reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wózki,mebelki, ciuszki, kosmetyki-czyli wszystko dla naszych maleństw!! :)

Aha dziewczyny a jakie kosmetyki do pupy kupiłyście?? Nivea na odparzenia, sudocrem, linomag?? który kupić ?? sudocrem ponoć jest dobry ale nie powinno sie go używać codziennie bo bardzo wysusza?? ::)

reklama
Miałam zamiar kupić Sudocrem, moja siostra tylko tego używała i nic jej małym nie było, ale faktem jest, że używała tylko wtedy jak maluchy miały jakieś zaczerwienienia. Spytam chyba babki w aptece, ona też ma małe dziecko, zobaczymy co mi doradzi. ;) Ale pewnie i tak z czasem wybróbuję i Linomag i Sudocrem. :)

Renee zapytaj i daj znać. Ja sie właśnie zastanawiałam jak używać tych kosmetyków. Np po kąpieli zasmarować całe ciałko dzidzi oliwką a potem pupę kremem na odparzenia no Nivea, a gdyby pojawiły się zaczerwienienia to wtedy sudocrem?? ::)

Mycha, ja robiłam tak, że smarowałam całe ciałko oliwką po kąpieli, a po każdym przewijaniu pupę kremem (linomag). Ale szkoły są różne - niektórzy wcale nie używają oliwki, tylko np. zasypkę.

Marrtruda faktycznie są różne szkoły. Ja z kolei słyszalam żeby wogóle nie używać zasypki, i będę robić chyba tak że ciało smarować oliwką a pupę kremem przeciw odparzeniom! ;)

Mycha z tymi odpażeniami to najgorzej mają dziewczynki mojej do tej pory odpaża się cipucha!
A jak była mała to miałam trzy światy,jakich to kremów nie testowałam i one uczulały i nie pomagały dopiero robiona maść w aptece przyniosła rezultat.
Napewno nie kupujcie tych dużuch opakowań bo szkoda jeśli się okaże że uczulają!
Ja już zrobiłam liste zakupów dla dzidzi.
Jak tylko urodze i będzie OK to mąż z mamą pokupują.

Zorientujcie się wcześniej czy w waszych szpitalach daja takie małe wyprawki,bo znajdują się tam niektóre kosmetyki typu sudocrem.Jest to zazwyczaj małe opakowanie,ale uzywa się go sporadycznie,więc wystarcza na dłużej.W moim szpitalu jest zalecany krem pelęgnacyjno-ochronny F18.

Mnie moja lista zakupów znikneła.Miałam i wsiąkła.Siostra mówiła mi że pudrów się teraz przeważnie mało stosuje bo robią się grudki .Częściej jakieś kremy.

reklama
w szkole rodzenia mamy zajęcia z położną, która dużo nam doradza , a że ma duze doswiadczenie wzbudza nasze zaufanie, i tak:

- na początek do kąpieli zaleca tylko mydełko (najlepsze kosmetyki - bambino! Szczególnie odradza Johnson'a oliwki i inne potrafią mocno uczulić). po kąpieli troszkę oliwki (jeśli sucha skórka! ), na okolice pupki moze byc zasypka, ale wtedy trzeba przysłaniac jedną ręką dziecku bużkę, zeby nie zapylić płucek.
- pierwsze 2 tygodnie przemywać oczka, za uszkami i pupkę wodą przegotowaną - wszystko osobnym płatkiem,
- na pępek spirytus 70% nakładany patyczkiem do uszu, nakładanie płatkiem wysusza niepotrzebnie okolice pępka na brzuszku,
- im mniej kosmetyków tym lepiej,
- materacyk na początek powinien być bardzo twardy - dobry kokos. Jak dzidziuś podrośnie materacyk przekładamy na drugą stronę gdzie jest np. gryka, posiadająca właściwości masujące i inne lecznicze,
- do szpitala majteczek minimum 5szt, zazwyczaj potrzeba więcej, tantum rosa do przemywania, w aptece są ponoć pasy poporodowe - przy porodzie fizjologicznym można używać już nastepnego dnia, początkowo w nocy zaleca ściągać majtki i się wietrzyć :) to trochę kłopotliwe bywa,ale zawsze można podłożyc pod tyłeczek kawał ligniny.

jak sobie jeszcze coś przypomnę będę pisać. oczywiście każdy ma swoje poglądy i robi tak jak mu najwygodniej , pozdrówki ;)

Do góry