reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WÓZKI

Dasia My tez ogladalismy foteliki z Graco i naszym zdaniem sa rewelacyjne, przy starszym przetestowalismy chyba ze 3 rodzaje i zgadzam się z Toba, że nawet te z atestem sa czasem po prostu "bezmyślnie" projektowane. Graco polecam. Dzięki za informacje o tym preparacie. Poprzednio mielismy wózek na pasach, ale teraz nie dala bym rady wciągnąć go na 4 piętro (wtedy mieszkalismy na parterze). hihi... Widze ze "ZAGRAKUJEMY" polskie chodniki. :D

reklama
Witam,
przejrzalam Wasz watek,bo sama mam do rozstrzygniecia problem wozka,a tu widze,ze juz i foteliki sie pojawily:-)
Dziewczyny,zalezy ile bedziecie wozic samochodem Wasze maluszki,ale prosilabym abyscie spojrzaly na strone http://www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=244
Tu sa testy fotelikow samochodowych,przeprowadzone przez ADAC,wiec raczej wiarygodne...
Wiem,ze ceny sa porazajace,ale obserwujac np. model cabrio - wreszcie spadaja...
Pisze,ze zalezy ile Male bedzie jezdzic,bo nam sie zapowiada trasa codziennie gliwice(nasz dom)-myslowice(dom tesciow)-katowice(praca)-myslowice(jw.)-gliwice(jw.).Jednym zdaniem-cale szczescie,ze wreszcie otwarli autostrade i kazde z "moich" miejsc szczesliwie jest niedaleko od niej :))A musze wrocic do pracy,a na 9-10h opiekunke nas nie stac (taniej jednak benzyna i utrzymanie dzieciatka) Ale moze rzeczywiscie nie trzeba sie az tak wpatrywac w testy autofotelikow, jesli Malluch ma byc wozony raczej "dookola komina".
Co do wagi (bo na to sie patrzy w tym wypadku,nie wiek),to niestety bywa roznie-mielismy okazje kupic nasz model od ludzi,ktorych synek te 13 kg osiagnal po 15 mies.,ale nasz kolega mial fotelik do 10 kg i jego synek wyrosl z niego po 5 mies.,czyli jak zwykle-dziciatka zachowuja sie nieprzewidywalnie...
Co do wozka,to jestesm w kropce.Co tam!nawet w wielokropku...bo mieszkam na 2 pietrze bez windy...Praca praca,ale zostaja jeszcze weekendy,kiedy wozek mysle,ze sie przyda ;) Ale podobno (tez przetestowane na jednym z kolegow ;)) nie ma to jak 2 wozki: najpierw tradycyjna gondola,a potem spacerowka,on po 1ym dziecku w 4 mies. uzytkowania sprzedal cudo wielofunkcyjne (nie znam frmy),bo gondola juz byla za mala,a spacerowka jeszcze nie spelniala swojej funkcjl...zaznaczam,ze dzieciatko bylo czerwcowe...Ale wtedy tez jeszcze mieszkali wszyscy sobie w bloku z winda...to sobie z wozkami mozna poszalec...
Mielismy jeszcze koncepcje takowa,cobym tylko gondole taszczyla na gore,a stelaz zostawal na dole przypiety lancuchem rowerowym i maz by zabieral na noc i znow wystawial na dzien,ale po pierwsze: moze lepiej nie wodzic sasiadow swoich na pokuszenie??? ;) (tyle zlomu w calym miescie,nie widziales tego jeszcze!popatrz...o!popatrz... :laugh:),a po drugie te gonodle tez maja po 6kg...Oj,jeszcze odpracuje ja na tych schodach te 5 mies lezenia...odpracuje... :(
Jeszcze spojrze do jakich wnioskow podochodzilyscie...a teraz wracam polezec...

ozania, ale wcześnie rozpoczęłaś dzień ;D

Ja wlaśnie ze względu na wysokie trzecie piętro i fakt, że maluch się urodzi latem kupuję wózek spacerówkę i w ogóle nie zamierzam mieć gondoli. Spacerowka musi spelniac tylko takie kryterium, ze ma sie rozkladac na plasko zupelnie. Wtedy wklada sie nosidlo i mozna wozic nawet noworodka. Dodatkowo w takim nosidle przez jakis czas maluch moze spac na wyjezdzie. No i tu bardzo mi pasuje Graco Aerosport, bo jest stosunkowo lekkie, mozna dokupic nosidlo, a dziewczyny jeszcze piszą że to wytrzymaly wozek. Jedyna wada jaką w nim znalazlam to taka, że jest nieprzekladana rączka. Ale po prostu gdy świeci slonce, trzeba będzie mieć parasolkę do wozka i tyle...

Moi znajomi z dziecmi tez mowia zeby nie kupowac wozkow wielofunkcyjnych. Najlepiej miec jakas gondolę [nie warto sie na nią wykosztowywać bo to na krótko] i potem warto zainwestować w spacerówką - trwałą i lekka. Ta posłuży na kilka lat. Wszyscy sprzedaja wielofunkcyjne po okresie uzytecznosci gondoli, bo podobno spacerowki w tych wozkach sa kiepskie.

pozdrowka

Moje rozwarzanie dotyczace wozka dotycza wlasnie: gondola czy maksymalnie rozkladana spacerowka?
Wprawdzie nie bylam jeszcze na przegladzie wozkow, ale juz mam wielki metlik w glowie:)
Na pewno bede tu zagladac w celu rozwiania swoich watpliwosci:)

cześć,
Aniu.G musisz pamiętać, że te wkładki do spacerówek są dużo mniejsze niż gondole. Ponieważ wg USG mam mieć spore dziecko, zdecydowałam się na gondolę, bo w takiej wkładce do spacerówki szybko zrobiłoby się mu ciasno. Jak rozmawiałam z osobami, których dzieci mają już kilka czy kilkanaście miesięcy, to z takich wkładek byli zadowoleni rodzice małych dzieci, a ci, którym urodziły się dzieci trochę większe od przeciętnej narzekali, że szybko im dzieci wyrosły. Może to Ci trochę pomoże w wyborze wózka. Ja chodziłam do sklepów z miarką.
Pozdrawiam
Giza

Dziewczyny,
ja nie kupuję wózka z gondolą, bo są dla mnie za ciężkie. Kupuję spacerówkę rozkładaną do poziomu (podobnie zrobiłam przy poprzednim dziecku). Poza tym mały rodzi się w maju,więc jesienią będzie juz siedział-to po co mi kolumbryna z gondolą (zimą rozumiem). Michaś urodził się 19 kwietnia i nim skończył pół roku jeździł z podniesionym oparciem (w Graco można skorzystać z pośrednich ustawień oparcia-np. model Quatro ma ich aż 4).
Ponad to wszystkie moje znajome i koleżanki,które pokupowały wózki z gondolami pozmieniały je na spacerówki nim dzieci pokończyły 8-9 m-cy. Pytanie: po co w takim razie kupować dwa razy wózek ??? Tym bardziej jeśli trzeba go taszczyć na wysokie piętra...
Michaś miał Graco Voyager i mieszkałam najpierw na 4 piętrze, potem w kamienicy na wysokim drugim i chwaliłam wózek, bo byłam zdana sama na siebie żeby sie z nim dostać do domu i to nie tylko z dzieckiem w środku,ale także z zakupami. Spacerówki są lżejsze i poręczniej się składają (co jest ważne jeśli musimy transportować wózek autem o małym bagażniku-ja woziłam w Cinquecento wózek Michasia).
Ale wybór należy do każdego indywidualnie...
Pozdrawiam
Dasia

Cześć wszystkim!!! Jeśli chodzi o wybór wózka,mój wybór padł na Tako-Julia. Przetrząsnęłam już tyle stron internetowych ,że szok. Miałam niezły mętlik w głowie. Najpierw w oko wpadł nam nowy model Graco Quatro Deluxe - ale pomijając cenę jest mało praktyczny,do wyboru tylko 3 kolory,brak dodatków typu torba,folia przeciwdeszczowa. Za wszystko trzeba extra płacić.No i bardzo ważna dla mnie rzecz-brak przekładanej rączki :( Aż natknęłam się w sklepie na Tako- ma wszystko czego szukałam we wózku,do tego przystępna cena i ok.10 kolorów do wyboru ;D Oto przykładowe zdjęcie:
normal_PICT0329.jpg

Ja na początek kupuję nie za drogą gondolę, spacerówka nawet taka rozkładana "na płask" nie jest zalecana dla noworodków. Jak mała wyrosnie, kupimy jej wypasioną spaceróweczkę:) Nie przemawia do mnie iedal wózków 3 w 1, a juz kompletnie nie rozumiem mocowania na stelazu wózka fotelika samochodowego...

Hej Tiili!

A podaj proszę stronę internetową z twoim wózeczkiem to doczytam wszystkie potrzebne informacje.
ja nie mam pojecia jaki wózek wybrać a Twój jest fajny.

Z góry dziękuję
Pozdrawiamy

reklama
Karola291 - to jest stronka producenta www.tako.czest.pl,ale nie ma tam zbyt dokładnego opisu,da Ci ogólny pogląd na wózek. No i nie ma pełnej oferty oraz zdjęć kolorów wózków. Ale warto zobaczyć :)Teraz mają w ofercie nowe wrzosowe kolorki i wzory. Też fajowe. Najlepiej obejrzeć wózek na żywo w sklepie i się przekonać. Ja tak zrobiłam ;) Cały wózek waży ok.18 kg,czyli tyle co większość wózków dwufunkcyjnych. Cena w zależności od regionu Polski ok.800 zł,czyli przyzwoita ;) Podam Ci jeszcze linki do niemieckiej aukcji e-bay,tam ostro handlują tymi "brykami". Miłego oglądania.
Model Natalia: http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=23611&item=7311118253&rd=1
Model Julia: http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=23611&item=7312100732&rd=1
Model Wiktoria: http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=23611&item=7312101064&rd=1

P.S. to nie są jeszcze wszystkie kolory,ja mam zdjęcia w innych kombinacjach kolorystycznych ;)

Do góry