reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzamy nowe pokarmy

reklama
A swoja droga to ciekawe ze epidemia osteoporozy jest w krajach w ktorych propaguje sie picie mleka, natomiast tam, gdzie nikt go nie spozywa, nie notuje sie takich przypadkow zachorowan ;-)

Bo to nie tylko chodzi o dostepność wapnia w mleku, ale również o jego przyswajalność. Poza tym istotna jest tez proporcja wapnia do fosforanów i dostarczanie także tych składników w diecie. Zresztą gdzieś czytałam, że dieta bogata w wapń wcale nie gwarantuje że nie zachoruje się na osteoporozę. No i jeszcze pozostaje niezbednej do wchlaniania wapnia wit. D3. Bardziej narażone na osteoporozę są kobiety wysokie i szczupłe a nie te niższe i okrraglejsze. To też kwestia proporcji hormonów płciowych. Te pierwsze to typ estrogenowy a te drugie typ progestagenny zatem skoro zabraknie w wieku pomenopauzalnym estrogenów to zmniejsza sie gęstość kolagenu i również w kościach rozluźnia się szkielet na którym opierają się komórki kostne. Sprzyja to wypłukiwaniu związków wapnia i stąd pogarsza się gęstość kości.

Bo to nie tylko chodzi o dostepność wapnia w mleku, ale również o jego przyswajalność. Poza tym istotna jest tez proporcja wapnia do fosforanów i dostarczanie także tych składników w diecie. Zresztą gdzieś czytałam, że dieta bogata w wapń wcale nie gwarantuje że nie zachoruje się na osteoporozę. No i jeszcze pozostaje niezbednej do wchlaniania wapnia wit. D3. Bardziej narażone na osteoporozę są kobiety wysokie i szczupłe a nie te niższe i okrraglejsze. To też kwestia proporcji hormonów płciowych. Te pierwsze to typ estrogenowy a te drugie typ progestagenny zatem skoro zabraknie w wieku pomenopauzalnym estrogenów to zmniejsza sie gęstość kolagenu i również w kościach rozluźnia się szkielet na którym opierają się komórki kostne. Sprzyja to wypłukiwaniu związków wapnia i stąd pogarsza się gęstość kości.

IrlandiaBardzo precyzyjnie to ujelas :tak: Tak z tym mlekiem i wapniem wlasnie jest ;-) Troche tez czytalam i edukowalam sie w tej kwestii i dowiedzialam sie ze kobitki po 30-stce musza cwicyc fizycznie conajmniej 3-4 dni w tygodniu aby wzmacniac i rozwijc miesnie ktore przyczepione sa do kosci wzmacniajac tymi cwiczeniami kruszejacy z dnia na dzien uklad kostny.....:-( tylko kto ma czas na takie luksusy jak cwiczenia 3-4 razy w tygodniu z trenerem ;-)

Tia... Ja raz w tygodniu nie moge sie zmobilizowac :-D
Co m-c wykupuje (zeby nie bylo, ze nie dbam o zdrowie ;-)) karnet na 8 zejec na pilates i korzystam z niego max 2-3 razy w miesiacu :-D:-D:-D
Potem pewnie bedzie jeszcze gorzej z brakiem czasu ;-)

rany jaka dyskusja :)
my nigdy nie uzywalismy mleka modyfikowanego ( z michalem tez) wiec nie mamy tego problemu; wiem ze jest w kaszkach mlaecznych jakie je mala a poza tym to serki, jogurty i mleko krowie dodawane do dan typu nalesniki, placki czy ciasta;

a jako ciekawostke dodam ze moje dziecko nie mialao jescsze czekolady w ustach ani nic opartego na kakao; ale to pewnie niedlugo :)

Podbijam żeby się pochwalić... A raczej Olka. :-D Moje dziecię dumnie paraduje po mieszkaniu z wielką bułą! :szok: Bez wymiotów i nudności. Normalnie szok! Nie zjada jeszcze dużo, ale 1/3 potrafi wciągnac. Już niedługo witajcie kanapki i żegnaj butlo! Ech! Rozmarzyłam się! :biggrin2::rolleyes2::rofl:

reklama
Do góry