reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wprowadzamy nowe pokarmy

Ja zazwyczaj rozgniatam bananka widelcem, a jabluszko tre na tarce. Raz zmiksowalam, wtedy deserek mial konsystencje musu, ale Maly jadl go mniej chetnie.

Po Waszych relacjach sprobowalismy suszonej sliweczeki z Gerbera. Pychota!!! - wcinam, az mi sie uszy trzesa i kuku;-) potem jest jak nalezy.
Ostatnio Babcia kupila suszone sliweczki i zrobilismy domowy deserek (wystarczy je troszke pogotowac w nieduzej ilosci wody i potem zmiksowac razem z ta woda) - wychodzi rownie pyszne i duzo taniej. Polecam, bo po co placic 1,70 PLN za sloiczek w ktorym i tak 70% skladu to woda.

reklama
Ja kaszki też tylko bobovity i jest ok. A co do owocków i warzyw to nam lekarka powiedziała taką zasadę jak jest w słoiczku od danego miesiąca to można małej podawać.
Banank próbowałam i jest ok ale najlepsze są jabłka - championy: kwaśne, twarde, soczyste. A najlepiej jak jest całe jabłko dane w łapkę - sama sobie skrobie ząbkami. Przeważnie jednak jak mała sobie tak poskrobie 10 minut to potem z trudem wyrywam jej jabłko z rączek i ścieram na tarce tez wcina.
Dałam małej 1 ciasteczko i bardzo jej smakuje, nawet odgryzła większy kawałek ale tylko ciamkała go w buzi az się rozpuścił, a innym razem jak kawałek był za duży to wypluła - mądre dziecko! ;)

a my dzisiaj zaczelismy zupki z mieskiem - na poczatek poszedl kurczaczek; a z deserkow sliwki sa the best ( tez myslalam zeby malej sama zrobic :) ) - jablka juz nie tak bardzo wiec mieszam oba i mala zjada :) poza tym zrobilam powrot do kaszek ale mala nie chetnie je je ... zobzcymy czy cos z tego bedzie na dluzsza mete :)

magdaleona a jakie ciastka podajesz ?

margarett Franek tez dzis testowal chrupki i byl zachwycony :-) nasze psy dzielnie mu dopingowaly chcac poniekad wykorzystac nieuwage i przejac flipsa ;-) ale mama byla czujna,zreszta Franek nauczyl sie odganiac je lapka na muchy(znaczy mama dala dziecku do zabawy a ze psy sie boja lapki to jak maly ja trzyma i wyma****e znikaja natychmiast :-D )
Z nowosci u nas byl dzisiaj rosolek bobowity.Taki z grubszymi kawalkami zostal wciagniety w trzy minuty :-)
Magdaleona takie duze jablko to powazna sprawa,kolejny krok ku doroslosci ;-)
Idziu No to juz masz kolejnego miesozerce w domku ;-)

buba - jak juz jestesmy przy tym gownianym temacie :) to owszem jest lepiej - mala robi kupke prawie niewidocznie dla nas - ale na razie robi na raty - musi sie nauczyc zeby walnac od razu calosc :) a tak prze pol dnia bobki zbieramy :) mysle ze soczek jablkowy i sliwkowy i sliweczki suszone (ulubiony deserek malej ) przyczynily sie do tej poprawy :)

reklama
U nas Maja chora i apetyt jej sie pogorszyl. Niechciala kaszki, zupek ze sloiczka. Najlepiej jabuszko tarte albo cycek. Dzis zrobilam delikatnej zupku dla Maksia- ryzowki- i dalismy Mai, ojejku jak wcinala bardzo jej smakowala zjadla taka rozdrobniona widelcem nie zmiksowana. Pewnie dlatego ze byla slona hihihihi A wczoraj sprobowala samych ziemniaczkow z koperkiem z obiadu. tez jej smakowalo. :)))
Kiedys w internecie znalazlam takie tableki gdzie byly wymienione warzywa i owoce wypisane i napisane bylo od ktorego miesiaca mozna je podawac, nie ma moze ktoras z was takiego czegos?

Do góry