reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u pediatry

reklama
ja tez pierwsze słyszę o zmianie grupy ale wiem żeby określik grupe krwi to z dwóch miejsc pobierają krew w jakims tam odstepie czasowym i wtedy mozna taka specjalna karte dodatkowo sobie wyrobic z taka informacją

hej;-)
jesli chodzi o grupe to nie pobieraja (nie okreslaja w szpitalu jak nie MUSZA)
poniewaz krew noworotka jest bardzo gesta a do grupy potrzeba jej bardzo duzo.Nie bierze sie wtedy z palca ale z zyły.................do zwykłaj morfologi wystarczy z palca ale zeby okreslic juz OB musi byc z zyłki.
upominałam sie w szpitalu i zrobili mi wykład:baffled:(pediatra)

Hmmm... niby "grupa krwi jest niezmienna w ciągu całego życia (o ile nie przeprowadzono allogenicznego przeszczepu szpiku - wówczas może dojść do zmiany grupy krwi u biorcy przeszczepu"

Ale może to ma związek z konfliktem serologicznym w czasie życia płodowego.Krew badana bezpośrednio po porodzie noworodka może być jeszcze zmieszana z krwią matki,później organizm zwalcza przeciwciała odpowiedzialne za utrzymywanie się grupy krwi i zostają tylko te które mu odpowiadają.
Trochę to dziwne ale... może coś w tym jest.

Gdy mnie określano grupę krwi, a robiona to kilkakrotnie, pobierano mi krew z żyły. Natomiast moje obydwie dziewczyny miały określoną grupę zaraz po urodzeniu. To dlatego, ze ja mam0-(minus). Okazało się, ze one mają plus. Nikt mi nigdy nie mówił o zmianie grupy krwi. Wiem natomiast, ze jakieś mniejsze składowe się mogą zmienić, ale nie główna grupa. Ale Joasiu chyba nie ma sensu robić na zapas grupy. I tak przed każdym zabiegiem jest określana ponownie. Właśnie ze względu na te małe składniki i badają krzyżówkę.
Z tą krwią to w ogóle im medycyna bardziej rozwinięta, to większe jaja. Na porodówce leżała ze mną kobieta, która miała identyczna grupę krwi jak jej synek i kazało się, że mają konflikt serologiczny. Właśnie na poziomie tych dalszych składowych. Jeszcze parę lat temu w ogóle nie do wykrycia.

Agusia w podobny sposób tłumaczyli nam to w klinice że krew jeszcze może posiadać pewne własciwości z krwi matki i nie ma sensu jeszcze tego robić.
No i witaj... :-D choć właściwie, to.... dobranoc :-p bo ja własnie zaczynam lewitować już w kierunku wyrka :sorry2:

ewamat a to mnie teraz zaskoczyłaś... a do tej pory zaskoczona byłam tym, ze jeszcze nie znam tak podstawowej rzeczy jak grupa krwi mojego dziecka :blink: Na pewno tak jest, że badanie jest w przypadku zabiegów... ale co, jeśli nie ma czasu na badanie i szybko trzeba krew podać :confused: Sama już nie wiem co o tym myśleć :baffled:

dla (odpukać )ratowania zycia sie przydaje..................
okreslenie trwa okolo 40 minut jesli( +) ale jesli( -) ponad godzine
a jak wiadomo ZłOTA PIERWSZA GODZINA:blink:

Ja tez nie znam grupy krwi moich dzieci Chris mial zabieg i krwi mu niepobierali a Jacki miala dwie operacje i tez niepobierali:baffled::confused:, ja nawet nieznam grupy krwi meza bo on tez niewie :baffled: takze jakby wystapil konflikt to nikt by niewiedzial :baffled:

reklama
Do góry