reklama
karolina77
mamy lutowe'07 Zadomowiona(y)
Dzieki dziewczyny za mile slowa - od razu lepiej sie robi na serduchu
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
Oj,to nieciekawie,ale spokojnie..A powiedz mi jak sprawdzili tą wadę.My z mężem tez mamy małą wadę wzroku i obawiam sie o Kubę,więc trzeba by z nim też się chyba przejść do okulisty.Ja mam astygmatyzm i wykryli mi go na końcu podstawówki.Okazało się,że nie wcześniej bo moje oczy się "wytrenowały",dopiero jak wada sie lekko pogłębiła to sprawdzili dokładnie.No i teraz wiadoo,że mam wrodzony astygmatyzm i ciekawe,czy Kuba go nie odziedziczył.Milutek też się ostatnio budzi z zapuchniętymi oczkami i bardzo biednie wygląda po przebudzeniu.
Dziś bylismy u okulisty....
Milenka ma astygmatyzm :-(
-1 i -1,5 dioptrii na oczku nad naczyniakiem :---(
Cieszę się Karolina, że z Milenką wszystko w porządku.
A Ciebie Joasiek przytulam, ale nie martw się tak bardzo, z astygmatyzmem można żyć Zapewniam Cię, bo sama mam astygmatyzm -1 w obu oczach, a jeszcze dodatkowo mam krótkowzroczność (-1 i 2,75).
A Ciebie Joasiek przytulam, ale nie martw się tak bardzo, z astygmatyzmem można żyć Zapewniam Cię, bo sama mam astygmatyzm -1 w obu oczach, a jeszcze dodatkowo mam krótkowzroczność (-1 i 2,75).
Mi też w wieku szkolnym niw wszyscy lekarze potrafili wykryć astygmatyzmu. Myślę, że to nie sprawa "wytrenowania" oczu, tylko niedouczenia niektórych lekarzy A ja się męczyłam z kieosko dobranymi okularamiJa mam astygmatyzm i wykryli mi go na końcu podstawówki.Okazało się,że nie wcześniej bo moje oczy się "wytrenowały",dopiero jak wada sie lekko pogłębiła to sprawdzili dokładnie.
Joasiek
Mamy lutowe'07 Fan(ka)
rozalka badanie było bardzo nieskomplikowane i bezbolesne - najpierw 3 x co 10 minut kropelki (chyba z atropiną) na rozszerzenie źrenic, a potem pani okulistka zagladała z pewnej odległości aparacikiem i przykładała takie soczewki. Ja tylko musiałam Milenkę trzymać, żeby sie nie ruszała.
To -1,5 wynika z mocnej opuchlizny naczyniakowej pod oczkiem. Okulistka powiedziała, że jest na górnej granicy normy, bo wiele dzieci ma astygmatyzm... za pół roku kontrola, albo zacznie się zmniejszać, albo się powiększy i wtedy okularki
To -1,5 wynika z mocnej opuchlizny naczyniakowej pod oczkiem. Okulistka powiedziała, że jest na górnej granicy normy, bo wiele dzieci ma astygmatyzm... za pół roku kontrola, albo zacznie się zmniejszać, albo się powiększy i wtedy okularki
Joasiek
Mamy lutowe'07 Fan(ka)
A troszkę się martwię, bo chirurg z Gdańska powiedział nam, że astygmatyzm jest wskazaniem do operacyjnego usunięcia naczyniaka, przynajmniej tej częsci pod oczkiem. A bardzo nie chcemy tego robić, bo ryzyko jest za duże, no i te blizny potem...
Trzymajcie kciuki (przez pół roku heh...) żeby ta wada się nie powiększyła u Milutka
Trzymajcie kciuki (przez pół roku heh...) żeby ta wada się nie powiększyła u Milutka
reklama
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
Tak mi powiedzieli z tym wytrenowaniem,ale czułam,że to jakaś lipa.Mi też w wieku szkolnym niw wszyscy lekarze potrafili wykryć astygmatyzmu. Myślę, że to nie sprawa "wytrenowania" oczu, tylko niedouczenia niektórych lekarzy A ja się męczyłam z kieosko dobranymi okularami
Podziel się: