lecimy od początku. wybacz ale nie mam za bardzo czasu na cytowanie ciebie więc dopiszę w twoim tekście. moje uwagi będą pogrubione.. ;-)
To by było chyba na tyle. jak masz jakieś pytania to pisz. wiem jak trudno jest wybrać odpowiedni wózek.1.Rodzaje wózków.
Domyśliłam się już, że gondola jest dla malucha leżącego, a spacerówka dla starszego dziecka (tzn. gdzieś tak od 1,5 roczku??).
nie do końca: są wózki 3 funkcyjne w których spacerówki można używać gdy dziecko skończy 6 miesięcy. jednak wydaje mi się, że najlepiej jest zmienić gondolę na spacerówkę jak dziecko siedzi. są też inne spacerówki, tzw parasolki: małe kółka, bez amortyzacji i czasem z pozycją półleżącą i siedzącą. te właśnie są dla dzieci trochę starszych.
A to takie coś, co wygląda jak koszyk na zakupy i w tym sobie dzidzia leży? To jest też gondola, tylko jakaś taka doczepiana?
??????nie umiem sobie czegoś takiego wyobrazić.
2. 3w1 czyli... gondola, spacerówka i... fotelik samochodowy? Warto kupić takie all-in-one?
tutaj musisz się zastanowić. u mnie się nie sprawdziło. mam mały samochód i stelaż nie wchodzi mi do bagażnika (chyba, że zdejmę koła i na "kopach" go wcisnę :-)). z tego też powodu mała rzadko ze mną podróżuje :-(. no ale bezwzględnie dziecko musi jeździć w foteliku. moja mała jest dość dużym dzieckiem i pomimo, że nie przekroczyła jeszcze wagi 13 kg (do takiej wagi mamy fotelik), musimy go wymienić na kolejny. za moment też będziemy musieli zmienić gondolę na spacerówkę, no i mam dylemat: gdzie to wszystko przechowywać. Wpadliśmy na genialny pomysł żeby sprzedać wózek i kupić inny - samą spacerówkę. tak sytuacja się przedstawia u mnie.. ja bym nie kupiła ponownie wózka 3funkcyjnego. jak byłam w sklepie i chciałam kupić sam wózek głęboki to facet zaśpiwała mi taką cenę, że taniej wyszło za ten mój:-)
3. Co wózek powinien posiadać, czyli kilka słów na temat akcesoriów typu folia przeciwdeszczowa, torba na pieluchy... pompka do kół?
ja nie mam pompki do kół (używałam zwykłej rowerowej;-)), folia przeciwdeszczowa jest przydatna, moskitiera, torba pielęgnacyjna z przewijakiem, do tego fajnie żeby wózek miał okrycie na nóżki i parasolkę przeciwsłoneczną (ja do swojego zamontowała uniwersalną i to był błąd. ciągle się ześlizgiwała). jeśli kupujesz 3funkcyjny to możesz się zapytać o śpiworek na zimę do spacerówki (ja mam złe doświadczenia z oryginalnymi dodatkami: na parasolkę czekała 3 miesiące, a na śpiwór-2)
4. Waga - tzn. winda od półpiętra i ja, mała biedna kobietka, uginająca się pod ciężarem 5-litrowego baniaka z wodą Żywiec... Ile taki wóz ważyć powinien, żeby moje dziecko nie zostało samo na świecie? ;-)
ojjj. nie przesadzaj. kobieta po porodzie dostaje mega siły ;-)ja swój wnoszę na 1 piętro a waży ok 15kg. oczywiście najpierw mała ląduje w domu, a potem wózek. ja bym dziękowała najwyższemu gdyby u mnie w bloku była winna od półpiętra. a tak na poważnie: moi rodzice mieszkają na parterze i jakoś tam małą wnosiłam razem z wózkiem. łatwo nie było, ale dawałam radę :-)
5. Co tam jeszcze Wam przyjdzie do głowy.
ważne: koła powinny mieć amortyzatory. mój kumple kupił chicco - stelaż spładany jak spacerówka parasolka i do tego gondolę. dziecko na wybojach latało po wózku. super są przednie koła skrętne, ale... słyszłam, że jak są 4 koła to są problemy ze skręcaniem. ja mam 3kołowca (podwójne przednie koło przez co wózek jest bardzo stabilny. looknij sobie na Implast Bolder 3), świetnie się prowadzi tylko pokonać te podjazdy dla 2śladów... radzę :-)