rzędu była mandarynka i została przyswojona, jest super!
bułkę Kubas uwielbia, urywam mu kawałki ze środka i daje do raczki, a on je sobie pieczołowicie wpycha do paszczy, posuwając paluchem jak cos wypadnie, a potem zbiera jeszcze okruszki...
no i mój mysz przygotowuje się chyba do odstawienia piersi, bo juz pare dni nie chce za bardzo jeść mamusinego mleczka, taki był z niego cycoman, a teraz wyrywa sie, wygina i płacze jak go przystawiam... dzisiaj przed snem nakarmiłam go dopiero na śpiąco bo inaczej sie nie dało,
nawet nie mam zadnej mieszanki w domu, bo do tej pory nie potrzebowaliśmy, cyc był kilka razy dziennie i w nocy czasem sie zdarzało... teraz od paru dni, tylko wieczorem, rano przed wyjściem do pracy i w dzień raz po powrocie z pracy
ide we wttorek do naszej pediatry, to sie popytam, co mu dawać zamiast cyca
bułkę Kubas uwielbia, urywam mu kawałki ze środka i daje do raczki, a on je sobie pieczołowicie wpycha do paszczy, posuwając paluchem jak cos wypadnie, a potem zbiera jeszcze okruszki...
no i mój mysz przygotowuje się chyba do odstawienia piersi, bo juz pare dni nie chce za bardzo jeść mamusinego mleczka, taki był z niego cycoman, a teraz wyrywa sie, wygina i płacze jak go przystawiam... dzisiaj przed snem nakarmiłam go dopiero na śpiąco bo inaczej sie nie dało,
nawet nie mam zadnej mieszanki w domu, bo do tej pory nie potrzebowaliśmy, cyc był kilka razy dziennie i w nocy czasem sie zdarzało... teraz od paru dni, tylko wieczorem, rano przed wyjściem do pracy i w dzień raz po powrocie z pracy
ide we wttorek do naszej pediatry, to sie popytam, co mu dawać zamiast cyca
Osinka
Marcowa Mama Agatki 2006
juana i inne dziewczyny...
po odstawieniu od piersi trzeba jeszcze dziecku dawać mieszankę? ile?
moja Agatka też mnie mniej potrzebuje, w dzień raczej do tulenia, nakarmić ją to jeden wielki maraton wszystko ją interesuje..
po odstawieniu od piersi trzeba jeszcze dziecku dawać mieszankę? ile?
moja Agatka też mnie mniej potrzebuje, w dzień raczej do tulenia, nakarmić ją to jeden wielki maraton wszystko ją interesuje..
Zuzia24
u nas tez mleczko jest tylko przy zasypianiu. a dodatkowo nie daje jej mleka bo ona nawet nie chce tknac jego wiec przestalam. kaszek z mlekiem tez nie chce wiec chyba taka jest jej natura(podobnie jak ja -nienawidze mleka ). ale zeby troszeczke nadrobic to daje jej serki
Osinka
Marcowa Mama Agatki 2006
Ivka, z tego co piszesz można wywnioskować, że masz rewelacyjną lekarkę dla dziecka!!! ciekawe jak u nas to wygląda, pewnie o niebo gorzej
z ciekawości zapytam
kiedyś jak poszłam zapytać co robić, bo wracam do pracy, prosiłam o jakieś porady to mi lekarka kazała odstawić Agatkę od piersi i podawać Bebiko
po jakimś czasie dała mi kilka próbek mleka enfamil (chyba), do tej pory leżą w szafce
z ciekawości zapytam
kiedyś jak poszłam zapytać co robić, bo wracam do pracy, prosiłam o jakieś porady to mi lekarka kazała odstawić Agatkę od piersi i podawać Bebiko
po jakimś czasie dała mi kilka próbek mleka enfamil (chyba), do tej pory leżą w szafce
reklama
ivka76
Osinko rzeczywiście nasza lekarka jest po prostu rewelacyjna. Zresztą sporo swoich porad opiera na własnym doświadczeniu, bo ma... trójkę Maluszków. Właśnie dlatego też mam do niej takie zaufanie jeśli chodzi o wszystko łącznie z wprowadzaniem nowego jedzenia. Dodam, że ona przyjmuje w państwowej przychodni, a poza tym jest prywatnie dostępna 7dni w tyg. 24godz.
Podziel się: