reklama
WolfiA
Lutowa MaMa ''07 i ''09
Dużo zdrówka dla Szymcia, Kubusia i Lusi

Oby ta nieszczęsna ospa ominęła Oliwkę szerokim łukiem

Oby ta nieszczęsna ospa ominęła Oliwkę szerokim łukiem

Niestety nie ominęłaOby ta nieszczęsna ospa ominęła Oliwkę szerokim łukiem![]()

Byłam dziś po żłobku u lekarza, początek ospy, narazie jedna wielka zmiana, ale tak charakterystyczna dla ospy, że lekarz nie miał wątpliwości. Powiedział, że przed nami jeszcze wysyp. I że dobrze, że przyszłam tak szybko, bo tabletki hamujące wirusy powinny zadziałać łagodząco. Oprócz tabletek dostałam krem do smarowania zmian, no i do kontroli za 10 dni. Jedyne pocieszenie, że zdążymy się z tą ospą uporać do świąt.
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
Drogą kropelkową.Wirusy rozprzestrzeniają się drogą kropelkową i powietrzną. Można się zarazić przebywając nawet w odległości kilkudziesięciu metrów od osoby chorej.a jak można się ospą zarazić??
Chory zaraża dwa dni przed wystapieniem wysypki,aż do momentu zaschnięcia strupków.
Oj bidulki małe.maluchy mi sie rozchorowały wczoraj z Patryczkiem byłam u lekarza i niestety angina ropna dzisiaj Weronika wstała z wysoka gorączką zaraz się zbieram na dyżur chyba i ją angina nie ominie
U nas mega katar i kaszel.

Madzia, zdrówka dla dzieciaczków.
Ospa jest bardzo zaraźliwą chorobą, rozprzestrzenia się drogą kropelkową i powietrzną (wisusy niosą się z wiatrem - stąd nazwa wietrzna). Można się zarazić przebywając nawet w odległości kilkudziesięciu metrów od osoby chorej
a jak można się ospą zarazić??
Ospa jest bardzo zaraźliwą chorobą, rozprzestrzenia się drogą kropelkową i powietrzną (wisusy niosą się z wiatrem - stąd nazwa wietrzna). Można się zarazić przebywając nawet w odległości kilkudziesięciu metrów od osoby chorej

Oj te choróbka okropne, Oli też ma katar i kaszel, ale to normalne w ospie.
Oli wczoraj miała tylko 1 zmianę, a dziś rano obudziła się nakropkowana na twarzy jak biedronka
Narazie są czerwone kropki, ale jak zrobią się bąble i zacznie ją to swędzieć, to już widzę tę drogę przez mękę, jak jej tłumaczymy ciągle, żeby nie skubała i drapała
Chyba się zaopatrzę w kaftan bezpieczeństwa i dziecku ręce zwiążę, bo nie chcę, żeby jej zostały blizny na twarzy, a Oli z rodzaju skubaczek, jak spierzchły jej usta, to ciągle skubała spierzchniętą skórę do krwi.
Oli wczoraj miała tylko 1 zmianę, a dziś rano obudziła się nakropkowana na twarzy jak biedronka

reklama
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
Zrdrówka dla Oli.
U nas nie najlepiej,mały w nocy gorączka i straszny kaszel,chyba zeszło na oskrzela.
Ja mam mega katar,ból głowy...rozłozona na maksa.
No i jednak zapalenie oskrzeli i Augmentin..............
U nas nie najlepiej,mały w nocy gorączka i straszny kaszel,chyba zeszło na oskrzela.
Ja mam mega katar,ból głowy...rozłozona na maksa.
No i jednak zapalenie oskrzeli i Augmentin..............
Ostatnia edycja:
Podziel się: