reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wózki, foteliki itp.

Mój mąż cał wieczór czytał o fotelikach i bazach i im dalej w las, tym bardziej głupiał :-)
Powiedzcie mi- jak kupimy fotelik np. maxi c., to baza będzie pasowała do większych fotelików z tej firmy? innej firmy w niego nie wsadzę, tak?
Któraś z was miała taki fotelik, który jest o-13 a potem się coś tam przekłada i jest do chyba 19 kg? jest on droższy ale starcza na dłużej.

reklama
Na pewno baza do maxi cosi pasuje też do kolejnego fotelika maxi cosi... Co do reszty to nie wiem.

My troszkę poczytalismy, trochę oglądaliśmy, pogadaliśmy z gościemw sklepie i zdecydowaliśmy się na maxi cosi z bazą. Nic nie jest idealne ale uznaliśmy ten jest ok, podoba mi się wizualnie i mieści się w naszych granicach cenowych. To jest ważna decyzja ale moim zdaniem nie ma się co doktoryzowac bo ja przynajmniej w pewnym momencie zaczynam mieć mętlik jak za dużo rozkminiam...

Mój mąż cał wieczór czytał o fotelikach i bazach i im dalej w las, tym bardziej głupiał :-)
Powiedzcie mi- jak kupimy fotelik np. maxi c., to baza będzie pasowała do większych fotelików z tej firmy? innej firmy w niego nie wsadzę, tak?
Któraś z was miała taki fotelik, który jest o-13 a potem się coś tam przekłada i jest do chyba 19 kg? jest on droższy ale starcza na dłużej.

innej firmy nie wsadzisz. Każda firma ma swoje bazy i każdy wózek ma swoje adaptery do określonych fotelików.

Maxi cosi ma tę przewagę że prawie do każdego wózka zamontujesz fotelik bo większość ma adaptery właśnie do mc. Są na tyle popularne, że można do nich wszystko dokupić. Recaro... nie widziałam jeszcze adapterów do recaro a do mc masz nawet u polskich producentów.

Wszystkie foteliki o większym przekroju wagowym są uważane za gorsze. To tak jakbyś kupiła spodnie dwa rozmiary za duże. Możesz podwinąć nogawki ale dalej będą za duże. Dlatego zaleca się kupować po kolei do 13 kg potem 9-18, potem 18 i w górę. Te kg to też pic na wodę i fotomontaż. Ja córkę która była duża ale wcale nie ciężka przesadzałam z tego do 13 kg dość szybko. Nie przekroczyła roku z tego co pamiętam. Waży teraz ok. 18 kg a od dwóch lat jeździ w foteliku 18-36 bo we wczesniejszym głowa by jej wystawała i pasy były za nisko.

Teraz jeździ w tobi air protect (maxi cosi 18-36) zagłówek jest oddzielnie regulowany obecnie na prawie najwyższym poziomie i zapinana jest pasami samochodu a nie fotelika. Ma cztery lata waży 18 kg i ma ok. 120 cm wzrostu.

Teraz jeździ w tobi air protect (maxi cosi 18-36) zagłówek jest oddzielnie regulowany obecnie na prawie najwyższym poziomie i zapinana jest pasami samochodu a nie fotelika. Ma cztery lata waży 18 kg i ma ok. 120 cm wzrostu.

No faktycznie masz dużą córcię.
Moja ma 5,5 roku i waży dokładnie 18 kg i mierzy 106 cm :p Majka z kolei dłużej jeździła niż rok w tym pierwszym foteliku bo bardzo długo się do niego mieściła, ale słyszałam, że to prawda - lepiej sukcesywnie kupować coraz większy fotelik niż jeden super uniwersalny.

Joani w maxi cosi sa dwie rożne bazy ktore pasują do dwóch typów fotelikow - najnowsze to pebble i baza do tego i kolejnej kat wagowej lub cabriofix ma inna bazę do 013 i 13+ . Cabriofix wypada lepiej w testach .

A co do fotelikow to maja to Zmienic bo oczywiście chodzi o wzrost nie wagę przede wszystkim.

Rajo, nie mam pojęcia co to za firma. Może lepiej sprawdź czy nie będzie problemu w razie co z reklamacją, jak koło pójdzie czy coś innego, bo to jednak ważne. No chyba, że bierzesz używany...

reklama
Rajo a chodzi konkretnie o ten wózek?? i taki kolor??

jak tak to przemyśl to jeszcze.. strasznie jasny ten kolor i z doświadczenia wiem że będzie się bardzo szybko brudził...w szczególności że przed nami zima :)

Do góry