reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wpadka kontrolowana ;-)

Buuu :(
No ale nic na to nie poradzimy. Szkoda tylko, ze niestety propaguje sie pomoc tylko biednym, ktorych nawet te kilkaset zlotych czesto rzadko uratuje. Tak sobie mysle, ze gdyby kobieta np. byla glownym zywicielem rodziny i zarabiala np. 4tys na reke, a jej maz mial najnizsza krajowa to nie zalapaliby sie na wychowawczy. Ale gdyby ona na niego poszla to przeciez w zyciu by nie wyzyli z pensji meza ::) Bo wg przepisow maja wiecej niz 504zl na czlonka rodziny jesli policzyc ich dochody prawda ??? Wiec kobieta nie dostanie kasy. A jesli nie dostaje kasy to wyplate przynosi tylko maz. Jesli dobrze rozumuje to jest to wielka luka prawna....

reklama
Takich luk prawnych gdyby sie tak bardziej wglebic to by sie wiele znalazlo ... zamiast pomagac to tylko Nas dobijaja, kolejna "wspaniala" ustawa ....

tak sobie podczytałam o urlopie wychowawczym i podpowiem Wam jeszcze jedno rozwiązanie a propos z naszej firmy :)

Po urlopie macierzyńskim masz prawo do pójścia od razu na urlop wypoczynkowy więc to jest dodatkowy czas (26 dni +2 dni opieki nad dzieckiem). Zależy wszystko od Twojego bezpośredniego przełożonego - można porozmawiać i wyjaśnić np. że dziecko jest jeszcze karmione piersią - przysługuje Ci dodatkowa godzina na karmienie + pójście na 3/4 etatu przez jakiś czas.

Drugie rozwiązanie - bardziej drastyczne - przerywasz urlop wypoczynkowy i idziesz na zwolnienie lekarskie ale UWAGA ze względu na problemy zdrowotne z dzieckiem - nie do podważenia przez żadną kontrolę z ZUSu poźniej kontynuujesz zwolnienie ile będzie trzeba.

Ja wiem, że każda z nas chciałaby normalnie, porozmawiać i dojść do kompromisów, ale czasami nie ma innej możliwości...

Urlop masz prawo wykorzystać a nawet i musisz ;)
Oczywiście sa takie rozwiązania ale to wszysto leży w gestii szefa i Twojego sumienia.
Ja i tak będę musiała łazić do roboty ale też i pokombinuję .Jak narazie niemam o czym jeszcze myśleć ;)
A po za tym to nasze prawo zmienia się jak pogoda (tylkonie tej zimy HIHI)

No z tym urlopem wypoczynkowym wiem i mam zamiar go wykorzystac. Nawet mam w planach tegoroczny zachowac, i potem po macierzynskim wziac urlop z 2005 + urlop z 2006 czyli 26+26=52 dni ;)

Agutek hmm.. z tego co i wiadomo to urlop z 2005 musisz wykorzystac do konca marca 2006 ... ale pogadaj z kadrami u Ciebie w pracy , bo u mnie tak wlasnie to wyglada ... szkoda zebys miala stracic 26 dni wolnego :)

No niby tak jest zapisane, ale w rzeczywistosci zawsze jest inaczej, ogolnie urlop wazny jest z tego co pamietam 3 lata, potem go wyplacaja w pieniazkach. U nas tez cisna zeby wybrac go do marca. Oczywiscie sie pomylilam bo nie chodzilo mi o urlop za 2005 tylko tegoroczny (za 2006) plus za 2007rok - gula jestem ;) Bo rodzic planuje w 2007 roku czyli juz bedzie mi nowy urlop przyslugiwal. A jezeli w przyszlym roku w marcu bede jeszcze na L4 ze wzgledu na ciaze, albo juz na macierzynskim to wiadomo, ze nie bede miala molziwosci wykorzystac urlopu za 2006 rok, wiec wezme go sobie dopiero po skonczeniu macierzynskiego ;)

reklama
Tak urlop zaległy należy wykorzystać do mońca marca roku następnego.
Pierwsze pytanie PIPowca na kontroli u mnie było :" czy urlop zaległy został wykorzystany do końca marca. Więc nie wiem  :-[ czy tak Ci się uda ale może  ;)

Do góry