reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wokół naszych maluchów - zdrowie, pielęgnacja, karmienie itd.

reklama
Mama Stacha, wlasnie teraz zaczelam na to zwracac uwage..i by pielucha byla dobrze zalozona. Ale wczoraj wieczorem 3 razy sie zasikal. Az plakac mi sie chcialo..
Z tym pokarmem dziewczyny to juz sama nie wiem..piersi jakies takie mam malo powiekszone..niby maly ciagnie, ale sama nie wiem czy sie najada..wieczorami ma ataki placzu, to moze glodny. Do lekarza idziemy dopiero w czwartek, to sie przekonam ile przytyl.

Dziewczyny ja mam problem z kupkowaniem u małej. Przed kupką jest płacze naciąganie i nawet w czasie snu sie wybudza, jak już pierdy pójdą to jest spokój i błogi sen. Moge jej jakoś pomóc?

Grzechotka, mi też powiedziała położna, żeby przez pierwsze 3-4 dni pić wodę ew.herbatki, a sok jabłkowy dopiero pózniej. Podejrzewam, że to dlatego, żeby malucha nie przeczyściło tak od razu:-)

Blindwillow, jeśli uważasz, że się nie najada to podawaj mu butlę, ale też i przystawiaj jak najczęściej. Rozbuja się:-)
Przed przewijaniem przygotuj sobie albo pieluchę albo wyjmij kilka chusteczek żeby wyschły i podczas przewijania przykrywaj siusiaka:-) bo wystarczy chwila chłodu i siuśki gotowe:-)
Ja kilka razy nie zdążyłam i musiałam przebierać małego i siebie, zmywać podłogę i zmieniać przewijak:-)
Ale i tak najlepiej było 2 razy po kąpieli- wymyty, wypucowany, chlast go na przewijak do wytarcia, a on mi sruuuuuuuuu. Dziecko do wanienki do mycia pupy, wymiana ręcznika i pieluchy, dziecko wymyte, wypucowane, chlast go na przewijak, a on mi sruuuuuuuu:-) :-) cieszyłam się, że nie na mnie:-) bo mój siostrzeniec pierwszą kupá załatwił mamuśkę, tatuśka, siebie, dywan, ścianę i drzwi. Rozrzut jakieś 4 metry:-) :-) :-)

Myg, ja podawałam Mikołajowi biogaję, ale chyba mie działała. Teraz piję koperek hippa, a od 3 dni raz dziennie podaję i jemu. Wypija około 50 ml i jest spokój:-) no i masowanie brzuszka:-)
Zacznij od najlżejszych środków, na te silniejsze przyjdzie czas:-) możesz też ty brać espumisan, ale tego nie próbowałam osobiście

Ostatnia edycja:
Grzechotko, zabronili soku bo ponoć fermentując powoduje gazy i dziecko się męczy. A że mój wrażliwy to odstawiłam.
Myg, na bolący brzuszek u nas idzie masażyk i ciepła pieluszka.

Oj tak...Franek tez lubi po kapieli zasikac recznik....co do karmienia to wlasnie nie wiem czy sie najada..je co 2 godziny albo i czesciej...w czwartek idziemy do pediatry to sie w koncu dowiem jak z jego waga...
Dziewczyny a na spacery dlugie wychodzicie? Ile mniej wiecej czasu spacerujecie?

ja tfu tfu z brzuszkiem u małej nie mam problemów kupki robi ładne, przy każdym karmieniu pielucha zapełniona

Blind ja dziś byłam z małą na godzinnym spacerku może nawet ciut dłużej ale dziś mieliśmy typowo wiosenną pogode:-)

powiedzcie mi jaka temperature ciała ma zdrowy noworodek?

Blindwillow mój też je co 2 h a czasem nawet co 1h .
My spacerujemy tak ok 45 min ale teraz zacznę trochę dłużej .
U nas trochę problemów z brzuszkiem pryki nie chcą wyjść ale przykładam mu termoforek ciepły na brzuszek to go rozluźnia i puszcza narazie tragedii nie ma

Magdzik temeratura może być nawet do38 dopiero ponad 38 podaje się środki na temperaturę

reklama
Ja wczoraj z gorączką nawet do 37,8 troche mnie pierś bolała ale lekko więc niewiem czy to zapalenie piersi było. Mała do 23 urzędowała... Cyc pielucha troche noszenia i tak od 19-23 a potem do 7 spała :szok: spróbuje dzisiaj metody z termoforkiem bo po ostatniej kupce zasneła bez problemu.

Do góry