reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie nowych pokarmów

u nas tez kaszki tylko zjadane sa po podaniu lyzeczka. przez butelke nic nie przejdzie. soczek pijemy z niekapka.

a co do kostek rosolowych dalam na poczatku chyba ze dwa razy po pol ale juz nie daje. wole troszeczke posolic i gotowac warzywa wraz z kawalkiem mieska ktore potem razem z warzywami miksuje.

reklama
Ella tez na szczescie zjada wszystko az sie kurzy!!:-D:-D Ja jej sama gotuje, ale jak dam sloiczek to tez wsunie!! Z warzyw juz je wszystko! Wlacznie z kalafiorem, brokulami, groszkiem, fasolka itp. Mieska jeszcze nie dawalam ale od przyszlego tygodnia zaczynamy!! No i zoltka tez nie, jutro pierwszy raz!:tak:Owoce tez bardzo lubi- ulubione jest jablko z gruszka (ale zrobione przeze mnie). Generalnie ona woli moje gotowanie niz sloiczki! Warzywa i owoce kupuje tylko ekologiczne wiec sie nie martwie! No i w koncu polubila soki, ale tylko gotowe! Wyciskane dalej bleee:baffled::-D:-D

Ja nie dodaje kostki rosołowej ani żadnych pomocy smakowych

Wczoraj chciałam pocieszyć moje maleństwo chrupeczką.
Tak piszecie ,że wasze pociechy zachwycają się i ładnie je wcinają więc myśle może Kubie też posmakują.
I co................
Chrupki niestety też są beeeeeeeeeeeee aż go trząsło
i co ja mam dać żeby naprawde mu smakowało i zeby zjadł z ochotą

Ja w sobote ugotowalam 3 dania , barszczyk , zupke z cukini i ziemniaki ze szpiakiem , ugotowalam troszke wiecej i zamrozilam czesc w sloiczkach a czesc w woreczkach. Selince bardzo smakuje barszczyk i zupka z cukini szpinak troche mniej. Ja do zupek dodaje odrobinke soli i Selinka je wiec nie bede jak na razie nic wiecej dodawac. A co do mrozenia to czytalam ze mozna mrozic i tutaj na formum wiele mam pisala ze mroza wiec tez zamrozilam i jest ok.
Wczoraj zrobilam mus balkowo -bananowy , ale cos chyba nie zabardzo smakuje, sprobuje jeszcze podac jej na podwieczorek moze pozenij bedzie miala ochote :happy:
a co do chrupek to ja jeszcze nie dawalam, ale Selinka nie ma jeszcze zebow a jak dalam jej kawalek ciasteczka dla dzieci to nie wiedziala co z nim zrobic :-D wiec jeszcze poczekam troszke.
Dzisiaj pierwszy raz na obiadek dostanie pol zoltka do zupki , ciekawe czy bedzie smakowac :confused:

Kaśka- obojetne w czym zamrozisz. Mozna np. w pojemniku na kostki do lodu, a potem przełozyć do woreczka. Bedziesz miała od razu wygodne porcje.

Dziewczyny- przeczytałam na necie , że do skończenia 1 roku nie powinno się podawać dziecku buraczków, bo zawierają AZOTYNY. :eek: :confused:
Spotkałyście się z czymś takim? Pisze o tym, bo Martynce buraczki w zupce baaaardzo smakują :-)

Nareszcie Brian zjadl caly sloiczek ziemniakow z wolowinka!:happy:
a przedtem wogole tego nie chcial stopniowo dawalam podgrzewalam i dzis normlanie juz zjadl:-)

reklama
mokkate ja nie spotkałam się z informacją, że nie można buraczka do 12 mies. podawać.... Jak dowiesz się więcej to daj znak, bo ja dziś ugotowałam PIERWSZY WŁASNORĘCZNIE WYKONANY OBIADEK wg. przepisu Anik właśnie zupkę buraczkową :tak::tak::tak: Jutro zupka będzie miała premierę :) trzymajcie kciuki by Miłoszkowi zasmakowała :)

Ale za to ja przeczytałam w miesięczniku "dziecko", że nie można żółtka podawać z potrawami mięsnimi a tylko z warzywkami.
dr Piotr Albrecht z Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci AM w W-wie:
"karmienie dziecka jednoczęnie mięsem i żółtkiem daje pewien nadmiar białka. Żółtko lepiej podawać do dań bezmięsnych. Całe jajko zaleca się podawać dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia."

Do góry