reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wózki , wyprawka i inne

reklama
Klauduśka:

Wyprawka do szpitala z komentarzem:
Na czerwono zaznaczone to, czego ja nie brałam/nie używałam.

Rzeczy dla mnie

• 3-4 koszule nocne / do karmienia, rozpinane z przodu (po porodzie strasznie się pocisz i koszulę codziennie zakładałam świeżą)
  • jedna koszula do porodu, najlepiej w miarę krótka – odpierze się☺
  • Ciepłe skarpetki (nawet ich nie wyjęłam z torby:p)
  • Kapcie (klapki wystarczą – po prysznicu wyschną)
  • Klapki pod prysznic
  • Majtki jednorazowe lub bawełniane 6 – 8 (miałam jednorazowe – słabo trzymają podkład w miejscu i siatkowe wielorazowe – dużo lepsze i wygodniejsze, no i się nie rwą:p)
  • Podkłady poporodowe molimed hartmann (najlepsze z testowanych) przez pierwsze 5 dni zużyłam 2 paczki
  • Podpaski (do domu) – najpierw najlepiej coś typu Bella perfecta maxi blue (te na noc), potem normalne podpaski i wkładki w miarę zmniejszania się ilości odchodów poporodowych
  • Biustonosz do karmienia 1-2
  • Wkładki laktacyjne (położna mnie opierdzieliła jak zobaczyła, że mam je w miseczkach – najpierw w ogóle nie używałam, do czasu nawału mleko wyciekało tylko przy karmieniu, potem było gorzej;))
  • Laktator (jak dla mnie niezbędny przy nawale (2-3 doby po porodzie), chociaż ręcznie też ściągałam)
  • Kółko do siedzenia (nie wyjęłam z torby, lekarz dobrze mnie zszył i radziłam sobie bez niego siadając bokiem na jednym półdupku, potem po zdjęciu szwów już normalnie, ale z tego co wiem, dla niektórych niezbędne)
  • 2 ręczniki (duży i mały) najlepiej w ciemniejszym kolorze
  • Nakładki do wc jednorazowe, albo na Małysza;)
  • Podkłady do przewijania – idealne dla mamy pod pupę – po porodzie leje się strumieniem, więc żeby nie leżeć w tym syfie lepiej od razu na porodówce mieć przygotowany w zasięgu ręki i poprosić położna przy przeturlaniu się na łóżko, żeby podłożyła – dają ligninę, która niestety mocno przecieka i się rwie, przykleja do ciała
  • Ręcznik papierowy do osuszania krocza – niezbędny
  • Tantum rosa – rozrobiony z butelce z dzióbkiem do przemywania krocza – niezbędny, łagodzi ból, przemywać jak najczęściej, kilkanaście razy na dobę

• Kosmetyki:
    • Pasta do zębów + szczoteczka
    • Szampon
    • Żel pod prysznic (do piersi bezzapachowy)
    • szczotka, gumka do włosów – rozpuszczone bardzo przeszkadzają i dziecko może dość mocno pociągnąć
    • Chusteczki higieniczne
    • Chusteczki nawilżane
    • Maść do brodawek –najlepiej czysta lanolina, purelan np.
    • Tonik do twarzy, krem do twarzy, płn micelarny - co tam używasz
    • Waciki
    • balsam do ciała
    • Krem do rąk
    • Mała kosmetyczka (puder, tusz, kredka, pilniczek, pomadka ochronna) – szczerze mówiąc jest mało czasu na pielęgnację ciała☺ prysznic tylko w czasie odwiedzin jak było z kim zostawić dziecko, lub jak zabierali małą na badania, przydatne nożyczki do paznokci, najlepiej mieć krótkie pazurki na początku i pomadka ochronna, w czasie oddechów przy porodzie bardzo pierzchną usta
  • Woda mineralna w małych butelkach – niezbędna!!! Przy karmieniu strasznie chce się pić – najlepsza 0,7 cisowianka z dzióbkiem otwierana jedną ręką

• Kubek, sztućce
  • Herbatka dla karmiącej (też bardzo pomocna), lepszy słód jęczmienny F*emal*tiker
  • Telefon + ładowarka
  • Coś do czytania – rzadko jest czas na lekturę, ale podczas snu dziecka można wchłonąć jakąś gazetkę☺

Dla dziecka

• Body długi rękaw, kaftaniki po 2szt. – najlepiej nie wkładane przez główkę, body praktyczniejsze i nawet więcej sztuk, bo dzidziuś może ulewać i szybko się brudzi
  • Śpioszki 2-3
  • Pajacyki 2
  • 2 czapeczki – po kąpieli w szpitalu koniecznie
  • Rękawiczki bawełniane – lepiej nie obcinać paznokci w szpitalu – łatwo o zakażenie
  • Rożek (moja była za mała i korzystałam z kocyka)
  • Skarpetki 2x – dzieciom marzną stópki i dłonie
  • Kocyk
  • Ręcznik – myją położne
  • Mydełko – j.w.
  • Krem – czasem się przydaje
  • Spirytus lub nasączane gaziki – pępek robią położne
  • 2 -3 tetrowe pieluchy (i zapas w domu, żeby wymieniać jak się zabrudzą)
  • Pieluchy Newborn – polecam pampersy☺, dobrze się trzymają i rzadko przeciekają, jedna paczka do szpitala w zupełności wystarczy
  • Chusteczki nawilżane
  • Ubranko na wyjście (dopiero w dniu wypisu)

Poza tym dowód osobisty, książeczka prowadzenia ciąży, aktualne wyniki badań (szczególnie GBS, wymaz w kierunku obecności streptococcus coś tam – paciorkowiec i grupa krwi (!!!)).

A co do domu:

Apteczka: coś do pępka, termometr, coś przeciwgorączkowego, woda morska, aspirator do nosa, coś do obcinania paznokci, sól fizjologiczna,
Kosmetyki: coś do kąpieli, krem do pupy (najlepiej bez cynku), krem ochronny do buzi na zimę, chusteczki mokre, pampersy
Inne: łóżeczko+materac+ mata ochronna+prześcieradło, kocyki, śpiworek/rożek jak ktoś lubi; poduszka do karmienia (opcjonalnie), ręczniki do kąpieli z rożkiem na głowę, pieluchy tetrowe i flanelowe, ubranka, laktator (opcjonalnie), smoczek uspokajacz (opcjonalnie), przewijak i pokrowce na niego, plus mata do przewijania taka do torby, wanienka/wiadro o kapieli

Najsmieszniejsze ze wodę do picia trzeba ze soba wziąć (ze juz o kubku i sztuccach nie wspomne) :D ja podczas tego pobytu w szpitalu wypijalam ze 2l dziennie i to wszystko dostawałam w szpitalu.
U nas polozne nie myją dzieci, mamy robią to same, na początku położna robi instruktaż i pomaga. Kółko do siedzenie było dla mnie zbędne i po nacięciu i po pęknięciu byłam w stanie normalnie siedziec, poduszka do karmienia również nie była mi potrzebna.

Ją to myślę że w sprawie wyprawki do szpitala warto odwiedzić swój oddział położniczy tam muszą mieć jakąś listę. U nas dla dziecka nie potrzeba nic, tylko ciuchy na wyjście

U nas tak samo, wszystko dają ;) niby trzeba mieć wlasne pampersy ale zaraz po porodzie dostaje się w "prezencie" od szpitala m.in. paczkę pampers premium care, więc wiadomo, że każdy wtedy z nich korzysta :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Jaka to firma? Fotelik przeszedł jakieś testy? U Was pewnie z tym inaczej..

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Fotelik i wozek firmy Stokke. Pamietam jak pisalyscie o tych testach i szukalam w necie ale jakos nie moglam znalezc wiec sugerowalam sie opiniami...

Kasia.zosia- u nas nowy jest drogi, my postanowilismy kupic uzywany bo caly komplet z gondola i z roznymi gadzetami mozna kupic za 1/4 oryginalnej ceny no ale babcia zrobila wnuczkowi taki prezent :)

Do góry